Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνία ΣΚΩΤΙΑ: Ολική δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου

ΣΚΩΤΙΑ: Ολική δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα περιόδου

Την περασμένη εβδομάδα η Σκωτία έγινε οριστικά η πρώτη χώρα στον κόσμο η οποία κατοχυρώνει και προστατεύει το δικαίωμα στην δωρεάν πρόσβαση σε προϊόντα έμμηνους ρύσεως για όλα τα άτομα που τα χρειάζονται. Ο αντίστοιχος νόμος πέρασε με παμψηφία μεταβαίνοντας σε εφαρμογή στις 15 Αυγούστου 2022. Η παροχή δωρεάν προϊόντων περιόδου σε σχολεία πραγματοποιείται τακτικά στην Σκωτία από το 2017. Πλέον, τα προϊόντα αυτά θα παρέχονται σε όσα άτομα τα έχουν ανάγκη, ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας φύλου ή εισοδήματος. Κομβικό σημείο αποτελεί η συμπερίληψη των τρανς ανδρών και των non-binary ατόμων με έμμηνο ρύση στον νόμο αυτό. Τα άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στην πρόσβαση στα προϊόντα περιόδου λόγω των διακρίσεων βάσει ταυτότητας φύλου προκαλώντας τους στρες, άγχος και δυσφορία. Επομένως, ο νόμος αναγνωρίζει ότι όχι όλα τα άτομα με έμμηνο ρύση αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες, άρα τα τρανς άτομα, δυαδικά και μη, δικαιούνται ίση πρόσβαση στην περίθαλψη της υγείας τους.

Ακόμη, τα προϊόντα περιόδου θα βρίσκονται και σε ουδέτερες τουαλέτες, τουαλέτες ατόμων με αναπηρία, αλλά και σε ανδρικές σε περίπτωση που επιθυμούν να πάρουν για κοντινά τους πρόσωπα. Συνολικά, ο νόμος αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φτώχειας της περιόδου και της τρανσφοβίας σε εργατικούς χώρους και υπηρεσίες.

Στην Ελλάδα, η φτώχεια της περιόδου – ταξική έλλειψη πρόσβασης σε προϊόντα περιόδου – μαστίζει καθημερινά μαθήτριες και φοιτήτριες που αναγκάζονται να χάνουν ώρες μαθήματος και εργάτριες που δουλεύουν συχνά σε επίπονη σωματική κατάσταση λόγω της έμμηνους ρύσεως. Τα άτομα που ανήκουν σε μειονότητες μεταναστών και τα άτομα με αναπηρία βρίσκουν συχνά εμπόδια στην πρόσβαση στα προϊόντα. Οι τρανς άνδρες έρχονται αντιμέτωποι με την συστημική τρανσφοβία του κράτους, ενώ τα non-binary άτομα δεν αναγνωρίζονται καν από την κυβέρνηση.

Η διεκδίκηση αιτημάτων όπως η δωρεάν και ολική παροχή προϊόντων περιόδου όπως και στην Σκωτία, η αναγνώριση της εργασιακής άδειας περιόδου, ίση πρόσβαση τρανς ατόμων στην υγεία και αναγνώριση της non-binary ταυτότητας απαιτούν τον αγώνα μαζί με την εργατική τάξη ενάντια στην ακρίβεια, την φτώχεια, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον σεξισμό και τον ρατσισμό. Συνδέουμε, λοιπόν, τους αγώνες μας στο μεγάλο πανεργατικό συλλαλητήριο στην ΔΕΘ στις 10/9!

Aria
Περήφανη τσούλα Είμαι too much. Γι΄αυτό και είμαι υπέροχη!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments