Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνία Μήπως η σχέση σου έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή είναι νάρκισσος;

Μήπως η σχέση σου έχει ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ή είναι νάρκισσος;

Βλέπουμε συνήθως ότι υπάρχει κάπως μια σύγχυση σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που είναι ναρκισσιστές έναντι εκείνων που έχουν μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Ας εξερευνήσουμε αυτές τις διαφορές.

Διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας:

Σύμφωνα με την Mayo Clinic η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια ψυχική διαταραχή στην οποία οι άνθρωποι έχουν μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας τους και μια βαθιά ανάγκη για θαυμασμό. Όσοι πάσχουν από ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους και δεν σέβονται καθόλου τα συναισθήματα των άλλων. Αλλά πίσω από αυτή τη μάσκα υπερ αυτοπεποίθησης κρύβεται μια εύθραυστη αυτοεκτίμηση, ευάλωτη στην παραμικρή κριτική.

Αυτή η διαταραχή προσωπικότητας κάνει τους ανθρώπους να παρεξηγούν τι πραγματικά συμβαίνει με το άτομο. Για παράδειγμα, κάποιος με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας φαίνεται να είναι αλαζονικός και γεμάτος αυτοπεποίθηση. Ωστόσο, ακριβώς κάτω από αυτή τη «ρηχή» επιφάνεια βρίσκεται ένα άτομο που αισθάνεται μια βαθιά ντροπή και ταπείνωση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Αυτοί είναι άνθρωποι που δεν λειτουργούν καλά. Αποξενώνουν τους φίλους και την οικογένεια και νιώθουν κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη. Αυτό είναι πολύ δύσκολο για αυτούς γιατί δεν θέλουν να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Στην ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας τα άτομα με αυτή την διαταραχή είναι παγιδευμένα ανάμεσα στο να πιστεύουν ότι είναι ανώτερα και να αισθάνονται μιζέρια, όλα ταυτόχρονα.

Ναρκισσισμός:

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ναρκισσιστές αλλά δεν έχουν ψυχική ασθένεια. Αυτοί οι άνθρωποι βιώνονται ως αντιπαθητικοί επειδή αισθάνονται ανώτεροι από τους άλλους και δεν βλέπουν τίποτα κακό σε αυτό. Έχουν ελάχιστη ή καθόλου ενσυναίσθηση με τα συναισθήματα, τις συνθήκες, τις καταστάσεις ή τα δεινά των άλλων. Αυτοί είναι άνθρωποι που αισθάνονται ότι δικαιούνται το καλύτερο από όλα, ενώ κοιτούν με αφθονία αυτούς που δείχνουν θαυμασμό για αυτούς. Επίσης, δεν δυσκολεύονται να εκμεταλλευτούν τους άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν έχουν επίγνωση και αντίληψη για το τι κάνουν. Ως αποτέλεσμα, δεν αισθάνονται ντροπή ή τύψεις.

Λέγεται ότι, τόσο στο παρόν όσο και ιστορικά, υπήρξαν ηγέτες που ήταν ναρκισσιστές. Οι ναρκισσιστές έχουν ταλέντο να μπαίνουν σε θέσεις εξουσίας και δεν έχουν καμία δυσκολία να ασκήσουν αυτή τη δύναμη. Μερικά από αυτά αποτελούν παράδειγμα του κακού στον κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Πολ Ποτ και άλλοι. Υπάρχουν κάποιοι που είναι επιτυχημένοι στις επιχειρήσεις επειδή έχουν φίλους που τους βοηθούν να τους καθοδηγήσουν. Ένα παράδειγμα είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο Λάρι Έλισον και άλλοι.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κύρια διάκριση μεταξύ του ναρκισσιστή και της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας είναι ότι ο ναρκισσιστής δεν είναι ψυχικά άρρωστος, δεν έχει διαταραχή προσωπικότητας και ενδιαφέρεται περισσότερο να αποκτήσει δύναμη, χρήματα και κύρος. Πάρα πολλοί ναρκισσιστές πετυχαίνουν τις επιδιώξεις τους. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για την αυτοεκτίμηση του ναρκισσιστή, έχουν υπερβολική αφθονία.

Τι συμπτώματα παρουσιάζουν οι άνθρωποι με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας?

Μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας προκαλεί προβλήματα σε πολλούς τομείς της ζωής, όπως οι σχέσεις, η εργασία, το σχολείο ή οι οικονομικές υποθέσεις. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να είναι γενικά δυστυχισμένα και απογοητευμένα όταν δεν τους δίνονται οι ειδικές χάρες ή ο θαυμασμός που πιστεύουν ότι τους αξίζουν. Μπορεί να βρίσκουν τις σχέσεις τους ανεκπλήρωτες και οι άλλοι να μην απολαμβάνουν να βρίσκονται κοντά τους. Η θεραπεία για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας επικεντρώνεται γύρω από τη θεραπεία ομιλίας (ψυχοθεραπεία).

Τα σημεία και τα συμπτώματα της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλουν. Τα άτομα με τη διαταραχή μπορούν:

  • Έχουν μια υπερβολική αίσθηση της σημασίας του εαυτού σας
  • Έχουν μια αίσθηση δικαιώματος και απαιτούν συνεχή, και υπερβολικό θαυμασμό
  • Υπερβάλλουν με τα επιτεύγματα και τα ταλέντα τους
  • Νιώθουν απασχολημένοι με φαντασιώσεις για την επιτυχία, τη δύναμη, τη λάμψη, την ομορφιά ή τον τέλειο σύντροφο τους
  • Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι και μπορούν να συναναστρέφονται μόνο με εξίσου ξεχωριστούς ανθρώπους
  • Μονοπωλούν τις συζητήσεις και τείνουν να μειώνουν ή να περιφρονούν τους ανθρώπους που θεωρούν κατώτερους.
  • Εκμεταλλεύονται τους άλλους για να πάρουν αυτό που θέλουν
  • Έχουν αδυναμία ή απροθυμία να αναγνωρίσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων.
  • Ζηλεύουν τους άλλους και να πιστεύουν ότι οι άλλοι τους ζηλεύουν.
  • Συμπεριφέρονται με αλαζονικό ή υπεροπτικό τρόπο, φαίνονται αλαζόνες, «καυχησιάρηδες» και «προσποιητές».

Ταυτόχρονα, τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας δυσκολεύονται να χειριστούν οτιδήποτε αντιλαμβάνονται ως κριτική και μπορούν:

  • Γίνονται ανυπόμονοι ή θυμωμένοι όταν δεν λαμβάνουν ειδική μεταχείριση
  • Έχουν σημαντικά διαπροσωπικά προβλήματα και αισθάνονται εύκολα περιφρονημένοι
  • Αντιδράνε με οργή ή περιφρόνηση και προσπαθούν να μειώσουν το άλλο άτομο για να φαίνονται ανώτεροι.
  • Δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά τους.
  • Αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα αντιμετώπισης του άγχους και προσαρμογής στην αλλαγή.

Αιτίες

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας. Όπως συμβαίνει με την ανάπτυξη της προσωπικότητας και με άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, η αιτία της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας είναι πιθανότατα περίπλοκη. Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να συνδέεται με:

1)Περιβάλλον – αναντιστοιχίες στις σχέσεις γονέα-παιδιού είτε με υπερβολική λατρεία είτε με υπερβολική κριτική που δεν είναι καλά προσαρμοσμένη στην εμπειρία του παιδιού.

2)Γενετική ― κληρονομικά χαρακτηριστικά

3)Νευροβιολογία — η σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς και της σκέψης.

Παράγοντες κινδύνου

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας επηρεάζει περισσότερους άνδρες παρά γυναίκες και συχνά ξεκινά στην εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Λάβετε υπόψη ότι, αν και ορισμένα παιδιά μπορεί να εμφανίζουν χαρακτηριστικά ναρκισσισμού, αυτό μπορεί απλώς να είναι τυπικό της ηλικίας τους και δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Αν και η αιτία της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας δεν είναι γνωστή, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι σε βιολογικά ευάλωτα παιδιά, τα στυλ γονικής μέριμνας που είναι υπερπροστατευτικά ή παραμελημένα μπορεί να έχουν αντίκτυπο. Όπως αναφέραμε και παραπάνω η γενετική και η νευροβιολογία μπορεί επίσης να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας.

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας και άλλες καταστάσεις που μπορεί να εμφανιστούν μαζί με αυτήν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσκολίες σχέσεων
  • Προβλήματα στη δουλειά ή στο σχολείο
  • Κατάθλιψη και άγχος
  • Προβλήματα σωματικής υγείας
  • Κατάχρηση ναρκωτικών ή αλκοόλ
  • Αυτοκτονικές σκέψεις ή συμπεριφορά

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Πώς μπορώ να εντοπίσω έναν ναρκισσιστή;

Ο ναρκισσισμός χαρακτηρίζεται από μια μεγαλειώδη αίσθηση της σημασίας του εαυτού, την έλλειψη ενσυναίσθησης για τους άλλους, την ανάγκη για υπερβολικό θαυμασμό και την πεποίθηση ότι κάποιος είναι μοναδικός και αξίζει ειδικής μεταχείρισης. Αν συναντήσετε κάποιον που εκδηλώνει με συνέπεια αυτές τις συμπεριφορές, μπορεί να έχετε να κάνετε με ένα άκρως ναρκισσιστικό άτομο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ναρκισσισμού και του παθολογικού ναρκισσισμού;

Ο παθολογικός ναρκισσισμός ή η ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας είναι σπάνιος: επηρεάζει περίπου το 1 τοις εκατό του πληθυσμού. Η διαταραχή είναι ύποπτη όταν τα ναρκισσιστικά γνωρίσματα βλάπτουν την καθημερινή λειτουργία ενός ατόμου. Αυτή η δυσλειτουργία συνήθως προκαλεί τριβή στις σχέσεις λόγω της έλλειψης ενσυναίσθησης του παθολογικού ναρκισσιστή. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ως ανταγωνισμός, που τροφοδοτείται από τη μεγαλοπρέπεια και την αναζήτηση προσοχής. Βλέποντας τον εαυτό του ως ανώτερο, ο παθολογικός ναρκισσιστής βλέπει φυσικά όλους τους άλλους ως κατώτερους και μπορεί να μην ανέχεται τη διαφωνία ή την αμφισβήτηση.

Ξέρουν οι ναρκισσιστές ότι είναι ναρκισσιστές;

Αν αναρωτιέστε αν κάποιος είναι ναρκισσιστής, ίσως είναι καλύτερο να τον ρωτήσετε. Γενικά θεωρείται ότι οι άνθρωποι είτε δεν συνειδητοποιούν ότι είναι ναρκισσιστές είτε το αρνούνται για να αποφύγουν την πρόκληση της ταυτότητάς τους. Αλλά σε έρευνα που χρησιμοποιούσε τη λεγόμενη Κλίμακα Ναρκισσισμού μεμονωμένων στοιχείων, άτομα που απάντησαν καταφατικά στη μοναδική ερώτηση «Είσαι ναρκισσιστής;» είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες από άλλους να βαθμολογήσουν υψηλότερα τον ναρκισσισμό στην Απογραφή Ναρκισσιστικής Προσωπικότητας 40 ερωτήσεων.

Γιατί οι ναρκισσιστές κάνουν τόσο καλή πρώτη εντύπωση;

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορεί αρχικά να έλκονται από ναρκισσιστές επειδή φαίνεται να έχουν ισχυρότερη αυτοεκτίμηση από ό,τι στην πραγματικότητα, ένα χαρακτηριστικό που οι άνθρωποι συχνά εκτιμούν.

Μπορούν οι ναρκισσιστές να ερωτευτούν;

Οι ναρκισσιστές μπορεί να δείξουν πάθος και γοητεία στα πρώτα στάδια του ραντεβού. Αλλά για τους περισσότερους ναρκισσιστές, οι σχέσεις είναι συναλλακτικές. Παρέχουν θετική προσοχή και σεξουαλική ικανοποίηση για να ενισχύσουν το εγώ και την αυτοεκτίμηση ενός ναρκισσιστή. Ο στόχος είναι να απολαμβάνουν αδέσμευτη ευχαρίστηση και οι περισσότεροι ναρκισσιστές χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη σχέση καθώς αυξάνεται η προσδοκία για οικειότητα ή αισθάνονται ότι έχουν κατακτήσει την πρόκληση της διασφάλισης μιας σχέσης.

Οι ναρκισσιστές έχουν περισσότερες σχέσεις από άλλους ανθρώπους;

Από μια εξελικτική προοπτική, έχει θεωρηθεί ότι, τουλάχιστον στη σφαίρα του ζευγαρώματος, ο ναρκισσισμός μπορεί να εξυπηρετήσει μια προσαρμοστική λειτουργία: αυξημένη επιτυχία στο βραχυπρόθεσμο ζευγάρωμα. Διαπολιτισμική έρευνα διαπίστωσε ότι οι ναρκισσιστές τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κοινωνικοσεξουαλικότητας: Ενδιαφέρονται περισσότερο για βραχυπρόθεσμες σχέσεις ή συναναστροφές και πιο πιθανό να κυνηγήσουν συντρόφους που έχουν ήδη αφοσιωθεί σε σχέσεις.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εγωισμού και ναρκισσισμού σε μια σχέση;

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι σχετικά σπάνια – υπάρχουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι που είναι απλώς εγωιστές. Η διαφορά έγκειται στο αν το άτομο είναι περιοδικά κακότροπο και εγωκεντρικό ή αν του λείπει συνεχώς η ενσυναίσθηση.

Σημάδια ότι είστε με έναν  ναρκισσιστή.

Πέρα από αυτά που αναφέραμε παραπάνω κάποια επιπρόσθετα είναι τα εξής:

1.Τρέφονται από τα κομπλιμέντα σας

Χρειάζονται πολύ έπαινο και αν δεν τους το δώσεις, θα το ψαρέψουν», λέει. Γι’ αυτό σας κοιτάζουν συνεχώς για να τους πουν πόσο υπέροχοι είναι. Οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν άλλους ανθρώπους – άτομα που έχουν συνήθως υψηλή ενσυναίσθηση – για να παρέχουν την αίσθηση της αυτοεκτίμησής τους και να τους κάνουν να αισθάνονται δυνατοί. Η κύρια διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που έχουν αυτοπεποίθηση και εκείνων με ναρκισσιστική διαταραχή είναι ότι οι ναρκισσιστές χρειάζονται άλλους για να τους ανεβάσουν και να ανυψωθούν μόνο με το να υποτιμούν τους άλλους– κάτι που δεν κάνουν οι άνθρωποι με υψηλή αυτοπεποίθηση. Όπως εξηγεί ο Weiler, «Οι ναρκισσιστές τιμωρούν τους πάντες γύρω τους για την έλλειψη αυτοπεποίθησής τους».

2. Τους λείπει η ενσυναίσθηση

Η έλλειψη ενσυναίσθησης ή η ικανότητα να αισθανόμαστε πώς νιώθει ένα άλλο άτομο, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ναρκισσιστή, λέει ο Walfish. Τα άτομα που έχουν ναρκισσιστική διαταραχή συχνά δεν μπορούν να ζητήσουν συγγνώμη και να κατανοήσουν τα συναισθήματα και τις προοπτικές των άλλων. Οι ναρκισσιστές δεν έχουν την ικανότητα να σας κάνουν να νιώσετε ότι σας βλέπουν, επικυρώνουν, κατανοούν ή αποδέχονται, επειδή δεν κατανοούν την έννοια των συναισθημάτων».

!!!! Νοιάζεται ο σύντροφος σας όταν είχατε μια κακή μέρα στη δουλειά, τσακώνεστε με τον καλύτερο σας φίλο ή τσακώνεστε με τους γονείς σας; Ή μήπως βαριούνται όταν εκφράζεις τα πράγματα που σε κάνουν να θυμώνεις και να λυπάσαι;

3. Δεν έχουν (ή πολλούς) μακροχρόνιους φίλους

Είναι κοινή αξιόπιστη πηγή για άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή να έχουν συχνές διενέξεις με άλλους. Ψάξτε βαθύτερα στις σχέσεις τους και μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχουν λίγους στενούς φίλους. Επιπλέον, τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή μπορεί να είναι υπερευαίσθητα και ανασφαλή. Μπορεί να ισχυριστούν ότι δεν περνάτε αρκετό χρόνο μαζί τους, να σας κάνουν να νιώθετε ένοχοι που περνάτε χρόνο με τους φίλους σας ή να σας επικρίνουν για τους τύπους φίλων που έχετε.

4. Σας επιπλήττουν συνέχεια

Ίσως, στην αρχή, να το νιώσατε σαν πείραγμα, αλλά μετά να εξελίχθηκε σαν κακία. Ξαφνικά, ό,τι κάνετε, από το τι φοράτε και τι τρώτε μέχρι με ποιους κάνετε παρέα και τι βλέπετε στην τηλεόραση, είναι πρόβλημα για αυτούς.

Θα σε απογοητεύσουν, θα σε φωνάξουν με ονόματα, και θα κάνουν αστεία που δεν είναι και τόσο αστεία.  Στόχος τους είναι να μειώσουν την αυτοεκτίμηση των άλλων, ώστε να μπορούν να αυξήσουν τη δική τους, επειδή τους κάνει να αισθάνονται δυνατοί. Επιπλέον, η αντίδραση σε αυτά που λένε μπορεί μόνο να ενισχύσει τη συμπεριφορά τους. Ένας ναρκισσιστής αγαπά την αντίδραση». Αυτό συμβαίνει γιατί τους δείχνει ότι έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου.

5. Σας κάνουν Gaslight

Το gaslighting είναι μια μορφή χειραγώγησης και συναισθηματικής κακοποίησης, και είναι χαρακτηριστικό του ναρκισσισμού. Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή μπορεί να πουν κραυγαλέα ψέματα, να κατηγορήσουν ψευδώς άλλους, να διαψεύσουν την αλήθεια και τελικά να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητά σας — ειδικά ως απάντηση σε προκλήσεις εξουσίας ή φόβο εγκατάλειψης που αντιλαμβάνονται.

Τα σημάδια του gaslighting περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Δεν νιώθεις πια σαν το άτομο που ήσουν.
  • Νιώθετε πιο ανήσυχοι και λιγότερο σίγουροι από ό,τι ήσασταν.
  • Συχνά αναρωτιέστε αν είστε πολύ ευαίσθητοι.
  • Νιώθεις ότι όλα όσα κάνεις είναι λάθος.
  • Πάντα πιστεύεις ότι είναι δικό σου λάθος όταν τα πράγματα πάνε στραβά.
  • Συχνά ζητάς συγνώμη.
  • Έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλά δεν είστε σε θέση να προσδιορίσετε τι είναι.
  • Συχνά αναρωτιέστε εάν η απάντησή σας στον σύντροφό σας είναι κατάλληλη.
  • Δικαιολογείτε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας.

Οι ναρκισσιστές ευδοκιμούν επειδή λατρεύονται, επομένως χρησιμοποιούν τακτικές χειραγώγησης για να σας κάνουν να κάνετε ακριβώς αυτό.

6. Νομίζουν ότι έχουν δίκιο σε όλα και δεν ζητούν ποτέ συγγνώμη

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή συχνά περιγράφονται στην αξιόπιστη πηγή ως αλαζονικά και με υπεροπτικές συμπεριφορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μάχη με έναν ναρκισσιστή μπορεί να φαίνεται αδύνατη. Δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή συμβιβασμός με έναν ναρκισσιστή, γιατί έχουν πάντα δίκιο.

Μπορεί να βγαίνετε με έναν ναρκισσιστή αν αισθάνεστε σαν τον σύντροφό σας:

  • δεν σας ακούει
  • δεν θα σας καταλάβουν
  • δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον ρόλο τους σε ένα ζήτημα
  • δεν προσπαθούν  ποτέ να συμβιβαστούν

Αυτό που τρελαίνει έναν ναρκισσιστή είναι η έλλειψη ελέγχου και η έλλειψη μάχης. Όσο λιγότερο αντεπιτεθείτε, τόσο λιγότερη δύναμη μπορείτε να τους δώσετε πάνω σας, τόσο το καλύτερο. Και επειδή ποτέ δεν πιστεύουν ότι κάνουν λάθος, σπάνια ζητούν συγγνώμη.

7. Όταν τους δείχνετε ότι πραγματικά έχετε τελειώσει, ξεσπούν.

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή είναι εξαιρετικά ευάλωτα στην ταπείνωση και την ντροπή και συχνά επιτίθενται εναντίον των άλλων όταν αισθάνονται ότι η αυτοεκτίμησή τους έχει χτυπηθεί. Εάν επιμένετε ότι έχετε τελειώσει με τη σχέση σας, θα βάλουν στόχο να σας πληγώσουν επειδή τους εγκαταλείψατε. Ο εγωισμός τους είναι τόσο έντονα μελανιασμένος που τους κάνει να νιώθουν οργή και μίσος για όποιον τους «αδίκησε». Αυτό συμβαίνει γιατί για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι. Συμπεριλαμβανομένου του χωρισμού.

Η κατακλείδα?

Δεν μπορείτε να αλλάξετε ένα άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή ή να το κάνετε ευτυχισμένο αγαπώντας το αρκετά ή αλλάζοντας τον εαυτό σας για να ικανοποιήσετε τις ιδιοτροπίες και τις επιθυμίες του. Ποτέ δεν θα είναι σε αρμονία μαζί σας, ποτέ δεν θα έχουν ενσυναίσθηση με τις εμπειρίες σας και θα νιώθετε πάντα άδειοι μετά από μια αλληλεπίδραση μαζί τους.  Δυστυχώς οι ναρκισσιστές δεν μπορούν να αισθάνονται ικανοποιημένοι σε σχέσεις ή σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής τους, γιατί τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετά ιδιαίτερο για αυτούς.

Ουσιαστικά, δεν θα τους είσαι ποτέ αρκετός, γιατί ποτέ δεν είναι αρκετός για τον εαυτό τους.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κόψετε τους δεσμούς. Μην τους δίνετε καμία εξήγηση. Μην προσφέρετε δεύτερη ευκαιρία. Χωρίστε τους και μην προσφέρετε δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη ευκαιρία.

Θυμηθείτε: Αυτό το άρθρο δεν προορίζεται για τη διάγνωση του συντρόφου σας ή την δική σα.

Αντίθετα, αυτό το άρθρο έχει σκοπό να περιγράψει και να ενημερώσει για τις απαράδεκτες συμπεριφορές και αντιδράσεις στο πλαίσιο μιας στοργικής, δίκαιης ανθρώπινης σχέσεις. Αν εντοπίσατε ένα ή κάποια από αυτά τα σημάδια δεν κάνει τον σύντροφό σας ναρκισσιστή. Αντίθετα, είναι μια καλή αιτία για να επαναξιολογήσετε αν ευδοκιμείτε ή όχι στη σχέση σας.

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments