Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Αποψεις Στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα

Στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα

“Κανείς δεν γεννιέται μισώντας…”

Η Διεθνής Ημέρα του Νέλσον Μαντέλα καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να τιμηθεί η ζωή του και οι αξίες για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του.

Ο Νέλσον Μαντέλα, ένα από τα πλέον πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του εικοστού αιώνα, είναι ένας άνθρωπος που η αφοσίωσή του στις ελευθερίες του λαού του έχει εμπνεύσει κι εμπνέει υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, μαζί και εμάς. Ο Μαντέλα γεννήθηκε στο Τράνσκει, στη Νότια Αφρική και ήταν γιος ενός φυλάρχου. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια αποφοίτησε από τη νομική. Το 1944 έγινε μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και εργάστηκε ενεργά για την εξάλειψη των πολιτικών του απαρτχάιντ του κυβερνώντος Εθνικού Κόμματος. Κατά τη διάρκεια της δίκης του για τις δραστηριότητές του, ο Μαντέλα διακήρυξε: «Πάλεψα ενάντια στην κυριαρχία των λευκών, πάλεψα και ενάντια στην κυριαρχία των μαύρων. Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».

Ο Νέλσον Μαντέλα πέρασε πάνω από σαράντα χρόνια της ζωής του στη φυλακή.

Ο Μαντέλα καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση, αλλά απέδειξε ότι οι ιδέες δεν φυλακίζονται , ούτε πεθαίνουν. Η φυλακή δεν τον εμπόδισε να γίνει σύμβολο της αντίστασης στο ανερχόμενο κίνημα ενάντια στο απαρτχάιντ, αρνούμενος κατ’ επανάληψη να συμβιβάσει τις πολιτικές του θέσεις για να επιτύχει την απελευθέρωσή του. Τελικά, αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 1990 και ενέτεινε τη μάχη του εναντίον της καταπίεσης για να επιτύχει τους στόχους που ο ίδιος και οι άλλοι είχαν θέσει σχεδόν σαράντα χρόνια πριν. Τον Μάιο του 1994 ο Μαντέλα ορκίστηκε ως ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, ένα αξίωμα που κράτησε μέχρι το 1999. Προέδρευσε κατά την περίοδο που η χώρα άφησε πίσω της τη διακυβέρνηση από μια μειονότητα και το απαρτχάιντ, κερδίζοντας τον διεθνή σεβασμό για την προάσπιση της εθνικής και διεθνούς συμφιλίωσης. Κατά την 90ή επέτειο των γενεθλίων του, το 2008, έγινε ένας παγκόσμιος εορτασμός προς τιμήν του και αναζωπυρώθηκαν οι στόχοι της ελευθερίας και της ισότητας που ο ίδιος είχε θέσει.

Έχοντας υποφέρει από μια παρατεταμένη αναπνευστική λοίμωξη, ο Μαντέλα πέθανε τελικά στις 5 Δεκεμβρίου 2013, σε ηλικία 95 ετών, στο σπίτι του στο Χάουτον, έχοντας την οικογένειά του στο πλευρό του.

“Το να είσαι ελεύθερος δεν σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων.”

Μαρίλη Μπουφίδου
Ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, άστο για αύριο!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments