Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική #MeToo Σύνδρομο τραύματος βιασμού (RTS)

Σύνδρομο τραύματος βιασμού (RTS)

Disclaimer: Αυτό το άρθρο περιέχει πληροφορίες που είναι ευαίσθητες και επίπονες ειδικά για θύματα βιασμού ή/και σεξουαλικής κακοποίησης. Αυτό το άρθρο βασίζεται σε μελέτες που έχουν γίνει σε αυτό το θέμα. ΔΕΝ έχει σκοπό την γενίκευση, αλλά την παροχή πληροφορίων και την εκπαίδευση του κοινού για να ενημερωθεί ως προς τι βιώνουν τα θύματα. Καθώς ασχολούμαστε πολύ περισσότερο με τους θύτες και πολύ λιγότερο με τα θύματα.

Με όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και την ανύπαρκτη δικαιοσύνη, καθώς και την απουσία προστασίας θυμάτων, σε αυτό το άρθρο θα σταθούμε στο σύνδρομο τραύματος βιασμού – σύνδρομο το οποίο βιώνουν τα θύματα ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας ή σεξουαλικότητας. Το σύνδρομο τραύματος βιασμού (RTS) είναι το ψυχολογικό τραύμα που βιώνει ένα θύμα βιασμού περιλαμβανόμενο διαταραχές στη φυσιολογική, σωματική, συναισθηματική, γνωστική και διαπροσωπική συμπεριφορά. Η θεωρία τέθηκε για πρώτη φορά από τη νοσοκόμα Ann Wolbert Burgess και την κοινωνιολόγο Lynda Lytle Holmstrom το 1974.

Το RTS είναι ένα σύμπλεγμα ψυχολογικών και σωματικών συμπτωμάτων και αντιδράσεων που είναι κοινά στα περισσότερα θύματα βιασμού αμέσως μετά τον βιασμό, αλλά που μπορεί επίσης να εμφανιστούν μήνες ή χρόνια μετά. Ενώ οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί σε γυναίκες θύματα, οι σεξουαλικά κακοποιημένοι άνδρες (είτε από άνδρες είτε από γυναίκες δράστες) παρουσιάζουν επίσης τα ίδια συμπτώματα. Καθώς δεν εξαιρούνται – το βιώνουν με τον ίδιο τρόπο. Τα συμπτώματα του RTS και του συνδρόμου μετατραυματικού στρες επικαλύπτονται. Όπως θα ήταν αναμενόμενο, ένα άτομο που το έχουν βιάσει, θα βιώσει γενικά υψηλά επίπεδα αγωνίας αμέσως μετά. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να υποχωρήσουν με την πάροδο του χρόνου για μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, μεμονωμένα κάθε σύνδρομο μπορεί να έχει μακροχρόνιες καταστροφικές επιπτώσεις στα θύματα βιασμού και ορισμένα θύματα θα συνεχίσουν να βιώνουν κάποια μορφή ψυχολογικής δυσφορίας για μήνες ή χρόνια. Έχει επίσης βρεθεί ότι τα επιζώντα άτομα βιασμού διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές χρήσης ουσιών, μείζονα κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και άλλες διαταραχές.

Κοινά στάδια

Το σύνδρομο τραύματος βιασμού αποτελείται από τρία στάδια ψυχολογικού τραύματος από τα οποία περνάει ένα επιζών βιασμό: το οξύ στάδιο, το στάδιο της εξωτερικής προσαρμογής και το στάδιο της επανομαλοποίησης.

Οξύ στάδιο

Το οξύ στάδιο εμφανίζεται ημέρες ή εβδομάδες μετά τον βιασμό. Η διάρκεια ποικίλλει ως προς το χρονικό διάστημα που το θύμα μπορεί να παραμείνει στο οξύ στάδιο. Τα άμεσα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μερικές ημέρες έως και μερικές εβδομάδες ή μπορεί να επικαλύπτονται με το στάδιο της εξωτερικής προσαρμογής. Ωστόσο, το U.S. Rape Abuse and Incest National Network υποστηρίζει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, το οξύ στάδιο ενός θύματος βιασμού μπορεί να ταξινομηθεί ως μία από τις τρεις καταστάσεις: εκφραστική κατάσταση «Μπορεί να φαίνεται ταραγμένος/η/ο  ή υστερικός/η/ο, [ και] μπορεί να υποφέρει από στιγμές κλάματος ή κρίσεις άγχους”), ελεγχόμενη κατάσταση («το επιζών άτομο φαίνεται να είναι χωρίς συναισθήματα και συμπεριφέρεται σαν να «μην συνέβη τίποτα» και «όλα είναι καλά»») ή η κατάσταση που είναι σε σοκ, δύσπιστος/η/ο (“το επιζών άτομο αντιδρά με έντονη αίσθηση αποπροσανατολισμού. Μπορεί να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί, να λάβει αποφάσεις ή να κάνει καθημερινές εργασίες.). Δεν εξωτερικεύουν όλα τα επιζώντα άτομα βιασμού τα συναισθήματά τους. Κάποια μπορεί να φαίνονται ήρεμα και ανεπηρέαστα από την επίθεση.

Οι συμπεριφορές που εμφανίζονται στο οξύ στάδιο μπορεί να είναι η εξής:

  • Μούδιασμα.
  • Αποδιοργανωμένη σκέψη.
  • Εμετός.
  • Ναυτία.
  • Παραλυτικό άγχος.
  • Έντονος εσωτερικός τρόμος.
  • Εμμονή να πλένονται ή να καθαρίζονται.
  • Υστερία, σύγχυση και κλάματα.
  • Αμηχανία.
  • Οξεία ευαισθησία στην αντίδραση άλλων ανθρώπων.

Το στάδιο της εξωτερικής προσαρμογής

Τα επιζώντα άτομα σε αυτό το στάδιο φαίνεται να έχουν ξαναρχίσει τον παλιό τρόπο ζωής τους. Ωστόσο, υφίστανται ταυτόχρονα βαθιά εσωτερική αναταραχή, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους καθώς το άτομο αντιμετωπίζει το μακροχρόνιο τραύμα ενός βιασμού. Το στάδιο της εξωτερικής προσαρμογής μπορεί να διαρκέσει από αρκετούς μήνες έως πολλά χρόνια μετά από έναν βιασμό.

Μερικοί από τους συχνότερους μηχανισμούς αντιμετώπισης του τραύματος στο στάδιο αυτό είναι:

  • ελαχιστοποίηση (προσποιούμενος/η/ο «όλα είναι καλά»)
  • δραματοποίηση (δεν μπορώ να σταματήσω να μιλάω για την επίθεση)
  • καταστολή (αρνείται να συζητήσει για τον βιασμό)
  • εξήγηση (αναλύει τι συνέβη)
  • πτήση (μετακομίζει σε νέο σπίτι ή πόλη, αλλάζει την εμφάνιση του/της)

Άλλοι μηχανισμοί αντιμετώπισης που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη φάση της εξωτερικής προσαρμογής περιλαμβάνουν:

  • συνεχές άγχος,
  • αίσθηση αδυναμίας,
  • απροσεξία του εαυτού τους ή των άλλων γύρω τους (δεν μπορούσαν να προστατευτούν από την επίθεση με αποτέλεσμα να χάνουν τη φροντίδα του εαυτού τους),
  • υπερεπαγρύπνηση,
  • αδυναμία διατήρησης προηγούμενων στενών σχέσεων,
  • συναισθήματα νευρικότητας,
  • επίμονος φόβος ή/και κατάθλιψη σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από τον γενικό πληθυσμό,
  • εναλλαγές της διάθεσης από σχετικά χαρούμενη σε κατάθλιψη ή θυμό,
  • ακραίος θυμός και εχθρότητα,
  • διαταραχές ύπνου όπως ζωντανά όνειρα και επαναλαμβανόμενοι εφιάλτες,
  • αϋπνία,
  • αναδρομές που αφορούν τον βιασμό τους,
  • αποσύνδεση (αίσθημα ότι δεν είναι προσκολλημένα στο σώμα του/ς),
  • κρίσεις πανικού.

Τρόπος ζωής

Τα επιζώντα σε αυτό το στάδιο μπορεί να νιώσουν ότι επηρεάζεται ο τρόπος ζωής τους με μερικούς από τους ακόλουθους τρόπους:

  1. Το αίσθημα της προσωπικής τους ασφάλειας έχει καταστραφεί.
  2. Νιώθουν διστακτικά να συνάψουν νέες σχέσεις.
  3. Αμφισβητούν την σεξουαλική τους ταυτότητα ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό (πιο τυπικό για άνδρες που βιάστηκαν από άλλους άνδρες ή γυναίκες που βιάστηκαν από άλλες γυναίκες).
  4. Οι σεξουαλικές σχέσεις διαταράσσονται. Πολλά επιζώντα ανέφεραν ότι δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τις σεξουαλικές σχέσεις τους και συχνά απέφευγαν τη σεξουαλική επαφή για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον βιασμό. Αντίθετα, ορισμένα επιζώντα βιασμού γίνονται υπερσεξουαλικά ή αδέσμευτα μετά από σεξουαλικές επιθέσεις, μερικές φορές ως ένας τρόπος για να επιβεβαιώσουν εκ νέου ένα μέτρο ελέγχου στις σεξουαλικές τους σχέσεις.
  5. Ορισμένα επιζώντα βιασμού μπορεί να βλέπουν τον κόσμο ως ένα πιο απειλητικό μέρος για να ζήσουν, επομένως θα βάλουν περιορισμούς στη ζωή τους, διακόπτοντας τις κανονικές τους δραστηριότητες. Για παράδειγμα, μπορεί να διακόψουν την ενεργή συμμετοχή τους σε κοινωνικές ομάδες.

Σωματικές αντιδράσεις

Είτε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επίθεσης είτε όχι, τα επιζώντα παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά κακής υγείας τους μήνες και τα χρόνια μετά την επίθεση, συμπεριλαμβανομένων οξειών σωματομορφικών διαταραχών (σωματικά συμπτώματα χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία). Σωματικές αντιδράσεις, όπως πονοκέφαλοι, κόπωση, γενικά αισθήματα πόνου ή εντοπισμένος πόνος στο στήθος, το λαιμό, τα χέρια ή τα πόδια, είναι χαρακτηριστικές την περίοδο αυτή. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με την περιοχή του σώματος που έχει προσβληθεί. Τα επιζώντα βιασμού από το στόμα μπορεί να έχουν διάφορα παράπονα από το στόμα και το λαιμό, ενώ τα επιζώντα κολπικού ή πρωκτικού βιασμού έχουν σωματικές αντιδράσεις που σχετίζονται με αυτές τις περιοχές.

Υπόγεια σκηνή

Τα θύματα προσπαθούν να επιστρέψουν στη ζωή τους σαν να μην συνέβη τίποτα.

Μπορεί να αποκλείσουν τις σκέψεις της επίθεσης από το μυαλό τους και μπορεί να μην θέλουν να μιλήσουν για το περιστατικό ή για οποιοδήποτε από τα σχετικά θέματα. (Δεν θέλουν να το σκέφτονται.) Τα θύματα μπορεί να έχουν δυσκολία στη συγκέντρωση και κάποια κατάθλιψη, διάσπαση και προσπάθεια να επιστρέψουν στη ζωή τους πριν από την επίθεση. Η υπόγεια σκηνή μπορεί να διαρκέσει χρόνια, ενώ το θύμα να φαίνεται σαν να το έχει «ξεπεράσει», παρά το γεγονός ότι τα συναισθηματικά ζητήματα δεν επιλύονται.

Στάδιο αναδιοργάνωσης

Η επιστροφή του συναισθηματικού πόνου μπορεί να τρομάξει εξαιρετικά τους ανθρώπους σε αυτό το στάδιο. Μπορεί να αναπτυχθούν φόβοι και φοβίες. Μπορεί να σχετίζονται συγκεκριμένα με τον δράστη ή τις συνθήκες ή την επίθεση ή μπορεί να είναι πολύ πιο γενικευμένες φοβίες. Διαταραχές της όρεξης όπως ναυτία και έμετος μπορεί να εμφανιστούν. Τα επιζώντα βιασμού είναι επίσης επιρρεπή στην ανάπτυξη νευρικής ανορεξίας ή/και βουλιμίας.

Φοβίες

Μια κοινή ψυχολογική άμυνα που παρατηρείται στα επιζώντα βιασμού είναι η ανάπτυξη φόβων και φοβιών ειδικά για τις συνθήκες του βιασμού, για παράδειγμα:

  • Φόβος να είσαι μέσα σε πλήθη,
  • Φόβος να μείνεις μόνο οπουδήποτε,
  • Φόβος για το φύλο του θύτη (ανδροφοβία ή γυναικοφοβία, αντίστοιχα),
  • Φόβος να βγει το θύμα καθόλου έξω και να είναι με κόσμο (αγοραφοβία),
  • Φόβος να σε αγγίξουν (απτοφοβία),
  • Συγκεκριμένοι φόβοι που σχετίζονται με ορισμένα χαρακτηριστικά του δράστη,
  • Μερικά επιζώντα αναπτύσσουν πολύ καχύποπτα, παρανοϊκά συναισθήματα για άγνωστα άτομα,
  • Μερικά αισθάνονται έναν διάχυτο φόβο για τους περισσότερους ή όλους τους άλλους ανθρώπους.

Το στάδιο της επανομαλοποίησης

Σε αυτό το στάδιο, το επιζών αρχίζει να αναγνωρίζει τη φάση προσαρμογής του. Κατά τη διάρκεια της επανακανονικοποίησης, τα επιζώντα ενσωματώνουν τη σεξουαλική επίθεση στη ζωή τους, έτσι ώστε ο βιασμός να μην είναι πλέον το επίκεντρο της ζωής τους. Τα αρνητικά συναισθήματα όπως η ενοχή και η ντροπή επιλύονται και τα επιζώντα δεν κατηγορούν πλέον το εαυτό τους για την επίθεση.

Πώς ξέρετε αν το έχετε; Εάν είστε θύμα σεξουαλικής επίθεσης, και ειδικά εάν είστε θύμα βιασμού, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσετε RTS. Εάν δεχθήκατε σεξουαλική επίθεση στο παρελθόν, μπορεί να είχατε βιώσει RTS, αλλά αγνοούσατε ότι αυτό που βιώνατε είχε όνομα. Ακόμα και αν έχετε αντιδράσει διαφορετικά από οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε βιώσει αυτό το σύνδρομο.

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments