Πόσα ακόμη βήματα θα κάνεις Τουρκία προς τα πίσω;
Πριν λίγο καιρό, ήμουν στο σπίτι της γιαγιάς μου για επίσκεψη, πήρα κάτι να φάω και της έκανα παρέα όσο εκείνη έβλεπε το μόνο τουρκικό σήριαλ που έχει απομείνει στην Ελληνική τηλεόραση. Δεν μπορούσα να πιστέψω τα μάτια μου, όταν έπαιξε σκηνή όπου διαφωνούσε ένα παντρεμένο ζευγάρι και στα ξαφνικά ο άντρας ξυλοκόπησε βάναυσα την γυναίκα του, ενώ ταυτόχρονα της ασκούσε λεκτική βία.
Το πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός, ότι η συγκεκριμένη σκηνή δεν προβλήθηκε για να περάσει κάποιο μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, μιας και η πρωταγωνίστρια αρκέστηκε στο να πει πόσο παλιάνθρωπος είναι ο άντρας της και ότι θα φάει όλα τους τα λεφτά στο τζόγο, ενώ έβαζε το φαγητό στη φωτιά.
Η γιαγιά μου είπε, ότι είναι πολύ συνηθισμένο σκηνικό σε αυτό το σήριαλ, σε συνδυασμό φυσικά με την κακή συμπεριφορά όλων των ισχυρών χαρακτήρων έναντι των αδυνάτων. Τα γράφω αυτά, επειδή, σκέφτηκα ότι είναι ένα έργο πολύ πετυχημένο στην Τουρκία και σε διαφορές χώρες -μαζί με την δική μας-, για να υπάρχουν τέτοιες εικόνες και να μην μιλάει κανείς για αυτό.
Έκανα εικόνα ένα νεαρό αγόρι να το παρακολουθεί μαζί με την γιαγιά του και να σκέφτεται ΟΚ, έτσι μάλλον είναι ο γάμος όταν διαφωνώ με τη γυναίκα μου. Της δίνω μία σφαλιάρα και θα στρώσει. Κάπως έτσι μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης….
Το αποκορύφωμα των οπισθοδρομήσεων
Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία ήταν η πρώτη που υπέγραψε τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και είναι η πρώτη χώρα που έφυγε από αυτήν και ακολούθησε η Πολωνία. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας. Δεν έχει επικυρωθεί από τις: Βουλγαρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία, ενώ η Πολωνία έχει λάβει μέτρα ετοιμάζοντας την αποχώρησή της με την δικαιολογία ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα χρησιμοποιεί τη Σύμβαση «για να επιβάλλει τις ιδέες της σχετικά με το φύλο σε ολόκληρη την κοινωνία».
Η πάρα πολύ σημαντική οπισθοχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση, προήλθε γιατί μεσολάβησαν πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις του φεμινιστικού κινήματος στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις για ζητήματα βίας, γυναικοκτονίας και όχι μόνο. Ο Ερντογάν ήθελε να τους δώσει ένα μήνυμα εξουσίας και είναι σίγουρο ότι θα επιδεινωθούν οι συνθήκες ζωής των γυναικών στην Τουρκία.
Η ενίσχυση ενός βίαιου πατριαρχικού οικογενειακού θεσμού, ο έλεγχος και η καταπίεση της ελευθερίας της σεξουαλικότητας των γυναικών, των θηλυκοτήτων και γενικά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, η Τουρκία (με την οπισθοδρομική απόφασή της), στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στον κόσμο και θέτει σε κίνδυνο την προστασία και τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στη χώρα.
Στη γείτονα χώρα οι γυναίκες ζουν με τον φόβο και φτάνει μόνο να δεις ένα σίριαλ για να καταλάβεις πως προσπαθούν οι “υπεύθυνοι” να κρατήσουν την κοινωνία όσο πιο πατριαρχική γίνεται και την βία σε όλες τις μορφές της σαν κάτι αναγκαίο. Η αποχώρηση από τη Σύμβαση είναι μια ακόμη θλιβερή επιβεβαίωση ότι αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα αυτή…