Υπογραφή η Μαριάννα Τσάμη
Μαμά, τι είναι σεξ και πώς γίνονται τα παιδιά; Είναι μία ερώτηση με την οποία όλοι οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι, ειδικότερα όταν τα παιδιά τους αρχίζουν να κοινωνικοποιούνται είτε σε φιλικό είτε σε σχολικό περιβάλλον.
Η απάντηση, ωστόσο, πρέπει να δίνεται φυσιολογικά και χωρίς ταμπού. Οι περισσότεροι γονείς «παγώνουν» στο άκουσμα αυτών των ερωτήσεων μη γνωρίζοντας με ποιον τρόπο θέλουν να απαντήσουν σε αυτές. Έτσι, αυτομάτως, στο υποσυνείδητο το παιδιών η πληροφορία αυτή αποτυπώνεται ως ταμπού, ως κάτι απαγορευμένο ή μη φυσιολογικό.
Μιλώντας για το σεξ ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό μαθαίνουμε στα παιδιά μας να φέρονται με αγάπη στο σώμα τους και την σεξουαλικότητά τους. Να το φροντίζουν, να γνωρίζουν για αυτό και να πραγματοποιούν τις όποιες εξετάσεις προκειμένου να το διατηρούν υγιές. Η άγνοια δεν βοήθησε ποτέ κανένα.
Έτσι κι αλλιώς με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα τα μάθουν.
Η σεξουαλική αγωγή θα έπρεπε να είναι βασικό μάθημα ήδη από το δημοτικό, καθώς η σεξουαλικότητα επηρεάζει βασικούς τομείς της ζωής μας ήδη από τη βρεφική ηλικία. Η σχολική κοινότητα, εκτός μερικών καθηγητών που παίρνουν την πρωτοβουλία να ενημερώσουν, είναι παντελώς αδιάφορη για το θέμα.
Έχουμε, όμως, την απαίτηση τα παιδιά μας να βγαίνουν ενημερωμένα ενήλικα άτομα στην κοινωνία. Πώς θα συμβεί αυτό, όταν οι γονείς δεν ξέρουν τι να απαντήσουν και η σχολική κοινότητα αδιαφορεί για το θέμα;
Το παιδί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο θα διαβάσει και θα ενημερωθεί. Το διαδίκτυο έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες είτε σε οπτικό είτε σε γραπτό υλικό. Το θέμα δεν είναι απλά να φτάσει στην εφηβική ηλικία, όπου θα θελήσει από μόνο του να μάθει και να δοκιμάσει.
Οι γονείς θα πρέπει να ξεκινήσουν να ενημερώνουν πριν δεχτούν την «κρίσιμη» ερώτηση που με στο άκουσμά της τα χάνουν. Το σεξ καθορίζει την ψυχική μας διάθεση και μόνο ταμπού δεν θα έπρεπε να αποτελεί. Είναι παράλογο αν το καλοσκεφτείς να αποτελεί ταμπού ένα ζήτημα, το οποίο προσφέρει χαρά, ηδονή και απόλαυση.