Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική SEX Στο προφυλακτικό λέμε ΝΑΙ

Στο προφυλακτικό λέμε ΝΑΙ

Υπογράφει ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος 

Τι είναι το stealthing;

Το stealthing είναι η πρακτική κατά την οποία ένας σύντροφος αφαιρεί κρυφά το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής πράξης χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου ατόμου.

 
Το stealthing αποτελεί:

Μισογυνιστική πρακτική και σεξιστικό τρόπο σκέψης

Η ερευνήτρια Brodsky δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με το stealthing στο Columbia Journal of Gender and Law και ορισμένα από τα ευρήματά της ήταν ανησυχητικά. Αφού πήρε συνεντεύξεις από αρκετούς άνδρες και γυναίκες που είχαν πέσει θύματα stealthing διεξήγαγε έρευνα ότι οι δράστες δικαιολογούσαν τη συμπεριφορά τους χρησιμοποιώντας μισογυνιστική ρητορική όπως ότι το stealthing είναι «δικαίωμα» και «φυσικό ένστικτο» του άνδρα ή ότι οι γυναίκες «αξίζουν να μείνουν έγκυες» και ότι οι άνδρες υποτίθεται ότι πρέπει να μπορούν να ικανοποιήσουν τον εαυτό τους όπως θέλουν.

Μορφή σεξουαλικής κακοποίησης/βιασμού

Ήδη ποινικοποιημένο και αναγνωρισμένο ως μορφή βιασμού σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και States της Αμερικής , το stealthing αποτελεί σεξουαλικη πράξη όπου δεν έγινε όπως αρχικά είχαν συναινέσει τα άτομα που συνευρίσκονται, επομένως αποτελεί σεξουαλική κακοποίηση.

Συναισθηματική κακοποίηση


Προδίδει την εμπιστοσύνη και πληγώνει τα συναισθήματα του θύματος. Πόσο μάλλον σε περιπτώσεις που μπορεί να δημιουργηθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή να μεταφερθεί ένα νόσημα.

Γιατί προβαίνουν σε αυτή τη πρακτική;

Μερικές ιδέες:Οι δράστες θέτουν ως προτεραιότητα την δίκη τους ικανοποίηση , παραβιάζοντας τα όρια και τη συναίνεση του αλλου ατόμου. Από τις πιο συχνές φράσεις που λέγονται είναι «νιωθω καλύτερα χωρίς προφυλακτικό».
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μείνει κάποιος έγκυος και να εγκλωβιστεί σε μια σχέσ κ.ά.

Πως προσπαθεί ο θύτης να δικαιολογήσει τη πράξη του αν το αντιληφθείτε;

«Νόμιζα πως το είχες καταλάβει και ήσουν οκ»

«Δεν με βολεύει εμένα το προφυλακτικό , δεν θα μου έβγαινε αλλιώς»

«Πίστευα θα σου άρεσε περισσότερο έτσι»

«Μην έχεις ανησυχίες ήμουν πολύ προσεκτικός»

«Μην ανησυχείς έχω κάνει εξετάσεις»

Σύμφωνα με έρευνα της Kelly Cue Devis , που δημοσίευσε το 2019 , το 10% των ανδρών ηλικίας από 21 έως 30 παραδέχεται πως έχει αφαιρέσει κρυφά το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ.
Αντίστοιχη έρευνα καταγράφει πως το 12% των γυναικών της ίδιας ηλικιακής ομαδας , αναφέρουν πως έχουν υπάρξει θύματα stealthing.


Αν είσαι θύμα stealthing:

– μην κατηγορείς το εαυτό σου

– Κάνε εξετάσεις για αφροδίσια νοσήματα για να επιβεβαιώσεις ότι ο θύτης σου δεν σε κόλλησε κάτι

– Κάνε τεστ εγκυμοσύνης

– Κατήγγειλε τον θύτη

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments