Bίγκαν και φυλακή, είναι σίγουρα ένας απρόσμενος συνδυασμός. Η kleidarotripa.gr συνάντησε τον Αλέξανδρο, ένα άτομο που ξέρει από πρώτο χέρι πώς επιβιώνεις ως βίγκαν στη φυλακή.
1) Πώς ενστερνίστηκες την βίγκαν κουλτούρα;
Όλα άρχισαν πριν από 8 χρόνια όταν ξεκίνησα δοκιμαστικά να σταματήσω την κατανάλωση ζώων στη διατροφή μου. Από τότε δεν έχω ξαναφάει κρέας στην πορεία των χρόνων, καθώς και συνδύαζα την διατροφή μου με μελέτες και άρθρα σχετικά με την βίγκαν κουλτούρα. Έτσι, σταδιακά, αν και δεν είμαι ακόμα απόλυτα βίγκαν λόγω των συνθηκών, εφαρμόζω την φιλοσοφία της βίγκαν κουλτούρας στην καθημερινότητά μου, διότι δεν θεωρώ πως κάποιο είναι απόλυτα βίγκαν μόνο μέσω της διατροφής του. Εμπλέκονται και άλλα στοιχεία, όπως ο τρόπος ζωής του ατόμου και ο τρόπος σκέψης του.
2) Τι σημαίνει για εσένα βιγκανισμός;
Βιγκανισμός για εμένα σημαίνει ένας ολοκληρωμένος τρόπος ζωής.
Πιστεύω πως ο βιγκανισμός ξεκινά με τον σεβασμό προς το σώμα μας, σεβασμός ο οποίος συνεπάγεται τον σεβασμό προς τους συνανθρώπους μας, στα ζωντανά είδη, στα φυτά και στον πλανήτη στον οποίον ζούμε και αναπνέουμε. Θεωρώ πως η κουλτούρα βίγκαν υπήρχε από τις αρχές της ανθρωπότητας, αλλά χάθηκε στην πορεία της εξέλιξης. Τώρα, όμως, όλο και περισσότερος κόσμος νιώθει την ανάγκη να επιστρέψει στον συγκεκριμένο τρόπο τροφής και στην προσπάθεια προστασίας του πλανήτη μας.
Ο βιγκανισμός είναι η αίσθηση της ολότητας που μας ενώνει – ο αμοιβαίος σεβασμός και η αγάπη.
3) Δέχτηκες ποτέ εκφοβισμό από συγκρατούμενό σου ή εργαζόμενο άτομο της φυλακής λόγω των διατροφικών σου επιλογών;
Όχι. Προσωπικά, δεν επιτρέπω πλέον κανέναν απολύτως να μου πει κάτι γι΄αυτήν την επιλογή μου. Δεν έχω γνωρίσει κάποιο άλλο άτομο στην φυλακή που να είναι βίγκαν. Ίσως, αν είναι κάποιο άτομο πιο ευάλωτο, πιθανότατα να αντιμετωπίσει δυσκολίες από τα συγκρατούμενα άτομα και, ίσως, και από τα αρμόδια άτομα να μην του δοθεί η δυνατότητα για ειδική διατροφή.
4) Σου επιβλήθηκε η τεχνική “Παραδώσου ή πέθανε” σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση σε βίγκαν φαγητό;
Όχι. Όσο αδύνατον και να ακούγεται, η βίγκαν διατροφή πιστεύω πως είναι η πιο άμεση και πιο γρήγορη λύση για τροφή (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί). Υπάρχουν παντού πολλές βίγκαν επιλογές και σου δίνουν άφθονη ενέργεια. Από εμπειρία, πλέον, έχω πάντα αποθέματα σε αποξηραμένες τροφές, δημητριακά και ξηρούς καρπούς με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζω καθόλου προβλήματα με την πείνα.
5) Μπορείς να μαγειρεύεις μόνος σου το φαγητό σου; Και αν ναι, τι είδους διαδικασίας πέρασες;
Στο ΚΚΔ δεν υπάρχουν εστίες και φούρνοι για να μαγειρεύουμε. Μονάχα έχουμε λαχανικά και φρούτα που παραγγέλνουμε με δικά μας έξοδα και μπορώ να φτιάξω σαλάτες. Εδώ, μετά από καιρό, ξεκίνησα να δουλεύω στην κουζίνα, όπου και έχω μια μεγαλύτερη εικόνα για τον τρόπο που σιτίζεται η φυλακή. Στην προηγούμενη φυλακή στην οποία ήμουν (Λάρισα), όπως και στις περισσότερες φυλακές, έχουν ειδικές εστίες και φούρνους, όπου οι κρατούμενοι μπορούν να μαγειρεύουν ό,τι επιθυμούν. Εκεί, οι επιλογές που είχα άγγιζαν σχεδόν αυτές στην έξω κοινωνία. Δυστυχώς, στα Διαβατά, μετά από ακροάσεις στον παθολόγο, ζήτησα ειδική διατροφή χωρίς ζωϊκά συμπεριλαμβανομένα.
6) Υπήρξε ποτέ κάποια σύγκρουση με άτομο που θεωρεί ότι η βίγκαν διατροφή δεν έχει θέση στην φυλακή;
Όχι, δεν υπήρξε ποτέ σύγκρουση. Υπήρξαν, όμως, πάρα πολλές συζητήσεις και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τα συγκρατούμενα άτομα, αλλά και από τους υπάλληλους της φυλακής, τα οποία δεν είχαν ξανασυναντήσει κάποια παρόμοια περίπτωση στην πορεία της δουλειάς τους. Παρόλα αυτά, εν τέλει υπήρξε άμεση αποδοχή και μεγάλος, μπορώ να πω, σεβασμός και εξίσου μεγάλη κατανόηση από όλα τα άτομα.
7) Υπάρχουν και άλλα βίγκαν άτομα στη φυλακή;
Προσωπικά, δεν έχω γνωρίσει άλλα βίγκαν άτομα στα δύο χρόνια κράτησής μου, ούτε στα Διαβατά, ούτε στην Λάρισα. Ρώτησα τον αρχιμάγειρα και μου είπε ότι στα 4 χρόνια που είμαι στην κουζίνα είμαι το πρώτο βίγκαν άτομο που γνωρίζει.
8) Πιστεύεις ότι υπάρχει τρόπος να γίνουν οι φυλακές οικολογικές;
Είμαι σίγουρος ότι μπορεί να συμβεί αυτό και λόγω των σπουδών μου στα logistics έχω σκεφτεί πολλές απλές κινήσεις που θα μετέτρεπαν τις συνθήκες των φυλακών σε πιο βιώσιμες και πιο φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
πχ. Ανακύκλωση τροφίμων και διανομή των περισσευμάτων σε απόρους, καθώς και των αποφαγιών σε ζωοτροφές. Εσωτερική ανακύκλωση και κατάργηση πλαστικών μιας χρήσης. Έτσι, θα δημιουργούσαμε μια αντίστροφη πράσινη εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις σκεπές για εφοδιασμό ηλιακής ενεργείας είναι μία ιδέα.
Επιπροσθέτως, χρήσιμη θα ήταν η δημιουργία περισσότερων αγροτικών και γεωργικών φυλακών για την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.
9) Θεωρείς ότι ο εγκλεισμός της φυλακής θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον εγκλεισμό των ζώων;
Σίγουρα έχει άμεση συσχέτιση, γιατί είμαστε κλεισμένα ως και 10 άτομα σε έναν θάλαμο για 14 ώρες και τις υπόλοιπες στο προαύλιο και στους διαδρόμους. Υπάρχει συναισθηματικός αποκλεισμός από την οικογένεια και τα φιλικά μας πρόσωπα, ενώ ταυτόχρονα στερούμαστε πολλά πράγματα.
Αυτό που λέμε οι κρατούμενοι μεταξύ μας είναι ότι το μόνο που τους νοιάζει είναι απλά να παραμείνουμε ζωντανοί, το ίδιο συμβαίνει και με τα ζώα.
10) Θες να μας μιλήσεις για το Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας;
H εμπειρία που έχω από το ΣΔΕ Λάρισας ίσως να είναι από τις πιο έντονες της ζωής μου. Τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είναι κάτι βαθύτερο για εμάς – μια έξοδος από την φυλακή. Πρόκειται για μία προσωρινή αποφυλάκιση, όπου μπορείς και ανακαλύπτεις το εσωτερικό σου εαυτό.
Εκεί οι άνθρωποι δεν αποκτούν μόνο σχολικές γνώσεις, αλλά καλλιεργούν το εαυτό τους. Μαθαίνουν άπταιστα Ελληνικά, να διαβάζουν και να γράφουν. Τα περισσότερα ξεκινούν διστακτικά και με κίνητρο τα ημερομίσθια, κάτι που στην πορεία εξελίσσεται σε δέσμευση. Μέχρι να συμπληρώσουν το δεύτερο έτος της εκπαίδευσης δεν θέλουν να φύγουν από το σχολείο.
Η ευχή τους είναι να μπορέσουν να συνεχίσουν.
Προσωπικά, έχω ασχοληθεί με κρατούμενο, ο οποίος μέσω της ΣΔΕ έδωσε πανελλαδικές και πέρασε στο πανεπιστήμιο, όπου και συνέχισε.