ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η Μαρία-Αγγελική Ανδριοπούλου
Η κατανάλωση του γάλακτος ξεκίνησε κατά την διάρκεια εξημέρωσης των ζώων. Όμως, από όλη την ανθρώπινη ύπαρξη πριν ξεκινήσει η εξημέρωση δεν καταναλώναμε γάλα από κανένα άλλο είδος εκτός από το δικό μας.
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές με μέσα του 20ου αιώνα κατά την διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η κυβέρνηση έστειλε κονσερβοποιημένο γάλα και σε σκόνη στο εξωτερικό για τα συμμαχικά στρατεύματα. Εξαιτίας αυτού, χρειάστηκαν πολύ μεγάλες ποσότητες να παραχθούν, συνεπώς πολλοί αγρότες ξεκίνησαν να αναπτύσσουν τα κοπάδια γαλακτοπαραγωγής ή την αναπαραγωγή περισσότερων ζώων αποκλειστικά σε γαλακτοπαραγωγικές μονάδες. Οι αγελάδες Holstein τροποποιήθηκαν γεννετικά 365 μέρες το χρόνο.
Αφού τελείωσε ο πόλεμος, η ζήτηση για γαλακτοκομικά προϊόντα έπεσε δραματικά αλλά τα αποθέματα του γάλακτος παρέμειναν υψηλά. Παρόλα αυτά, αντί να μειώσουν την παραγωγή γάλακτος, η βιομηχανία συνεργάστηκε με την κυβέρνηση έτσι ώστε να αυξήσουν την ποσότητά του, δημιουργώντας την ιδέα ότι το γάλα είναι σημαντικό και απαραίτητο για την ανθρώπινη υγεία και ανάπτυξη.
MARKETING
Αυτό οδήγησε σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες προμοτάροντας την κατανάλωση γάλακτος και δωρεάν γάλα για όλα τα παιδιά στα σχολεία. Στην Αμερική η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση πρότεινε τα παιδιά να πίνουν 4 ποτήρια την ημέρα, αλλά υπήρχε ακόμη μεγάλο περίσσευμα γαλακτοκομικών προϊόντων, οπότε η κυβέρνηση ξεκίνησε να αγοράζει προϊόντα από την βιομηχανία και να τα αποθηκεύει σε τεράστιες αποθήκες.
ΜΠΙΖΝΑ
Το 1977 η κυβέρνηση καθόρισε μια νέα πολιτική επιδοτήσεων που ξεχύθηκε στα 2,000,000,000 δολάρια στην γαλακτοβιομηχανία μέσα σε μόλις 4 χρόνια. Με τί σκοπό όμως; Αγοράζοντας μεγάλα περισσεύματα γαλακτοκομικών προϊόντων προσαρμοσμένα στα σημερινά στοιχεία αυτό είναι ισοδύναμο με 6,000,000,000 δολάρια.
ΥΓΕΙΑ
Να μιλήσουμε όμως και για την υγεία; Σύμφωνα με την μελέτη της Νέας Ζηλανδίας, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η αύξηση πρόσληψης ασβεστίου από το γάλα προσλαμβάνει τα κατάγματα. Όμως, το αγελαδινό γάλα είναι φορτωμένο με 59 διαφορετικά είδη ορμονών (προγεστερόνη, ινσουλίνη, οιστραδιόλη κλπ). Η υψηλή κατανάλωση γάλακτος έχει συνδεθεί με υψηλό αριθμό καταγμάτων, η γαλακτόζη από το γάλα σε ζωικά μοντέλα έχει συσχετιστεί με πρόωρο γήρας λόγω οξειδωτικού στρες, χρόνιας φλεγμονής. Το αγελαδινό γάλα είναι για τα μοσχαράκια που πρέπει να φτάσουν 300-400 κιλά μέσα σε 1 έτος, έχει 4 φορές περισσότερο ασβέστιο(120mg/100ml), από το ανθρώπινο γάλα(34mg/100ml). Το ανθρώπινο γάλα περιέχει 1% πρωτείνη σε σχέση με το αγελαδινό γάλα που περιέχει 3,5%. Χάρη στη καζείνη, το αγελαδινό γάλα παράγει ισταμίνη και στη συνέχεια βλέννα. Για αυτό το λόγο η κατανάλωση γάλακτος και των παραγώγων τους συνήθως συνδέονται με το άσθμα. Το γάλα περιέχει υψηλά επίπεδα λιπαρών, οποία μπορούν να αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να προκαλέσουν τον κίνδυνο αρτηριακής απόφραξης. Επειδή είναι σχεδιασμένο για το πεπτικό σύστημα των βοοειδών, τα συστατικά τους διαταράσσουν την πέψη μας και εμποδίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας. Αυτή η ποσότητα αντιβιοτικών συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν ειδικά από ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες του προστάτη στους άνδρες.
Επίσης, συνδέεται με τον καρκίνο των ωοθηκών ναφτάνει έως το 66%. Συνδέονται διάφορες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η πολλαπλή σκλήρηνση, τα καρδιακά νοσήματα. Μειώνει την ποσότητα σιδήρου στα παιδιά σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Παιδιατρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1993 και το αγελαδινό γάλα συμβάλλει στην απώλεια απαραίτητων λιπαρών οξέων και της βιταμίνης Ε. Το γάλα περιέχει μια πρωτείνη την καζείνη η οποία χρησιμοποιείται για την παρασκευή κόλλας και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές στους μαλακούς ιστούς πολλών παιδιών ( λαιμός, ρινικές κοιλότητες), έχοντας ως συνέπεια την αναπνευστική δυσχέρια. Αυτή η ποσότητα αντιβιοτικών συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηρίων τα οποία είναι πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Ως αποτέλεσμα, είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν ειδικά από ανθρώπους που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες του προστάτη στους άνδρες.
Στροφή στην ηθικό και φυτικό κόσμο…
Δεν υπάρχει τίποτα στα γαλακτοκομικά που δεν μπορούμε να πάρουμε από τα φυτά. Μπρόκολο και λαχανίδα έχουν καλύτερη απορρόφιση ασβεστίου από το γάλα της αγελάδας. Γιατί πρέπει να πίνουμε το γάλα ενός άλλου ζώου, που πρέπει να γεννήσει έτσι ώστε να παράξει γάλα; Ποιανού μωρό πρέπει να θανατώσουμε για να πάρουμε το γάλα; Γιατί όχι γάλα σκύλου; ή δελφινιού; ή ρινόκερου; Δεν είναι παράξενο ότι απογαλακτώμαστε από το γάλα της μητέρας μας και μετά πίνουμε το γάλα μιας άλλης μητέρας;