Μετά από πολλές δεκαετίες ευημερίας και χαλάρωσης… πάμε πόλεμο;
Η Ρωσία έχει ξεκινήσει τις επιθέσεις ενάντια στην Ουκρανία. Η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο, με ισχυρά πυρηνικά όπλα και μια τεράστια οικονομική κι ανθρωπιστική καταστροφή που πλανιέται πάνω από τα κεφάλια μας.
Η αρχή
Η Αμερική δεν θεωρεί υπερδύναμη πια την Ρωσία, αλλά την Κίνα και αυτό ο Πούτιν το ξέρει. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν θα ανεχθεί το ΝΑΤΟ στις γειτονικές χώρες που συνορεύουν με την Ρωσία. Όποια χώρα το κάνει θα έχει συνέπειες.
Ο στόχος της Ρώσικης κυβέρνησης δεν είναι η ολική προσάρτηση της Ουκρανίας, ούτε ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να αλλάξει τα σύνορα. Αυτό που σίγουρα θέλει είναι οι γειτονικές χώρες με τις οποίες συνορεύει να είναι κράτη περιορισμένης κυριαρχίας και να ασκεί επιρροή στους πολιτικούς τους.
Ναζισμός στην Ουκρανία
Ο Πούτιν δήλωσε ότι ένας από τους στόχους της επίθεσης ήταν να αποναζιστοποιήσει την Ουκρανία. Η αντιφασιστική ρητορική πουλάει παντού μετά τον Β΄ Παγκόσμιο. Είναι γνωστό ότι στην Ουκρανία υποβόσκουν πολλές νεοναζιστικές ομάδες με πιο γνωστό το τάγμα Αζόφ του ουκρανικού στρατού.
Φυσικά, οι επικριτές του Πούτιν του προσάπτουν ότι εκμεταλλεύεται το τραύμα του πολέμου για να γίνει αρεστός στην κοινή γνώμη, μίας και ο περισσότερος κόσμος δεν τον συμπαθεί και πολύ μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Τι δεν περίμενε η Ρωσία
Δεν υπολόγιζε ότι οι Ουκρανοί θα έχουν τόσο ηρωική αντίσταση και πολύ δυνατή εθνοφυλακή. Ακόμη και ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Ζελένσκι μας κατέπληξε με τις πολιτικές επιλογές του την κρίσιμη ώρα. Δεν εγκατέλειψε τον λαό του για να φύγει σε κάποιο εξωτερικό νησί με την οικογένειά του. Αντίθετα, πίεσε την Ευρώπη να κάνει κυρώσεις στην Ρωσία και σε χώρες που ήθελαν να μείνουν μετριοπαθείς, όπως η Γερμανία που τους έπεισε να στείλουν όπλα.
Η Ελλάδα τι ρόλο παίζει;
Θα συμφωνούσαμε όλα αν η κυβέρνηση έστελνε ανθρωπιστική βοήθεια στην πληττόμενη Ουκρανία. Φάρμακα, ρούχα, κουβέρτες κλπ. Όμως, τα καλάζνικοφ και οι ρουκέτες που στέλνουν δεν είναι ανθρωπιστική, αλλά πολεμική βοήθεια.
Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εγκαταλείπει την φιλειρηνική πολιτική και την προσπάθεια εύρεσης λύσης δια της διπλωματικής οδού και εμπλέκεται στον πόλεμο, ενισχύοντας στρατιωτικά την Ουκρανία. Ποια αποφάσισαν την εγκατάλειψη των ειρηνευτικών προσπαθειών και επέλεξαν την εμπλοκή μας στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας; Συνεδρίασε το υπουργικό συμβούλιο και η Βουλή και δεν έγινε γνωστό;
Η κυβέρνηση ΝΔ έστειλε στρατιωτικό υλικό και όπλα στην Ουκρανία. Το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού τραβάει τα μαλλιά του με αυτήν την απόφαση και δηλώνει ότι η Ελλάδα έπρεπε να στείλει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και να παρακολουθήσει αμέτοχη τις εξελίξεις.
Στην ελληνική Βουλή έγινε χαμός, καθώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Μητσοτάκη ότι πήρε την απόφαση να στείλει όπλα αυταρχικά, χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
Τον κατηγόρησαν ότι αν η Ρωσία πραγματοποιήσει τις απειλές της για πτώση βόμβων στις χώρες που βοήθησαν την Ουκρανία, τα άτομα που κατοικούν στο ελληνικό έδαφος κινδυνεύουν.
Πιο συγκεκριμένα…
Η στάση της Ρωσίας και της Κίνας, η οποία θέλει να κάνει πόλεμο στην Ταϊβάν, απαιτεί από τα Ευρωπαία άτομα να καθορίσουν από κοινού την θέση τους στον νέο πόλεμο. Τα συμφέροντα των χωρών της Ευρώπης δεν είναι κοινά. Παρόλα αυτά, αν καταφέρουν να δράσουν οι χώρες από κοινού συλλογικά και όχι ατομικά-εθνικά, τότε η Ευρώπη μπορεί να γίνει καινούργια υπερδύναμη και η απόφαση του Μητσοτάκη σχετικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο υπέρ της Ουκρανίας θα βγάζει νόημα, γιατί θα είναι στη ουσία υπέρ της Ευρώπης.
Βέβαια, σε όλα αυτά μην ξεχνάμε την εξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών και της Ελλάδας από την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου. Οι τιμές ήδη είναι στον Θεό.
Γαλλία -Γερμανία
Η Γαλλία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο, καθώς έχει πάρει θέση αξιοπερίεργη προς τον Πούτιν και ο Μακρόν παίζει τον ρολο του διπλωμάτη μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας.
Η Γερμανία αποτελεί την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Τελικά, έστειλε όπλα στη Ουκρανία και δήλωσε ότι θα είναι στο πλευρό της.
Η Γερμανία είναι η χώρα που ξεκίνησε τους πρώτους δύο παγκόσμιους πολέμους. Με την διάσκεψη του Πότσνταμ μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου είχε ορίστει ότι η Γερμανία υποχρεούται να μην διαθέτει πολεμική μηχανή. Αυτή η συμφωνία είναι πια παρελθόν, με την χώρα να υπερεξοπλίζεται και η Πολωνία τρέμει από τις εξελίξεις γιατί έχει βαρύ παρελθόν με τη Γερμανία.
Συμπέρασμα
Μια νέα εποχή ξεκινάει και προβλέπεται απάνθρωπη και παράνομη.
Ας ελπίσουμε ότι τα πολλά χρόνια ειρήνης και το αναπτυγμένο επίπεδο ζωής θα κάνουν την λογική και την ειρήνη μεταξύ των λαών να επικρατήσει.
Σε αυτή την μηχανή του κόσμου οι λαοί αντί για λάδι καίνε ανθρώπου αίμα. Αυτό είναι ο πόλεμος.