Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική SEX ΜΕΤΑ-ROE & Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

ΜΕΤΑ-ROE & Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ

Για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ οι αμβλώσεις ήταν μόνο η αρχή. Αυτό που επιδιώκουν οι αρεοπαγίτες – τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου – είναι ο ολικός έλεγχος πάνω στα σώματά μας.

Αφού πάρθηκε η αισχρή απόφαση της απαγόρευσης του συνταγματικού δικαίου στην έκτρωση, ο αρεοπαγίτης Κλάρενς Τόμας – ένας από τους οποίους ψήφισε κατά της παροχής ελεύθερων, δωρεάν και ασφαλών εκτρώσεων – εξέφρασε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να συνεχίσει με την αναθεώρηση των αποφάσεων-ορόσημα Griswold v. Connecticut, Lawrence v. Texas και Obergefell v. Hodges. Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση Griswold (1965) προστατεύει το δικαίωμα στην αντισύλληψη, η απόφαση Lawrence (2003) προστατεύει το δικαίωμα στις ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές πρακτικές και η απόφαση Obergefell (2015) το δικαίωμα στον ομόφυλο γάμο. Με άλλα λόγια, ο Τόμας, γνωστός ως το πιο συντηρητικό μέλος του Δικαστηρίου, εναντιώνεται κάθετα σε αποφάσεις που συνδέονται με την σωματική αυτοδιάθεση και ελευθερία. Σαν να μην έφτανε αυτό, αποτελεί μεγάλη πιθανότητα να τον υποστηρίξουν και τα υπόλοιπα μέλη που οδήγησαν στην απαγόρευση των εκτρώσεων.

Η απόφαση-ορόσημο Griswold v. Connecticut είχε εγκριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο – με διαφορετική σύσταση προφανώς – και προστατεύει την ελευθερία των παντρεμένων ζευγαριών (και πλέον όλων των ανθρώπων, παντρεμένων και μη, 16 και πάνω) να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χωρίς την επίβλεψη της κυβέρνησης. Η απόφαση-ορόσημο αφορούσε σε έναν νόμο του Κονέκτικατ που απαγόρευε την χρήση κάθε είδους ουσίας, φαρμακευτικής/ιατρικής αγωγής ή εργαλείων με σκοπό την πρόληψη της σύλληψης/εγκυμοσύνης. Το Δικαστήριο θεώρησε τον νόμο αυτόν αντισυνταγματικό διότι ουσιαστικά αφαιρούσε από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη σχετικά με την αναπαραγωγική υγεία. Εν τέλει, το Δικαστήριο κατέρριψε τον νόμο του Κονέκτικατ ενάντια στην αντισύλληψη με το επιχείρημα ότι παραβιάζει την γαμήλια ιδιωτικότητα υποστηρίζοντας ότι το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα σχετίζεται άρρηκτα με την ιδιωτικότητα των προσωπικών πρακτικών. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η χρήση αντισυλληπτικών είναι ένα προσωπικό ζήτημα στο οποίο δεν πρέπει να παρεμβαίνει η κυβέρνηση.

Κι όμως, να πού βρισκόμαστε μερικές δεκαετίες μετά υπό τον φόβο ότι τα όργανα της κυβέρνησης θα επιβάλουν για άλλη μια φορά τους νόμους τους πάνω στα σώματά μας. Αυτή την φορά, αφού κατήργησαν το δικαίωμα στις εκτρώσεις, θέλουν να σταματήσουν και την ελεύθερη παροχή αντισυλληπτικών. Με τον όρο αντισυλληπτικά, στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αναφερόμαστε σε τρεις ορισμένες μεθόδους: τα αντισυλληπτικά χάπια, το ενδομήτριο σπείραμα ή αλλιώς σπιράλ και το χάπι της επόμενης μέρας. Για ποιον λόγο εστιάζουν μόνο σε αυτές τις τρεις; Περιέργως, δεν υπάρχει καμία αναφορά για προφυλακτικά, στείρωση ή υπολογισμούς βάσει έμμηνους ρήσεως. Αυτό συμβαίνει διότι οι προαναφερθείσες μέθοδοι θεωρούνται από πολύ κόσμο – συνήθως δεξιούς, χριστιανούς, ψευδο-ιατρούς και παθιασμένους pro-lifers – ως μέθοδοι οι οποίες στην πραγματικότητα δεν προλαμβάνουν μια εγκυμοσύνη, αλλά την τερματίζουν αφού ξεκινήσει και κάπως έτσι μπαίνει η θεωρία του “αγέννητου παιδιού”.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα επιστημονικά και ιατρικά δεδομένα είναι επιβεβαιωμένο ότι τα αντισυλληπτικά χάπια, το ενδομήτριο σπείραμα και το χάπι της επόμενης μέρας δρουν αποκλειστικά πριν υπάρξει εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, η μάχη ενάντιά τους συνεχίζει. Πολλά άτομα με μήτρα ανησυχώντας μήπως κάποια στιγμή πολύ σύντομα η παροχή αντισυλληπτικών θα κηρυχθεί αντισυνταγματική και πλέον δεν θα έχουν έλεγχο πάνω στο αναπαραγωγικό τους σύστημα σε κανένα επίπεδο, τρέχουν στα μαγαζιά και τα φαρμακεία για να προλάβουν να πάρουν όσα περισσότερα αντισυλληπτικά μπορούν. Πολλά άλλα άτομα που χρησιμοποιούν ενδομήτριο πηγαίνουν πανικοβλημένα να ανανεώσουν την εμφύτευσή του, ώστε να διαρκέσει παραπάνω, πριν να είναι πολύ αργά. Εδώ, όμως, μπαίνουν και άλλες κοινωνικές διακρίσεις. Το ταξικό ζήτημα είναι το κυριότερο. Πάρα πολλά άτομα της εργατικής τάξης με χαμηλούς μισθούς δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν αντισυλληπτικά. Ακόμη πιο δύσκολο θα είναι για τα μαύρα άτομα, τα άτομα Ασιατικής καταγωγής, τα άτομα Λατινικής καταγωγής, τα τρανς και τα μη δυαδικά άτομα.

Η απαγόρευση της αντισύλληψης ισοδυναμεί με απόλυτη καταπίεση της αναπαραγωγικής ελευθερίας των ατόμων με μήτρα. Γι΄αυτό και πρέπει να ανοίξουμε την συζήτηση πριν κλιμακωθεί η κατάσταση. Να αναγνωρίσουμε την τεράστια σημασία της αντισύλληψης και για ποιον λόγο πρέπει να αποτελεί αναφαίρετο και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Aria
Περήφανη τσούλα Είμαι too much. Γι΄αυτό και είμαι υπέροχη!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments