Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Αποψεις Ο δολοφόνος είναι απλά ένας δολοφόνος

Ο δολοφόνος είναι απλά ένας δολοφόνος

Υπογράφει ο Ελσον Ζγκούρη

Από μικρός σκεφτόμουν ότι το τραγικότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο είναι να χάσει το παιδί του.

Αυτό γιατί περνώντας πολύ χρόνο με τον παππού μου τον άκουγα να κλαίει το γιο που είχε χάσει δεκαετίες πριν. Επίσης την (άλλη) προγιαγιά μου η οποία είχε χάσει τον μοναχογιό της. Μέχρι να φύγουν από τούτο τον κόσμο αμφότεροι έκλαιγαν τους γιούς τους!

Από τη στιγμή της δολοφονίας του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη σκέφτομαι και βάζω στη θέση της προγιαγιάς και του παππού μου τους γονείς του Άλκη. Πρέπει να είναι σε μια απερίγραπτα τραγική κατάσταση! Ίσως όμως, ο θείος μου, ο (άλλος) παππούς μου και ο Άλκης που χάθηκαν να είναι εκείνοι για τους οποίους θα έπρεπε να λυπάμαι περισσότερο. Εκείνοι δεν έζησαν, δε θα ζήσουν τίποτα από τα ωραία της ζωής, γιατί βρίσκω πολύ όμορφη τη ζωή γενικότερα!

Διαβάζω από την στιγμή της δολοφονίας του Άλκη από τα ελληνικά ΜΜΕ για συμπλοκή οπαδών κτλ και αποδεικνύεται στο τέλος ότι δεν ήταν τίποτα τέτοιο, δεν υπήρχε, όπως συχνά συμβαίνει, ένα ραντεβού μεταξύ χούλιγκαν! Συμφώνησα με πολλές αναλύσεις και σχόλια που έγραφαν ότι οι δολοφόνοι του δεν είναι οπαδοί, δεν ανήκουν σε κάποια ομάδα οπαδών, σε καμία κοινωνική ομάδα γενικότερα, είναι απλά δολοφόνοι! Αιμοσταγείς δολοφόνοι που θα σκότωναν ακόμα και κάποιον που θα προτιμούσε διαφορετικό φαγητό από εκείνους! Μάλλον έτσι είναι! Αλλά ίσως πρέπει να αναλογιστούμε κάποια στιγμή και τις ευθύνες της πολιτείας και των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, των παραγόντων τους, των «οργανωμένων» οπαδών τους. Βρήκα μερικά τέτοια σχόλια και αναλύσεις και χάρηκα που η συζήτηση πάει προς τα εκεί ελπίζοντας ότι θα αλλάξει κάτι και ότι δε θα θρηνήσουμε άλλο ένα θύμα όπως είχε γίνει μόλις έναν χρόνο πριν, με άλλο παιδί, τον Τόσκο, στην ίδια πόλη, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Ο Άλκης και ο Τόσκο δεν βρέθηκαν σε συμπλοκές χούλιγκαν, τους δολοφόνησαν εν ψυχρώ για τον πιο γελοίο λόγο!

Από εχθές μαθεύτηκε η καταγωγή του φερόμενου ως δολοφόνου του Άλκη και το πρώτο πράγμα που αναφέρεται στα ρεπορτάζ, τα ποστ, είναι η καταγωγή του συλληφθέντα. Με μια αναζήτηση της λέξης «Αλβανός» καταλαβαίνεις αμέσως που επικεντρώνονται όλα αυτά τα άρθρα. Πουλάει φαντάζομαι, φέρνει κλικ να αποδειχθεί ότι ένας Αλβανός είναι τελικά ο δολοφόνος, δικαιώνεται ο κάθε Ευαγγελατος που το παπαγαλίζει αυτό 30 χρόνια τώρα. Τονίζεται, ξεκαθαρίζεται σε κάθε άρθρο η καταγωγή του!

Και κάπως έτσι τη βγάζουν λάδι όλοι οι υπόλοιποι, πολιτεία, ΠΑΕ (μία εξ αυτών χαρακτήρισε τη στυγνή δολοφονία ως «απώλεια»), παράγοντες των ομάδων, μισθοφόροι οπαδοί. Και για άλλη μια φορά, κάποιες και κάποιοι που έτυχε να έχουμε κοινή καταγωγή με έναν δολοφόνο γεννημένο και μεγαλωμένο στην Ελλάδα, πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι από ντροπή, από μια ενοχή που από χρόνια τώρα προσπαθούν να μας εμφυτεύσουν. Οδηγούμαστε έτσι από «ντροπή» σε ντροπή που αντί να λυπούμαστε, να κλαίμε που χάθηκε ένας νέος άνθρωπος κυριολεκτικά για το τίποτα, καθόμαστε και σκεφτόμαστε τα όσα έγραψα παραπάνω!

Ο δολοφόνος είναι απλά ένας δολοφόνος. Ασήμαντο είναι το αν είναι πιλότος ή απλά Αλβανός (εδώ αρκεί η καταγωγή, το επάγγελμα είναι αδιάφορο). Το ζητούμενο είναι πρωτίστως να συλληφθεί και να τιμωρηθεί από τη δικαιοσύνη!

Τα παραπάνω τα έγραφα στις 3 Φεβρουαρίου

Στο σήμερα:

Και τώρα που η υπόθεση φαίνεται να παίρνει άλλη τροπή και ο δολοφόνος, αυτός που έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στον άτυχο Άλκη (όλοι όσοι συμμετείχαν στην επίθεση είναι εξίσου δολοφόνοι), φέρεται να μην είναι αλβανικής καταγωγής, πληθαίνουν τα σχόλια που λένε ότι στους δολοφόνους η καταγωγή δεν έχει καμία απολύτως σημασία, το αυτονόητο. Όμως μερικές ώρες, μέρες είναι αρκετές όχι μόνο για στοχοποιηθούν, για ακόμα μια φορά, οι Αλβανοί και να προστεθεί ακόμα ένα αρνητικό πρόσημο δίπλα στη λέξη “Αλβανός”, αλλά και για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από το ίδιο πρόβλημα! Το δηλητήριο χύθηκε απλόχερα με τα άρθρα και τα ποστ να ξεκινάνε με το “Αλβανός δολοφόνος”. Και ξανά εμείς, που έτυχε να έχουμε κοινή καταγωγή με έναν από την δολοφονική ομάδα, σκύψαμε το κεφάλι από ντροπή.

Έχοντας καταγράψει στο μυαλό και τη συνείδησή μου από τη δεκαετία του ‘90 τους παρουσιαστές των ειδήσεων το παραπάνω, όπως και τη πρόσφατη δήλωση του Νίκου Ευαγγελάτου “τι πιο σύνηθες από έναν Αλβανό με όπλο”, δεν βρέθηκα προ εκπλήξεων. Από τον “δολοφόνο Αλβανό” έχουμε περάσει στον 23χρονο δράστη (ελληνικής καταγωγής). Και αυτή η μετάβαση, πολύ φοβάμαι, γίνεται υποσυνείδητα, συμβαίνει αυτόματα καθώς φαίνεται σε όποιον πληκτρολογεί κάτι για την υπόθεση.  Το βρίσκω όμως πολύ λυπηρό και τραγικό για μια κοινωνία που λέει στον εαυτό της ότι προοδεύει να έχει τα ίδια αντανακλαστικά με εκείνα των δεκαετιών του 90 και του 2000. 

Αν η δολοφονία του Τόσκο στην ίδια πόλη, για τον ίδιο λόγο, χωρίς λόγο και αφορμή, δεν κατάφερε να αποτρέψει τη δολοφονία του Άλκη, εύχομαι να είναι ο Άλκης ο τελευταίος που θρηνούμε από τυφλή οπαδική βία! Εύχομαι επίσης οι υπαίτιοι για τους δύο θανάτους να τιμωρηθούν, όπως και οι ηθικοί αυτουργοί και όλοι όσοι καλύπτουν τους δολοφόνους! Ως τελευταία ευχή έχω να εξαλειφθούν, ή έστω να μην αυξηθούν τα αρνητικά πρόσημα δίπλα από τη λέξη “Αλβανός”. Να μη συνηθίσουμε κανένα είδους τέρας!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments