Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνία Κάτω τα χέρια από την Πλατεία Εξαρχείων

Κάτω τα χέρια από την Πλατεία Εξαρχείων

Έντονο το κλίμα στην περιοχή των Εξαρχείων με το ξεκίνημα των έργων για τον σταθμό του μετρό στις 9/8

Το πρωί της 9ης Αυγούστου ξημέρωσε διαφορετικά στα μικρά Εξάρχεια, όπου είχαν εγκατασταθεί μπουλντόζες και άλλα εργαλεία οικοδομής σημαδεύοντας την έναρξη του χτισίματος του σταθμού μετρό της καινούριας Κίτρινης Γραμμής που θα περνάει από την περιοχή. Οι οικοδόμοι άρχισαν να περιφράζουν την Πλατεία με λαμαρίνες και να κόβουν δένδρα, ενώ το σημείο είχαν περικυκλώσει σε τεράστιο βαθμό τα ΜΑΤ. Οι εργασίες αυτές, όμως, βρέθηκαν αντιμέτωπες με την οργή και την αντίσταση των κατοίκων και των αγωνιστών των Εξαρχείων. Τα χαράματα, μόλις οι κάτοικοι αντίκρισαν τα μηχανήματα, μπήκαν μπροστά από αυτά ως μορφή διαμαρτυρίας. Τα ΜΑΤ ακολούθησαν σε καταστολή με την χρήση χημικών.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, τα νέα για την έναρξη των έργων είχαν φτάσει παντού. Οι συλλογικότητες της περιοχής – αλλά κι ευρύτερα – μαζί με οργανώσεις και άλλες/α/ους αγωνίστριες/ά/ές συγκεντρώθηκαν στα σκαλάκια των Εξαρχείων μαζί με ντουντούκες και πανό με συνθήματα φωνάζοντας “Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία. Έξω το μετρό και η αστυνομία.” οδεύοντας προς την Πλατεία.

Οι διαμαρτυρίες συνέχισαν και τις υπόλοιπες μέρες με αποκορύφωμα την ένταση που δημιουργήθηκε στις 11/8 όπου αστυνομικοί προχώρησαν αναίτια σε συνολικά 30 συλλήψεις αγωνιστών – και ειδικά πολλών αγωνιστριών – που προσπαθούν να προστατέψουν την Πλατεία Εξαρχείων και το Λόφο Στρέφη. Πλέον κομμάτι του αγώνα αποτελεί και η απελευθέρωσή τους έπειτα από τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας.

ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Σε πρακτικό επίπεδο, η κατασκευή σταθμού μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων δεν είναι αναγκαία από την στιγμή που υπάρχουν ήδη σε μικρές αποστάσεις από τα Εξάρχεια άλλοι σταθμοί – Ομόνοια και Πανεπιστήμιο – που μπορούν να χρησιμοποιήσουν όσα άτομα κυκλοφορούν με μετρό. Εκτός από αυτό, στήνεται άλλο εργοτάξιο μετρό στην Μαυρομματαίων η οποία βρίσκεται περίπου 800 μ. μακριά από τα Εξάρχεια.

Ο Μητσοτάκης μαζί με τον Μπακογιάννη προσπαθούν να προωθήσουν αυτό το σχέδιο εξευγενισμού διάφορων περιοχών – όπως το αποκαλούν και οι ίδιοι – προκειμένου να μπορέσουν να τις παραδώσουν για εκμετάλλευση σε μεγάλες εταιρείες και επιχειρηματίες, να τις χρησιμοποιήσουν για τουρισμό και άλλους κερδοσκοπικούς λόγους με αποτέλεσμα την έξωση ανθρώπων από τα σπίτια τους λόγω της αύξησης των ενοικίων. Χτυπούν άμεσα και ταυτόχρονα πάρκα όπως το Δρακοπούλου, Κύπρου και Πατησίων, την Πλατεία Εξαρχείων και το Λόφο Στρέφη μόνο και μόνο για να τα πωλήσουν σε ιδιώτες.

Αλλά δεν πρόκειται να τους περάσει. Η Πλατεία Εξαρχείων έχει μια πλούσια ιστορία αγώνα και κινημάτων. Είναι το κέντρο και η καρδιά των αγωνιστών της πόλης, ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης και γεμάτος ριζοσπαστικοποίηση. Η Δεξιά θέλει να εξαλείψει όλη αυτήν την επαναστατική παράδοση. Άρα είναι στα χέρια μας μέσω των κινητοποιήσεων να το αποτρέψουμε.

Aria
Περήφανη τσούλα Είμαι too much. Γι΄αυτό και είμαι υπέροχη!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments