Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνία ΛΟΑΤΚΙ+ γλωσσάριο: σεξουαλικότητα, ρομαντικότητα και ταυτότητα φύλου

ΛΟΑΤΚΙ+ γλωσσάριο: σεξουαλικότητα, ρομαντικότητα και ταυτότητα φύλου

Ομνισέξουαλ ομορομαντικό μη δυαδικό; Τι εννοείς;

Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα και ταυτότητα φύλου είναι δύο ρευστές έννοιες. Βασικά, όταν αναφερόμαστε σε αυτά τα δύο στοιχεία η λέξη κλειδί είναι… φάσμα. Ο σεξουαλικός προσανατολισμός έχει σταματήσει να θεωρείται κάτι σταθερό και μόνιμο εδώ και πολύ καιρό. Ζούμε πια στην εποχή της σεξουαλικής απελευθέρωσης, βγαίνοντας από το κουτί στο οποίο η πατριαρχία είχε περιορίσει την σεξουαλικότητα και εξερευνώντας τις άπειρες πιθανότητες που πράγματι υπάρχουν σε ό,τι αφορά στην έλξη. Και με την ταυτότητα φύλου να επεκτείνεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία και την συνειδητοποίηση πως υπάρχουν πολλαπλά φύλα και ότι το δίπολο άνδρας-γυναίκα είναι απλώς ένα άλλο εργαλείο του συντηρητισμού, η σεξουαλική ταυτότητα που μπορεί να έχει ένα άτομο έχει διευρυνθεί σε τεράστιο βαθμό.

Η ετεροκανονικότητα (μια πραγματικότητα βασισμένη στην ετεροφυλόφιλη έλξη αποκλειστικά ανάμεσα σε έναν cis άνδρα και μια cis γυναίκα τα οποία ζουν στα πλαίσια των στερεοτυπικών ρόλων των φύλων και συνάπτουν μια μονογαμική σχέση η οποία έχει ως σκοπό την δέσμευση σε γάμο και την δημιουργία βιολογικής οικογένειας αποσκοπώντας στην αναπαραγωγή του είδος και η ύπαρξη σε ένα αποκλειστικό δίπολο άνδρας-γυναίκα) σιγά σιγά πεθαίνει. Δεν είναι τέλειο;!

Ταυτοχρόνως, μια τέτοια διεύρυνση της σεξουαλικότητας και ταυτότητας φύλου έρχεται με μια πληθώρα καινούριων όρων οι οποίοι χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο κομμάτι των ατόμων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για τον αυτοπροσδιορισμό. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο αυτοπροσδιορισμός και ο τρόπος με τον οποίον αυτός γίνεται σχετίζεται με το ίδιο το άτομο. Τους όρους αυτούς τους χρησιμοποιούμε σε γενικό πλαίσιο για να προσανατολιζόμαστε σε συζητήσεις με θέμα την σεξουαλική ταυτότητα, αλλά και για να δηλώσουμε πολλές φορές το είδος της έλξης που νιώθουμε και πού βρισκόμαστε στο φάσμα του φύλου. Πολλά άτομα της κοινότητας νιώθουν πιο άνετα χρησιμοποιώντας τους όρους αυτούς για να αυτοπροσδιορίζονται επειδή τους βοηθάει να κατευθύνονται στην ανακάλυψη της ταυτότητάς τους. Άλλα άτομα δεν επιθυμούν να τους χρησιμοποιούν διότι νιώθουν ότι τα περιορίζουν και θέλουν απλώς να υπάρχουν ελεύθερα ως οντότητες χωρίς ταμπέλες. Μερικά άλλα κάνουν εναλλαγή ανάμεσα στην χρήση των όρων και την μη χρήση κανενός όρου. Οποιαδήποτε επιλογή είναι απόλυτα σεβαστή και προσωπική. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για κάτι ιδιαίτερα βιωματικό και μόνο το ίδιο το άτομο μπορεί να αποφασίσει εάν θα βάλει κάποιο συγκεκριμένο όνομα σε αυτό το βίωμα και το πώς θα κινείται στην βιωματική αυτή εμπειρία.

Όπως και να έχει η κατάσταση, η γνώση των όρων αυτών βοηθά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε ζητήματα της κοινότητας και οδηγεί στην πιο αρμονική συνύπαρξη. Επομένως, πάρτε τα τετραδιάκια σας και σημειώστε:

Σεξουαλικός και ρομαντικός προσανατολισμός

Αρχικά, να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν πολλά είδη έλξης. Αισθησιακή, διανοητική, αισθητική (ναι, διαφέρει από την αισθησιακή), σωματική, ψυχο-συναισθηματική και άλλες. Προς το παρόν θα εστιάσουμε στα δύο κυριότερα είδη που επηρεάζουν άμεσα την σεξουαλική μας ταυτότητα, η σεξουαλική έλξη και η ρομαντική έλξη.

Μπορεί να φαίνονται ίδιες στην πρώτη ματιά, όμως μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα.

Η σεξουαλική έλξη είναι η επιθυμία να συνερευθείς με ένα άτομο/μερικά άτομα σεξουαλικά. Με άλλα λόγια απαντά στο ερώτημα “Με ποιο/α θέλεις να κάνεις σεξ;”. Σχετίζεται με την ηδονή, την ερωτική επιθυμία, την σεξουαλική διέγερση και με τον ενθουσιασμό σε σωματικό επίπεδο.

Η ρομαντική έλξη είναι η επιθυμία να αναπτύξεις μια συναισθηματική σχέση με κάποιο/α. Με άλλα λόγια απαντά στο ερώτημα “Για ποιο/α μπορείς να νιώσεις συναισθήματα όπως η αγάπη, η στοργή, η τρυφερότητα και η ευσπλαχνία σε ένα ρομαντικό πλαίσιο;”. Σχετίζεται με την ρομαντική οικειότητα και στενότητα και την βαθειά συναισθηματική σύνδεση με κάποιο/α.

Η σεξουαλική έλξη έχει να κάνει αποκλειστικά με το σεξ. Η ρομαντική έλξη έχει να κάνει αποκλειστικά με τα συναισθήματα. Αυτές οι δύο έλξεις μπορούν να συμπίπτουν για ένα άτομο (δηλαδή το άτομο να νιώθει σεξουαλική και ρομαντική έλξη προς τα ίδια φύλα), αλλά όχι απαραίτητα – δηλαδή, το άτομο μπορεί να νιώθει σεξουαλική έλξη προς ένα/ μερικά φύλα και να νιώθει ρομαντική έλξη προς άλλο/α.

Με άλλα λόγια, μπορεί να υπάρχει σεξ χωρίς συναισθήματα, συναισθήματα χωρίς σεξ, σεξ με συναισθήματα, συναισθήματα με σεξ και πολλοί άλλοι συνδυασμοί.

Συγκεκριμένα:

Οι σεξουαλικοί προσανατολισμοί

Ομοφυλόφιλο/Gay – ένα άτομο που νιώθει σεξουαλική έλξη προς τα άτομα του ίδιου φύλου. Ο όρος αυτός χρησιμοποιούταν και για τις άνδρες και για τις γυναίκες, αλλά σε κάποιο σημείο περιορίστηκε μόνο στους άνδρες αφού βγήκε αντίστοιχος όρος για τις γυναίκες. Πλέον, όμως, με την ρευστότητα του φύλου και την κατάργηση του δυαδικού συστήματος άνδρας-γυναίκα, η έννοια του όρου αυτού έχει αλλάξει και πάλι. Ο όρος ομοφυλόφιλο/gay αναφέρεται σε οποιοδήποτε άτομο που δεν είναι γυναίκα και νιώθει σεξουαλική έλξη προς τους άνδρες. Εδώ δημιουργούνται οι υπόλοιποι όροι: mlm (men loving men) ένα άτομο το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως άνδρας και του αρέσουν σεξουαλικά οι άνδρες και nblm (non-binary loving men) ένα άτομο το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό και του αρέσουν σεξουαλικά οι άνδρες.

Λεσβία/Λεσβίο/Lesbian – στις αρχές είχε την σημασία: μια γυναίκα που νιώθει σεξουαλική έλξη προς άλλες γυναίκες. Με την κατάργηση του δυαδικού συστήματος του φύλου έχουν υπάρξει και εδώ αλλαγές όπως και στον προηγούμενο όρο. Πλέον, λεσβία ή λεσβίο (μη δυαδική εκδοχή) αναφέρεται σε κάθε άτομο το οποίο δεν είναι άνδρας και που νιώθει σεξουαλική έλξη προς τις γυναίκες. Κι εδώ γεννιούνται οι αντίστοιχοι όροι: wlw (women loving women) ένα άτομο το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως γυναίκα και του αρέσουν σεξουαλικά οι γυναίκες και nblw (non-binary loving women) ένα άτομο το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως μη δυαδικό και του αρέσουν σεξουαλικά οι γυναίκες.

Αμφιφυλόφιλο/Bisexual – στις αρχές είχε την σημασία: ένα άτομο το οποίο νιώθει σεξουαλική έλξη και προς τους άνδρες και τις γυναίκες. Προφανώς, η κατάργηση του δίπολου του φύλου επηρέασε και αυτή την ταυτότητα. Πλέον αφορά σε άτομα τα οποία νιώθουν σεξουαλική έλξη προς δύο ή περισσότερα φύλα. Μπορεί να του αρέσουν δύο συγκεκριμένα, τρία, τέσσερα ή και παραπάνω. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό με αυτόν τον όρο είναι ότι υπάρχει μια σειρά προτίμησης στην σεξουαλική έλξη ανάμεσα στα φύλα. Παραδείγματος χάρη, σε ένα αμφιφυλόφιλο άτομο που μπορεί να του αρέσουν τα μη δυαδικά άτομα και οι γυναίκες, μπορεί ταυτόχρονα να του αρέσουν τα μη δυαδικά άτομα λίγο παραπάνω ή και πολύ παραπάνω από τις γυναίκες ή και το αντίστροφο. Αυτό δεν καθιστά σε καμία περίπτωση το άτομο αυτό λιγότερο αμφιφυλόφιλο. Η αμφιφυλοφιλία είναι ένα ευρύ φάσμα και διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Πολυφυλόφιλο/Polysexual – ένα άτομο το οποίο νιώθει σεξουαλική έλξη προς πολλά φύλα, αλλά όχι όλα. Μπορεί να του αρέσουν τρία, τέσσερα ή παραπάνω. Η διαφορά από την αμφιφυλοφιλία είναι ότι στην πολυφυλοφιλία δεν υπάρχει κάποια σειρά προτίμησης ανάμεσα στα φύλα που αρέσουν σεξουαλικά στο άτομο. Μπορεί να του αρέσουν για παράδειγμα οι άνδρες, οι γυναίκες και τα μη δυαδικά άτομα και δεν θεωρεί κάποιο από τα τρία πιο ελκυστικό από το άλλο. Το φύλο του άλλου ατόμου/των άλλων ατόμων δεν διαδραματίζει ρόλο στην έλξη.

Ομνιφυλόφιλο/Omnisexual – ένα άτομο που νιώθει σεξουαλική έλξη προς όλα τα φύλα ανεξαιρέτως. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό εδώ είναι, όπως και στην αμφιφυλοφιλία, η σειρά προτίμησης ανάμεσα στα φύλα προς τα οποία το άτομο νιώθει έλξη. Με άλλα λόγια, μπορεί να του αρέσουν μερικά φύλα περισσότερο από άλλα. Αυτό δεν το κάνει σε καμία περίπτωση λιγότερο ομνιφυλόφιλο, επειδή η ομνιφυλοφιλία είναι, επίσης, ένα φάσμα.

Πανφυλόφιλο/Pansexual – ένα άτομο που νιώθει σεξουαλική έλξη προς όλα τα φύλα ανεξαιρέτως και δεν υπάρχει κάποια σειρά προτίμησης. Το φύλο του άλλου ατόμου/των άλλων ατόμων δεν διαδραματίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην έλξη. Τα πανφυλόφιλα άτομα λέγονται αλλιώς και gender-blind (μεταφορικά “τυφλά ως προς το φύλο”) επειδή τους ενδιαφέρει αποκλειστικά το άτομο ως οντότητα και όχι το φύλο του.

Αφυλόφιλο/Asexual – ένα άτομο που δεν νιώθει σεξουαλική έλξη προς κανένα φύλο. Η αφυλοφιλία είναι, επίσης, ένα ευρύ φάσμα και διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μερικά αφυλόφιλα άτομα δεν θέλουν να κάνουν ποτέ σεξ, μερικά θέλουν να συμμετέχουν σε σεξουαλικές πρακτικές αποκλειστικά για το αισθησιακό κομμάτι και όχι για το σεξουαλικό, μερικά άλλα μπορεί να κάνουν κάποια στιγμή σεξ εάν βρουν κάποιο/κάποια παρτενέρ με το οποίο πραγματικά θέλουν να συνευρεθούν σεξουαλικά, αλλά και πάλι, όχι επειδή τους αρέσει το σεξ, αλλά επειδή τους αρέσει το άτομο/τα άτομα ως οντότητες. Τα αφυλόφιλα άτομα δεν νιώθουν σεξουαλική έλξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν σεξουαλική έκφραση.

Ημιφυλόφιλο/Demisexual – ένα άτομο για το οποίο η σεξουαλική έλξη προς άλλα άτομα προϋποθέτει την ύπαρξη ρομαντικής έλξης. Με άλλα λόγια, ένα ημιφυλόφιλο άτομο δεν μπορεί να νιώσει σεξουαλική έλξη για κάποιο άλλο, εκτός και αν αναπτύξει συναισθήματα για αυτό το άτομο πρώτον.

Γκριφυλόφιλο/Greysexual – ένα άτομο που άλλοτε νιώθει σεξουαλική έλξη και άλλοτε δεν νιώθει σεξουαλική έλξη. Είναι ένα άτομο η σεξουαλικότητα του οποίου κινείται ανάμεσα στην αφυλοφιλία και άλλες σεξουαλικότητες.

Μπερδευτήκατε ήδη; Είναι λίγο δύσκολο στην αρχή. Αλλά όπως λένε και στα αρχαία: Επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Κάθε σεξουαλικός προσανατολισμός έχει έναν αντίστοιχο ρομαντικό. Πιο συγκεκριμένα:

Οι ρομαντικοί προσανατολισμοί

Ομορομαντικό/Homoromantic – ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιείται και για τα ομοφυλόφιλα και για τα λεσβία άτομα. Με άλλα λόγια είναι είτε άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες τα οποία νιώθουν ρομαντική έλξη προς τους άνδρες είτε άτομα που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες τα οποία νιώθουν ρομαντική έλξη προς τις γυναίκες. Οι όροι mlm, nblm και αντίστοιχα wlw, nblw μπορούν να εφαρμοστούν κι εδώ.

Αμφιρομαντικό/Biromantic – ένα άτομο που νιώθει ρομαντική έλξη προς δύο ή περισσότερα φύλα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κι εδώ μια σειρά προτίμησης ανάμεσα στα φύλα αυτά. Η σειρά προτίμησης αυτή, όπως είπαμε, δεν κάνει το άτομο λιγότερο αμφιρομαντικό.

Πολυρομαντικό/Polyromantic – ένα άτομο που νιώθει ρομαντική έλξη προς πολλά φύλα, αλλά όχι όλα, χωρίς να υπάρχει σειρά προτίμησης.

Ομνιρομαντικό/Omniromantic – ένα άτομο που νιώθει ρομαντική έλξη προς όλα τα φύλα ανεξαιρέτως, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια σειρά προτίμησης ανάμεσα στα φύλα αυτά. Η σειρά προτίμησης αυτή δεν κάνει το άτομο λιγότερο ομνιρομαντικό.

Πανρομαντικό/Panromantic – ένα άτομο που νιώθει ρομαντική έλξη προς όλα τα φύλα ανεξαιρέτως χωρίς να υπάρχει σειρά προτίμησης ανάμεσα σε αυτά. Το φύλο δεν διαδραματίζει κανέναν απολύτως ρόλο στην έλξη.

Αρομαντικό/Aromantic – ένα άτομο που δεν νιώθει ρομαντική έλξη προς κανένα φύλο. Επίσης, μιλάμε κι εδώ για ένα τεράστιο φάσμα. Πολλά αρομαντικά άτομα δεν νιώθουν ρομαντική έλξη, αλλά μπορεί να έχουν ρομαντική έκφραση και μια ρομαντική πλευρά.

Ημιρομαντικό/Demiromantic – ένα άτομο πρέπει να έχει μια προϋπάρχουσα βαθειά συναισθηματική σύνδεση με κάποιο/α, ώστε να μπορέσει πιθανότατα να βιώσει συναισθήματα ρομαντικού χαρακτήρα.

Γκριρομαντικό/Greyromantic – ένα άτομο άλλοτε νιώθει ρομαντική έλξη και άλλοτε δεν νιώθει. Είναι ένα άτομο η ρομαντικότητα του οποίου κινείται ανάμεσα στην αρομαντικότητα και άλλους ρομαντικούς προσανατολισμούς.

Όπως προαναφέρθηκε, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και ο ρομαντικός μπορεί να συμπίπτουν ή και όχι. Μπορεί να (μη) νιώθεις σεξουαλική έλξη προς μερικά φύλα και ρομαντική έλξη προς άλλα. Παραδείγματος χάρη, μπορεί να είσαι ένα άτομο το οποίο νιώθει σεξουαλική έλξη προς δύο ή περισσότερα φύλα και ρομαντική προς το ίδιο φύλο. Τότε είσαι αμφιφυλόφιλο ομορομαντικό. Μπορεί από την άλλη να είσαι ένα άτομο που νιώθει σεξουαλική έλξη προς όλα τα φύλα χωρίς σειρά προτίμησης και που δεν νιώθει ρομαντική έλξη προς κανένα φύλο. Τότε είσαι πανφυλόφιλο αρομαντικό. Υπάρχουν άπειροι τέτοιοι συνδυασμοί οι οποίοι αλλάζουν από άτομο σε άτομο. Το σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι η σεξουαλική και η ρομαντική έλξη είναι δύο διαφορετικά πράγματα που μερικές φορές συμβαδίζουν και άλλες όχι.

Έπειτα, έρχεται το κεφάλαιο της ταυτότητας φύλου. Αρχικά, πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στο βιολογικό φύλο και στο κοινωνικό φύλο. Το βιολογικό φύλο είναι το φύλο που μας όρισαν στην γέννα και βασίζεται αποκλειστικά στα χαρακτηριστικά του σώματος. Η ταυτότητα φύλου (το κοινωνικό φύλο) έχει να κάνει με το πού βλέπουμε εμείς το εαυτό μας στο τεράστιο και ρευστό φάσμα του φύλου και πώς νιώθουμε εμείς με το εαυτό μας. Κι όχι. Δεν υπάρχουν μόνο δύο φύλα. Υπάρχουν πολλά. Μάλιστα από τους αρχαιότερους πολιτισμούς.

Οι ταυτότητες φύλου

Ίντερσεξ/Intersex – για όσα άτομα λένε ότι τα βιολογικά φύλα είναι δύο, χαίρομαι πάρα πολύ που διαψεύδω για άλλη μια φορά τις συντηρητικές σας πεποιθήσεις, φανερώνοντας ότι τα βιολογικά φύλα είναι τρία. Ενδιάμεσα στο βιολογικό δίπολο άνδρας-γυναίκα, υπάρχουν τα ίντερσεξ άτομα. Πρόκειται για άτομα τα οποία όταν γεννιούνται, ορισμένα χαρακτηριστικά του σώματός τους δεν είναι ολοκληρωτικά αρσενικά ή θηλυκά. Με άλλα λόγια μπορεί να έχουν σωματικά χαρακτηριστικά και από τα δύο άλλα βιολογικά φύλα ή μια ανάμειξη αυτών. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να είναι εσωτερικά, όπως τα χρωμοσώματα και οι ορμόνες και άλλα εξωτερικά, όπως τα γεννητικά όργανα. Για πολλά χρόνια τα ίντερσεξ άτομα έχουν αντιμετωπιστεί ως μια απόκλιση ή παραμόρφωση του ανθρώπινου είδους και για αρκετό καιρό, σε πολλές χώρες μέχρι και σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί ή και πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις ώστε να “διορθώσουν” το φύλο του ίντερσεξ ατόμου και να το ετεροκανονικοποιήσουν. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν αποδειχθεί να είναι πάρα πολύ προβληματικές και βλαβερές, διότι αρχικά γίνονται σε μια ηλικία στην οποία το άτομο δεν μπορεί να συναινέσει (συνήθως μωρά, αλλά και σε περιπτώσεις ενηλίκων τους επιβλήθηκε από τον νόμο) και πολλές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία φύλου διότι όταν το άτομο μεγαλώνει μπορεί να μην νιώθει ως το φύλο που του όρισαν αλλά ως το άλλο φύλο, κομμάτια του οποίου του αφαίρεσαν. Εκτός από αυτό μπορεί να υπάρχουν και επιπλοκές στην υγεία. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να είναι ένα άτομο ίντερσεξ είναι μια άλλη μορφή του ανθρώπινου φύλου και δεν είναι αφύσικο, με αποτέλεσμα οι χειρουργικές επεμβάσεις “διόρθωσης” να ποινικοποιούνται σε πολλές χώρες. Στην Ελλάδα έχουν ποινικοποιηθεί σε ενήλικα άτομα, αλλά όχι ακόμη σε μωρά.

Για μερικά ίντερσεξ άτομα, τα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ίντερσεξ είναι πολλές φορές αόρατα και κατά συνέπεια πολλοί ίντερσεξ άνθρωποι δεν μαθαίνουν ποτέ ή μαθαίνουν αργά στην ζωή τους ότι είναι ίντερσεξ. Το καθένα μας μπορεί να είναι ίντερσεξ και απλώς να μην το ξέρει.

Διεμφυλικό/Τρανς/Transgender/Trans – η τρανς ταυτότητα υπάρχει τις περισσότερες φορές μέσα στο σύστημα του δίπολου άνδρας-γυναίκα. Ειδικότερα, αναφέρεται σε άτομα που ορίστηκαν άνδρες όταν γεννήθηκαν, αλλά αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες, και το αντίστροφο, άτομα που ορίστηκαν γυναίκες όταν γεννήθηκαν, αλλά αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες. Πολλά από τα τρανς άτομα κάνουν επαναπροσδιορισμό φύλου, η οποία είναι η ιατρική διαδικασία μέσω της οποίας αλλάζουν το σώμα στο οποίο γεννήθηκαν ώστε να αντιστοιχεί στην ταυτότητα φύλου τους. Μερικά επιθυμούν να κάνουν ολόκληρη την διαδικασία, μερικά άλλα να κάνουν ορισμένα στάδια της αλλά όχι όλα και άλλα τρανς άτομα δεν επιθυμούν να υποβληθούν σε κάποια διαδικασία επαναπροσδιορισμού. Οποιαδήποτε η επιλογή είναι σεβαστή. Το τρανς άτομο είναι το ίδιο τρανς και ας μην κάνει επαναπροσδιορισμό. Η εμπειρία κάθε διεμφυλικού ατόμου είναι ξεχωριστή και άξια αναγνώρισης.

Ακόμη, με την κατάργηση του δίπολου, ο όρος τρανς αποτελεί έναν όρο ομπρέλα για όλα τα άτομα τα οποία δεν αυτοπροσδιορίζονται ως το φύλο το οποίο ορίστηκαν όταν γεννήθηκαν. Επομένως, εκεί περιλαμβάνονται και τα μη δυαδικά, τα genderqueer, genderfluid και όσα άτομα δεν ανήκουν στο δυαδικό σύστημα του φύλου.

Μη δυαδικό/Non-binary – ένα άτομο η ταυτότητα φύλου του οποίου δεν βρίσκεται στο δίπολο άνδρας-γυναίκα το οποίο αλλιώς λέγεται και δυαδικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζονται μη δυαδικά. Μπορεί να νιώθουν ως άνδρας και γυναίκα ή να νιώθει το καθένα από αυτά εναλλάξ ή να νιώθει ότι το φύλο του βρίσκεται πέρα από αυτά ή ως κάτι εντελώς άλλο ή μπορεί να μην νιώθει και ως κανένα φύλο. Στον όρο μη δυαδικό μπορούν να συμπεριληφθούν και πολλές άλλες ταυτότητες φύλου. Η εμπειρία του κάθε μη δυαδικού ατόμου είναι διαφορετική και ξεχωριστή. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη εκδοχή του μη δυαδικού. Οι πιθανότητες είναι άπειρες. Εάν θες να καταλάβεις περισσότερο για το πώς ένα κοντινό σου άτομο το οποίο είναι μη δυαδικό βιώνει την ταυτότητα φύλου του, μπορείς να το ρωτήσεις με σεβασμό και από΄κει και πέρα είναι επιλογή του εάν επιθυμεί να απαντήσει.

Genderqueer – ένα άτομο η ταυτότητα φύλου και η έκφραση του φύλου του οποίου δεν αντιστοιχούν στα πρότυπα φύλου που έχουν καθοριστεί από την κοινωνία. Πρόκειται για μια ρευστή ταυτότητα φύλου η οποία απέχει από το δίπολο άνδρας-γυναίκα. Χρησιμοποιείται και ως όρος ομπρέλα για άτομα με ρευστή ταυτότητα φύλου

Genderfluid – ένα άτομο η ταυτότητα φύλου του οποίου μπορεί να αλλάξει συνεχώς. Μπορεί να νιώθει ως ένα συγκεκριμένο φύλο ή ένας συνδυασμός φύλων μια στιγμή και ως άλλο/α φύλο/α την επόμενη στιγμή ή σε ορισμένες στιγμές ή/και συνθήκες. Χρησιμοποιείται και ως όρος ομπρέλα για άτομα με ρευστή ταυτότητα φύλου.

Πανφυλικό/Pangender – ένα άτομο η ταυτότητα φύλου του οποίου περιλαμβάνει όλα τα φύλα.

Άφυλο/Agender – ένα άτομο το οποίο δεν νιώθει ως κανένα φύλο.

Υπάρχουν, βεβαίως, και πολλές άλλες σεξουαλικότητες και ταυτότητες φύλου στον κόσμο από την στιγμή που εξελίσσονται συνεχώς όσο οι άνθρωποι προχωρούν στο ταξίδι της αυτο-εξερεύνησης. Αυτές εδώ είναι οι πιο συχνές που θα συναντήσει κάποιο άτομο. Κι επισημαίνουμε ότι η χρήση ή μη οποιωνδήποτε από αυτών των όρων είναι προσωπική επιλογή και ότι δεν υπάρχει λέξη που μπορεί να αποδώσει την ολότητα της ανθρώπινης σεξουαλικής έκφρασης και της αυτο-έκφρασης.

Aria
Περήφανη τσούλα Είμαι too much. Γι΄αυτό και είμαι υπέροχη!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments