Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική SEX Η θεωρία της ανδροκεντρικής σεξουαλικότητας

Η θεωρία της ανδροκεντρικής σεξουαλικότητας

Ποιο άτομο είπε ψέματα στους άνδρες, ότι και καλά όλα μας τους θέλουμε;

Λοιπόν, μια μέρα (ή νύχτα, δεν έχει σημασία), σκρόλαρα στο TikTok (όπως η πλειοψηφία των ανθρώπων με μια κινητή συσκευή και ίντερνετ σε μια πανδημία) και ανάμεσα στα υπέροχα φεμινιστικά βίντεο και το ιδιαίτερα γκέι περιεχόμενο, πέτυχα ένα συγκεκριμένο tiktok στο οποίο το άτομο που μιλούσε είπε το εξής:

Όταν ένας άνδρας λέει ότι είναι γκέι, τον πιστεύεις.

Όταν ένας άνδρας λέει ότι είναι αμφιφυλόφιλος, πιστεύεις ότι είναι γκέι.

Όταν μια γυναίκα λέει ότι είναι αμφιφυλόφιλη, πιστεύεις ότι είναι ετεροφυλόφιλη.

Όταν μια γυναίκα λέει ότι είναι λεσβία, πιστεύεις ότι απλώς δεν έχει βρει τον κατάλληλο άνδρα.”

Αρχικά, ναι, αυτή η ιδεολογία δεν συμπεριλαμβάνει καθόλου τα μη δυαδικά άτομα και βασίζεται εντελώς στο δίπολο άνδρας-γυναίκα. Το γνωρίζω και θα εξηγήσω σε λίγο γιατί συμβαίνει αυτό. Το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε αυτή τη στιγμή είναι σε ποιο/α απευθύνεται η ιδεολογία αυτή. Εάν προσέξουμε καλά, θα καταλάβουμε ότι οι φράσεις αυτές συμπίπτουν με τις πεποιθήσεις πολλών ανδρών. Δηλαδή, ότι πιστεύουν ότι κάθε άτομο νιώθει έλξη προς αυτούς.

Και εδώ ας παρουσιάσουμε το φαινόμενο αυτό το οποίο ονομάζεται Θεωρία της Ανδροκεντρικής Σεξουαλικότητας. Η θεωρία αυτή έχει ως κεντρικό άξονα την ιδέα ότι οποιαδήποτε μορφή ή/και έκφραση της σεξουαλικής έλξης και επιθυμίας καταλήγει πάντα στους άνδρες και αποσκοπεί αποκλειστικά στην ικανοποίησή τους.

Πρόκειται για έναν άλλον τρόπο σκέψης που απορρέει από την πατριαρχία. Η πατριαρχία εξυψώνει την ανδρική σεξουαλική διάσταση και επιθυμία και υποστηρίζει ότι τα άτομα γύρω του – κυρίως οι γυναίκες – υπάρχουν ώστε να εξυπηρετήσουν αυτή την επιθυμία του άνδρα. Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, οι γυναίκες δεν έχουν σεξουαλική πλευρά. Δεν μπορούν να εκφραστούν με σεξουαλικό τρόπο, και αν το κάνουν τότε σημαίνει αναγκαστικά ότι το κάνουν για την προσοχή του άνδρα. Δεν μπορούν να αυτοσεξουαλικοποιούνται, αλλά οι άνδρες έχουν την απόλυτη ελευθερία να τις σεξουαλικοποιούν χωρίς την άδειά τους.

Εκτός από αυτό, μια άλλη προβληματική άποψη που είναι αποτέλεσμα αυτής της θεωρίας, είναι ότι οι γυναίκες δεν έχουν σεξουαλικές επιθυμίες και ότι δεν βιώνουν σεξουαλική απόλαυση. Το αποτέλεσμα αυτής της άποψης είναι το λεγόμενο οργασμικό χάσμα (orgasm gap). Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες γυναίκες στην σημερινή εποχή δεν φτάνουν σε οργασμό όταν κάνουν σεξ με έναν άνδρα επειδή πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να φτάσουν σε οργασμό ή και ας το ξέρουν δεν τους φαίνεται ως ένα σημαντικό ζήτημα και απλώς επικεντρώνονται στην προσωπική τους ευχαρίστηση. Άλλες φορές, οι γυναίκες πρέπει να προσποιηθούν ότι φτάνουν σε οργασμό ώστε να κάνουν τον άνδρα να νιώθει ικανό και καλά με τον εαυτό του και ώστε να έχει να καυχιέται με τους φίλους τους, επειδή πλέον ο γυναικείος οργασμός έχει μετατραπεί και σε αντικείμενο αυτο-αξιολόγησης για τα άτομα με τοξική αρρενωπότητα. Έτσι, η πλειοψηφία των γυναικών στερούνται της απόλαυσης και της ευχαρίστησης που μπορεί να προσφέρει το σεξ.

Η θεωρία της ανδροκεντρικής σεξουαλικότητας αποτελεί και εφόδιο για την κουλτούρα του βιασμού. Η ιδέα ότι η ανδρική σεξουαλικότητα είναι ανώτερη και πιο ουσιώδης και ότι οι γυναίκες υπάρχουν για να την ικανοποιήσουν, δίνει σε πολλούς άνδρες την πεποίθηση (την ψευδαίσθηση θα έλεγα εγώ καλύτερα) ότι έχουν δικαίωμα πάνω στα σώματα των γυναικών. Ότι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως δοχεία αυνανισμού χωρίς να χρειαστεί να ρωτήσουν για συναίνεση, επειδή και καλά “έτσι λειτουργεί η φύση”. Η ιδέα της “ανώτερης σεξουαλικότητας” έχει ταυτόχρονα και εξουσιαστικό χαρακτήρα.

Ένα άλλο φαινόμενο που προκαλείται από αυτόν τον διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης είναι και η φετιχοποίηση του σαπφικού έρωτα. Πρόκειται για την αντικειμενοποίηση των σεξουαλικών ή/και ρομαντικών σχέσεων ανάμεσα σε γυναίκες, θηλυκότητες, wlw (women loving women) και nblm (non-binary loving women). Οι άνδρες αμφισβητούν την ύπαρξη της σαπφικής έλξης και θεωρούν πως τα σαπφικά άτομα που το κάνουν αυτό το κάνουν αποκλειστικά για το ενδιαφέρον των ανδρών επειδή ξέρουν ότι τους “ανάβει”. (Εγώ σας είπα, η ψευδαίσθηση συνεχίζει.) Οι άνδρες βλέπουν τον σαπφικό έρωτα ως ένα άλλο μέσο ικανοποίησης των σεξουαλικών επιθυμιών τους και συνήθως αυτό γίνεται φανερό μέσω της γνωστής ερώτησης που κάνουν στα σαπφικά άτομα: “Θέλετε να κάνουμε τρίο;”. Και σαν να μην ήταν αρκετό αυτό, κρατούν και την παράλογη πεποίθηση ότι μέσω του σεξ θα μπορέσει να τα “διορθώσει” και να τα κάνει στρέιτ και ότι απλώς δεν έχουν συναντήσει τον “σωστό άνδρα”. Όχι Γιώργο, δεν χρειάζονται διόρθωση. Τα σαπφικά άτομα είναι υπέροχα ακριβώς όπως είναι. Και ας πούμε ότι δεν έχουν συναντήσει τον “σωστό άνδρα”, αυτός ο άνδρας σίγουρα δεν είσαι εσύ. Κατάλαβε ένα πράγμα. Τα σαπφικά άτομα και οι σαπφικές σχέσεις δεν υπάρχουν για εσένα. Υπάρχουν αποκλειστικά για τα ίδια τα σαπφικά άτομα και κανένα άλλο!!!

Ας σημειώσουμε ότι μια άλλη πτυχή της θεωρίας της ανδροκεντρικής σεξουαλικότητας φανερώνεται στην βιομηχανία της πορνογραφίας όπου είναι ευρέως γνωστό ότι οι ταινίες λεσβιακού περιεχόμενο έχουν γυριστεί για ένα κοινό στρέιτ ανδρών και όχι για τις ίδιες τις λεσβίες, τα λεσβία και τις αμφιφυλόφιλες γυναίκες, θηλυκότητες και nblm.

Ούτε οι γκέι άνδρες, τα mlm (men loving men) και τα nblm (non-binary loving men) δεν γλιτώνουν από την θεωρία αυτή. Μέσα στην ομάδα αυτή η σεξουαλικότητα των πιο στερεοτυπικά αρρενωπών ατόμων θεωρείται πιο σημαντική από αυτή των πιο στερεοτυπικά θηλυκών. Επομένως, κι εκεί επικρατεί μια σεξουαλική ιεραρχία.

Όπως ανέφερα στην αρχή, αυτός ο τρόπος σκέψης δεν είναι σχεδόν καθόλου συμπεριληπτικός σε ό,τι αφορά στα μη δυαδικά άτομα και κινείται στο δίπολο άνδρας-γυναίκα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ανδρική σεξουαλικότητα δεν αναγνωρίζει τα πολλαπλά φύλα, την περιπλοκότητα της έννοιας του φύλου, το κοινωνικό φύλο και την ταυτότητα φύλου. Τα μη δυαδικά άτομα, συνήθως τα ομοφυλόφιλα και αμφιφυλόφιλα, μπορεί να επηρεάζονται από την θεωρία, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζονται. Συμπερασματικά, και σε αυτόν τον τομέα η θεωρία σχετικά με την ανδρική σεξουαλικότητα είναι περιοριστική, οπισθοδρομική και ιδιαίτερα τρανσφοβική.

Η σεξουαλική ιεραρχία είναι πάρα πολύ προβληματική και βλαβερή διότι αυξάνει τις ανισότητες βάσει φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου. Προκειμένου να μπορέσουμε να αποδομήσουμε την θεωρία της ανδροκεντρικής σεξουαλικότητας, πρέπει να καταπολεμήσουμε τα ταμπού που υπάρχουν γύρω από το σεξ και να παλέψουμε για την σεξουαλική απελευθέρωση ξεκινώντας από τις γυναίκες και θηλυκότητες απαλλάσσοντάς τες από την σεξουαλική καταπίεση που δέχονται. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινωνία μακριά από την σεξουαλική ντροπή, να αποδεχόμαστε την σεξουαλική μας διάσταση και να εγκαταστήσουμε δυναμικές ισότητας στις σεξουαλικές μας σχέσεις όπου όλα τα άτομα απολαμβάνουν το σεξ. Μια ορθή και συμπεριληπτική σεξουαλική αγωγή θα διαδραματίσει έναν τεράστιο ρόλο στο έργο αυτό και πρέπει να μιλάμε για το σεξ πιο συχνά και να ανοίγουμε συζητήσεις και να ενημερωνόμαστε και ευαισθητοποιούμαστε σχετικά με τα θέματα που περιτριγυρίζουν το σεξ. Πάνω από όλα, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματός μας είναι ένα το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε έντονα, επειδή οι πρόσφατες εξελίξεις μας έδειξαν ότι δεν είναι και τόσο αυτονόητο όσο πιστεύουμε. Η αυτοδιάθεση του σώματος είναι το θεμέλιο της σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Και να θυμάστε:

Δεν υπάρχουμε για την ευχαρίστηση των ανδρών και εάν θέλεις και αποφασίσεις να κάνεις σεξ, έχεις κάθε δικαίωμα να το απολαύσεις. (συναινετικά πάντα)

Aria
Περήφανη τσούλα Είμαι too much. Γι΄αυτό και είμαι υπέροχη!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments