ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του άρθρου, στάθηκε ένα βίντεο στο Youtube που έκανε η youtuber, Labrini. Η συγκεκριμένη κοπέλα έκανε ένα κοινωνικό πείραμα. Βρήκε το θάρρος να βγει στο δρόμο και να κάνει αυτή catcalling σε άνδρες, δηλαδή το αντίθετο από το συνηθισμένο.
Σε περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει, catcalling είναι μια μορφή παρενόχλησης στο δρόμο, κυρίως σεξουαλικής παρενόχλησης, που αποτελείται από ανεπιθύμητα ερωτικά σχόλια, προκλητικές χειρονομίες, φωνές, επιφωνήματα, σφυρίγματα από ξένους κι όλα αυτά σε δημόσιους χώρους.
Οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τέτοια περιστατικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και συνήθως από πολύ μικρή ηλικία. Όποτε τους συμβαίνει, συνήθως, νιώθουνε αρκετά άβολα, σκύβουν το κεφάλι και προχωράνε γρήγορα τρομαγμένες, με το φόβο μην τυχόν και ο θύτης τους επιτεθεί.
Όταν από θηρευτές γίνονται θύματα
Οι άνδρες, όμως, σε αυτό το βίντεο πως το αντιμετώπισαν; Οι περισσότεροι δεν ένιωθαν καν άβολα και απλά κοιτούσαν την κοπέλα με απορία, αφού τους συνέβαινε πρώτη φορά. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς άρχισαν να πιάνουν και συζήτηση μαζί της, αφού δεν ένιωθαν φόβο για την ακεραιότητά τους μήπως τους επιτεθεί, απειλήσει ή τους αγγίξει, κάπου που δε θέλουν.
Αντιθέτως, πήραν από μόνοι τους το θάρρος να της χαϊδέψουν το χέρι. Μπορεί να πήγε η ίδια να τους κάνει catcalling, αλλά έφτασε σε σημείο που ακόμα και όσοι βλέπουν το βίντεο, να φοβούνται για τη σωματική ακεραιότητα της κοπέλας.
Επιπλέον, ορισμένοι άνδρες, αφού αντιλήφθηκαν ότι η κοπέλα κάνει catcalling, εξέφρασαν απόψεις τύπου, «Αυτό που κάνεις δεν είναι νορμάλ», «Θα σε δείρουν, γιατί είναι άντρες», «Οι άντρες πρέπει να σφυράνε» κι άλλα τέτοια αρχέγονα σχόλια.
Πως αντιμετωπίζουν το catcalling στο εξωτερικό;
Φαίνεται πως σε μερικές χώρες έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Στις 3 Αυγούστου του 2018, η Γαλλία ψήφισε νόμο κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης των γυναικών στο δρόμο με προβλεπόμενη ποινή προστίμου από 90 μέχρι 750 ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο εφαρμογής του, είχαν καταγραφεί, ήδη, περισσότερα από 700 τέτοια πρόστιμα. Παράλληλα, κι άλλα κράτη έχουν προχωρήσει, σταδιακά, στη νομική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου (Βέλγιο, Πορτογαλία, Αργεντινή κλπ).
Ο στόχος της συγκεκριμένης νομιμοποίησης είναι τριπλός: α) Να αποσαφηνίσει τα εννοιολογικά γνωρίσματα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο δρόμο, β) να ταξινομήσει τα ποικίλα επιχειρήματα που έχει κατά καιρούς υποστηρίξει η φεμινιστική νομική θεωρία, που τάσσεται υπέρ της ποινικοποίησης του catcalling και γ) να εξετάσει το κατά πόσον το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να ενταχθεί σε υπάρχουσες νομικές έννοιες ή αν χρειάζεται και η Ελλάδα να προχωρήσει σε μία αυτοτελή ποινική διάταξη, αντίστοιχη με εκείνη της Γαλλίας.
Είναι τουλάχιστον λυπηρό να μην μπορεί μία κοπέλα να κυκλοφορεί ανέμελη στους δρόμους μιας πόλης – που συνήθως υπάρχει μεγαλύτερη εγκληματικότητα συνεπώς και περισσότερα τέτοια περιστατικά – μην τυχόν συναντήσει κάποιον γλοιώδη περαστικό, που θα την κάνει να αισθανθεί άσχημα για τον ίδιο της τον εαυτό, επειδή είναι γυναίκα.
[…] αντρών στο να ελέγχουν το δημόσιο χώρο τον οποίον εκλαμβάνουν ως κατεξοχήν ανδρικό με κάποιες γυναίκες απλά να κινούνται μέσα σε […]