Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Ψυχαγωγία Μετακίνηση 6: Το τραγούδι σύμβολο της καραντίνας

Μετακίνηση 6: Το τραγούδι σύμβολο της καραντίνας

Στις 19 Νοεμβρίου, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι σχετικό με την πανδημία του νέου κοροναϊού και το lockdown, το οποίο προβάλλει όλα όσα νιώθει, σκέφτεται και ζει ο σύγχρονος κόσμος.

Λόγος γίνεται για το «Μετακίνηση 6», που το ερμηνεύει ο Αναστάσιος Ράμμος, έχει γραφτεί από τη στιχουργό, Ελεάνα Βραχάλη, η οποία έχει γράψει αμέτρητα πετυχημένα τραγούδια για αρκετούς ‘Έλληνες καλλιτέχνες, όπως Μιχάλη Χατζηγιάννη, Έλενα Παπαρίζου, Γιώργο Σαμπάνη και άλλους.

Με έμπνευση τα lockdown

Τη μουσική του κομματιού την υπογράφει ένας από τους πολλά υποσχόμενους συνθέτες της νέας γενιάς, Γιώργος Κυριάκος. Παρακάτω αναφέρονται και αναλύονται ορισμένοι στίχοι του κομματιού, καθώς πολλοί από αυτούς κρύβουν εικόνες και στιγμές από τη νέα πλέον καθημερινότητα.

«Μετακίνηση 6, βόλτα αν θες πες το κι έτσι»

Μπορεί ο κωδικός με αριθμό 6 να αντιστοιχεί σε σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ωστόσο ο ελληνικός λαός τον χρησιμοποιεί, για να βγει απλά από το σπίτι του, να συναντηθεί από κοντά και να πάει βόλτα με κάποιον φίλο του έχοντας στο χέρι ένα ζεστό καφέ.

Προφανώς και κάποιοι  πολίτες τηρούν τη σημασία του αριθμού 6 και δεν αναλώνονται σε άσκοπες μετακινήσεις.

«Αποστάσεις κρατάμε και οι δυο και δε λέμε ούτε λέξη»»

Σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας του ΕΟΔΥ, όσοι βγαίνουν και δεν είναι συγγενείς πρώτου βαθμού, είναι αναγκαία η απόσταση ενάμιση μέτρου. Ωστόσο, αν κάποιοι τηρούν το μέτρο και φοράνε τη μάσκα είναι ολίγων δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ τους με αποτέλεσμα να καταλήξουν στη σιωπή ή να φωνάζουν δυνατά.

«Θεατής στο παράλογο εγώ και η κάθε μου σκέψη»

Όλοι έστω και μία φορά έχουν σκεφτεί πως όλο αυτό με την πανδημία, τα lockdown και την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, μοιάζει με μία ταινία επιστημονικής φαντασίας – Ή θρίλερ – βγαλμένη από την οθόνη του κινηματογράφου και πως όλα αυτά που ζουν είναι παράλογα. Δεν είναι τυχαίο που παρομοιάζουν όλη αυτή την κατάσταση με την ταινία Contagion, που παρόλο που κυκλοφόρησε το 2011, τα κοινά της σημεία με το σήμερα είναι σοκαριστικά.

«Ο έρωτας και η μοναξιά παλεύουν γύρω μας βουβά»

Όσα ζευγάρια μένουν μαζί την περίοδο της καραντίνας είναι από τα τυχερά. Τα υπόλοιπα όμως, που μένουν σε διαφορετικά σπίτια, παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τον έρωτά τους ζωντανό, προκειμένου να βρεθούν λίγο στα κλεφτά στέλνοντας έξι ή οποιονδήποτε άλλο αριθμό στο 13033. Τα ζευγάρια δε, που τους χωρίζει χιλιομετρική απόσταση, την έχουν βάψει για τα καλά. Ας είναι καλά οι βίντεο κλήσεις! Βέβαια, υπάρχουν και αυτοί χωρίς κάποιο ταίρι στη ζωή τους. Σε περίπτωση που μένουν σε ένα σπίτι μόνοι χωρίς κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο η μοναξιά κυριαρχεί σε κάθε γωνιά.

«Μετακίνηση 6 με έχει ο φόβος κυριεύσει, αναπνέω μαζί του και ζω, τη ζωή μου έχει κλέψει»

Σε ολόκληρη την περίοδο του lockdown, όλο και κάποιος μια στιγμή πήγε να βγει ή βγήκε από το σπίτι του, χωρίς να στείλει μήνυμα ή χωρίς μάσκα, επειδή πολύ απλά το ξέχασε. Υπάρχουν βέβαια και οι αρνητές του νέου κοροναϊού, που έκαναν συνειδητά αυτές τις κινήσεις. Ο φόβος μην τυχόν περάσει αστυνομία να τους ελέγξει και τους δώσει πρόστιμο είναι ίδιος και για τις δύο κατηγορίες. Το φόβο της αστυνομίας τον έχουν και αυτοί που μπορεί να έχουν στείλει μήνυμα και να φοράνε μάσκες μη τυχόν τους πιάσουν τη στιγμή που αντί να «αθλούνται» κάθονται σε ένα παγκάκι και πίνουν αμέριμνοι το καφεδάκι τους.

«Τι πρόστιμο έχει πια το φως, που η νύχτα είναι καθεστώς»

Από το καλοκαίρι άρχισε η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι τις πέντε το ξημέρωμα. Στις αρχές Νοεμβρίου η απαγόρευση μεγάλωσε και πήγε από τις εννιά το βράδυ μέχρι τις πέντε το ξημέρωμα, με εξαίρεση αυτών που έχουν το απαραίτητο χαρτί από το χώρο εργασίας τους. Ποιος να φανταζόταν, ότι η Ελλάδα μια χώρα που ζωντάνευε αφού έπεφτε ο ήλιος, εκείνες τις ώρες δε θα κυκλοφορούσε ψυχή; Μια φράση που θα μπορούσε να περιγράψει αυτό το μέτρο θα ήταν το «Εμπρός, πίσω!», που έλεγε ο Περίανδρος Πώποτας , καθώς η Ελλάδα έχει βιώσει μία τέτοια εμπειρία.

Αναφορά γίνεται για την απαγόρευση κυκλοφορίας της χούντας, μόνο που είχε να κάνει με άλλα ζητήματα και όχι με την προστασία της υγείας. Ένα μέτρο που αποφασίστηκε από το στρατιωτικό κίνημα και πραγματοποιήθηκε από τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967. Μάλιστα, ήταν από τις πρώτες άμεσες ανακοινώσεις της χούντας προς το λαό η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πολιτών στους δρόμους της Αθήνας, η ανάληψη χρημάτων από τις τράπεζες, η διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία, το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου κλπ.

Όσοι εξέφραζαν την αντίθεσή τους παραπέμπονταν σε έκτακτα στρατοδικεία. Πολλοί συλλαμβάνονταν χωρίς δικαστικό ένταλμα, κρατούνταν χωρίς την απαγγελία κατηγοριών και αντιμετώπιζαν βασανιστήρια. Τουλάχιστον, τώρα όλα τελειώνουν με 300 ευρώ πρόστιμο για κάθε παράβαση.

«Και η μνήμη τρέχει στις στιγμές που ήταν ανέμελες ως χθες»

Δε χρειάζεται και τόση εξήγηση. Όλοι αναπολούν τις στιγμές που κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, χωρίς κανέναν περιορισμό. Που πήγαιναν σε θέατρα, σινεμά, μπαρ κλπ. Και προφανώς αναρωτιούνται αν θα είναι ίδια όλα αυτά μετά από αυτή την περιπέτεια. Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, η ψυχαγωγία θα μείνει κλειστή μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

«Πάλι το άγνωστο ρίχνει γροθιές και όλες κάτω απ’ τη μέση»

Κάθε μέρα, ο Πρωθυπουργός και όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί ανακοινώνουν κι άλλα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού, που περιορίζουν όλο και περισσότερο τις κινήσεις των πολιτών, οδηγώντας τους σε αδιέξοδο. Κάθε φορά που γίνεται αυτό επικρατεί αίσθημα άγχους στους ακροατές.

Η δήλωση, που έχει ξεσηκώσει τον ελληνικό λαό, είναι αυτή περί υποχρεωτικού εμβολιασμού προς όλες τις ηλικιακές ομάδες. Βέβαια, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι εμβολιασμοί δεν είναι υποχρεωτικοί. Πρόκειται για ιατρικές πράξεις που απαιτούν συναίνεση.

Από την άλλη πλευρά όμως, υπάρχει και ο νόμος 4675/2020, που ψηφίστηκε στην αρχή της εξάπλωσης της πανδημίας, στις 11 Μαρτίου 2020 (ΦΕΚ 54/Α) περί «πρόληψης, προστασίας και προαγωγής της υγείας» αναφέρει στο άρθρο 4, παρ. 3β ότι:

«Σε περιπτώσεις εμφάνισης κινδύνου διάδοσης μεταδοτικού νοσήματος, που ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου».

«Θα ξυπνήσουμε εμείς αγκαλιά, η αγάπη μας θα νικήσει»

Τελειώνει με ένα θετικό και αισιόδοξο στίχο που δίνει ελπίδα, πιστεύοντας πως όλα αυτά θα τελειώσουν αν υπάρχει αγάπη και υπομονή από όλους και θα έρθουν οι στιγμές που θα επιτρέπονται ξανά οι αγκαλιές.

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments