Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνία Ημέρα Τρανς Μνήμης: Δεν ξεχνάμε τα θύματα

Ημέρα Τρανς Μνήμης: Δεν ξεχνάμε τα θύματα

H Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης είναι η ημέρα μνήμης για όλα τα τρανς πρόσωπα που υπήρξαν θύματα τρανσοφοβικού μίσους, εγκλημάτων και βίας.

Την χρονιά που μας πέρασε, καταγράφηκαν 375 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων σε όλο τον κόσμο.

Αυτές ήταν οι καταγεγραμμένες δολοφονίες μίσους, ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πραγματικός αριθμός ενδεχομένως είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς σε πολλές χώρες είτε τα τρανς και φυλοδιαφορετικά άτομα δεν αναγνωρίζονται με την πραγματική τους ταυτότητα, είτε δεν υπάρχουν καθόλου καταγραφές.

Στη χώρα μας, δεν ξεχνάμε την άγρια δολοφονία του Ζακ και την Δήμητρα, την οποία παρέσυρε διερχόμενο αυτοκίνητο με τον 84χρονο οδηγό του να την εγκαταλείπει να χαροπαλεύει δύο και πλέον ώρες μόνη και αβοήθητη στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, μέχρι που κατέληξε.

Πριν από ένα χρόνο , λίγες ημέρες πριν την Ημέρα Μνήμης, είχαμε καταγράψει βίαιη επίθεση κατά τρανς γυναίκας με μαχαίρι που είχε ως αποτέλεσμα τη νοσηλεία της με τραύματα στον πνεύμονα, ενώ το περιστατικό διερεύνησε το Τμήμα Ρατσιστικής Βίας της Θεσσαλονίκης.

Τι πρέπει να αλλάξει;

Την τροποποίηση του Άρθρου 82Α του Ποινικού Κώδικα, προσθέτοντας στις κατηγορίες των προστατευόμενων προσώπων, τα πρόσωπα με νομιζόμενα χαρακτηριστικά καθώς και τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επαναφορά του Άρθρου 361Β του Ποινικού Κώδικα, την τροποποίηση του αντιρατσιστικού νόμου (ν. 4285/2014), ώστε να διευρυνθεί το πεδίο καταπολέμησης του ρατσιστικού λόγου, να προστεθούν σε όλα τα πεδία του ν. 4443/2016 ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου, και φυσικά να προχωρήσει σε τροποποίηση του ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Έτσι ώστε η διαδικασία να γίνει εξωδικαστική, να συντομευθούν οι διαδικασίες ώστε να πληρούνται τα ευρωπαϊκά πρότυπα, να αρθούν οι περιοριστικές προϋποθέσεις στα έγγαμα τρανς πρόσωπα, στα ηλικιακά όρια καθώς επίσης να αρθεί η ιατρικοποιημένη διαδικασία για τα πρόσωπα 15-17.

Να δίνεται η δυνατότητα μεταβολής των εγγράφων τυχόν τέκνων ώστε να απεικονίζεται και σε αυτά η μεταβολή των εγγράφων των γονέων τους, και τέλος να προβλέπονται ρητά διαδικασίες για τους τρανς πρόσφυγες και μετανάστες και για τα μη δυαδικά και ίντερσεξ πρόσωπα.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΣΥΔ φέτος η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κάτω από το πέπλο της τεράστιας απώλειας της Προέδρου μας Μαρίνας Γαλανού. Μίας γυναίκας που στάθηκε φύλακας άγγελος όσων ανθρώπων που για οποιονδήποτε λόγο βρέθηκαν στο περιθώριο, που απειλούνταν η ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, η ίδια τους η υπόσταση.

Διακρίσεις και Τρανσοφοβία με τα λόγια της Μαρίνας

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των τρανς ατόμων σε μεγάλο βαθμό περιφρονείται, αντιμετωπίζουν στο μέγιστο διακρίσεις, μισαλλοδοξία και απερίφραστη βία.

Τα βασικά ανθρωπινά δικαιώματα καταστρατηγούνται, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στη φυσική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, του δικαιώματος στην υγεία.

Διακρίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, στην εργασία, σε υπηρεσίες, στο χώρο της υγείας και ασφάλισης, καθημερινά ζητήματα όπως το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να αποτελέσει πηγή προβλημάτων και διακρίσεων.

Πρέπει να γίνει κατανοητή η έννοια της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και να γίνει σεβαστή η αυτοαντίληψη του καθενός για το φύλο του , ασχέτως των στοιχείων της αστυνομικής του ταυτότητας ή άλλων εγγράφων ταυτοποίησης.

Τιμούμε τη μνήμη όσων τρανς ανθρώπων υπήρξαν θύματα ενός ακήρυχτου πολέμου.

Με πληροφορίες από ΣΥΔ, T-ZINE

Μαρίλη Μπουφίδου
Ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, άστο για αύριο!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments