Σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου και υπό τη βαριά σκιά των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, βρήκα ευκαιρία να μιλήσουμε για την τρομοκρατία , την ισλαμοφοβία και τι γίνεται με αυτά σήμερα.
Τι είναι τρομοκρατία;
Eίναι ο εκφοβισμός ενός πληθυσμού, ο αθέμιτος εξαναγκασμός κυβέρνησης ή διεθνούς οργανισμού να εκτελέσει ή να παραλείψει οποιαδήποτε πράξη, καθώς και η σοβαρή αποσταθεροποίηση ή καταστροφή θεμελιωδών πολιτικών, συνταγματικών, οικονομικών ή κοινωνικών δομών μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού. Aυτός είναι ο επίσημος όρος.
Επίσης, είναι: Η ταξική «Τρομοκρατία» της Δικαιοσύνης, η τρομοκρατία των Σωμάτων Ασφαλείας, η τρομοκρατία στους τόπους εργασίας, η τρομοκρατία της ανεργίας, η ιδεολογική «Τρομοκρατία» της Εκκλησίας, η τρομοκρατία με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, η τρομοκρατία της Οικονομίας. Σίγουρα δεν είναι μόνο η Ισλαμική τρομοκρατία το πρόβλημα.
Τι έγινε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001;
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, 19 Ισλαμιστές τρομοκράτες που συνδέονταν με την οργάνωση Αλ Κάιντα επιβιβάζονται σε δυο αεροσκάφη των American Airlines και σε δύο αεροσκάφη των United Airlines, τα οποία απογειώθηκαν από τη Βοστόνη, την Ουάσινγκτον και το Νιου Τζέρσεϊ….
Δύο από τα αεροπλάνα προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου στη Νέα Υόρκη, το τρίτο στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη τελικά σε ανοικτό χώρο στην Πενσυλβάνια. Έχασαν την ζωή τους 2.973 άνθρωποι μεταξύ των οποίον 50 Ελληνοαμερικάνοι με τους αριθμούς να αμφισβητούνται, καθώς κάποιοι λένε ότι χάθηκαν περισσότερες ζωές….
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Τζορτζ Μπους δήλωσε: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να ταρακούνησαν τα θεμέλια των μεγαλύτερων κτιρίων μας, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν τα θεμέλια της Αμερικής». Κάπως έτσι, ξεκίνησαν οι Αμερικάνικες εισβολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Τα αμερικανικά στρατεύματα σε διάστημα δύο μηνών ανατρέψαν το καθεστώς των Ταλιμπάν. Τώρα, μετά από 20 χρόνια οι Ταλιμπάν επέστρεψαν πολύ γρήγορα, μόλις αποχώρησε ο Αμερικανικός στρατός και οι ΗΠΑ έκαναν επίσημες συνομιλίες μαζί τους..
Ναι, με τους τρομοκράτες που θα κάνουν ξανά μία επίγεια κόλαση το Αφγανιστάν, εκείνους που πριν 20 χρόνια κυνηγούσαν.
Η αντιτρομοκρατική πολιτική όπως διακήρυττε ο Μπους μετά την 11η Σεπτέμβρη, έδειξε στον χρόνο ότι δεν πέτυχε το ζητούμενο. Η υιοθέτηση μη ρεαλιστικών στόχων πλήττει σοβαρά την αξιοπιστία της αντιτρομοκρατικής πολιτικής και καθιστά την αποτυχία αναπόφευκτη από τις κυβερνήσεις.
Αυτή την βδομάδα ξεκίνησε στη Γαλλία η δίκη για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπατακλάν το 2015.
Ο πυρήνας
Ξεκινώντας από το σκοπό της Αλ-Κάιντα ο στόχος του ηγέτη και ιδρυτή της Οσάμα Μπιν Λάντεν, καθώς και του διαδόχου του Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι που ανέλαβε την ηγεσία μετά το θάνατό του, είναι η απελευθέρωση όλων των μουσουλμανικών εδαφών από την κατοχή των τοποθετημένων από τη Δύση κυβερνήσεων και η επιβολή του νόμου της Σαρία. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία ενός χαλιφάτου στο οποίο θρησκευτικός και φυσικός ηγέτης των μουσουλμάνων θα είναι ο αρχηγός της Αλ Κάιντα που θα είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση του λαού.
Πρόκειται κυρίως για μία ιδεολογία η οποία μέσω του τζιχάντ έχει σκοπό την προστασία της «ούμα» από τον «δυτικό πολιτισμό» που προσπαθεί να διαβρώσει και να ελέγξει τον μουσουλμανικό κόσμο.
Επομένως, οι μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης στοχοποιούνται λόγω του ιστορικού παρελθόντος τους από την περίοδο αποικιοκρατίας και της επιρροής που έχουν προς τον μουσουλμανικό λαό με την προώθηση του δυτικού τρόπου ζωής.
Ισλαμοφοβία
Ο όρος «Ισλάμ» και οτιδήποτε σχετικό με αυτόν στο δυτικό κόσμο, δημιουργεί μια σύγχυση που οδηγεί σε εσφαλμένα συμπεράσματα, καθώς ταυτίζεται με όρους όπως το «πολιτικό Ισλάμ», ο «ισλαμικός φονταμενταλισμός» και η «ισλαμική τρομοκρατία».
Το γεγονός αυτής της σύγχυσης οδηγεί σε αόριστες γενικεύσεις, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων τα εσφαλμένα συμπεράσματα που εξάγονται παρουσιάζουν ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι τρομοκράτες. Προφανώς αυτό δεν ισχύει.
Η ισλαμοφοβία, στην Ελλάδα διαμορφώθηκε κυρίως από το 2015 και μετά, τότε που βλέπαμε συνέχεια στην τηλεόραση τους τζιχαντιστές. Ο λόγος της ανάδυσης: η τρομοκρατική δράση του ISIS και η προσφυγική κρίση.
Η Ισλαμοφοβία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την συντηρητική και την φιλελεύθερη. Στην πρώτη κατηγορία εκπροσωπείται από μεμονωμένες πλην επιδραστικές φωνές στην Εκκλησία της Ελλάδος και της ακροδεξιάς. Η δεύτερη περίπτωση αποτελεί ηπιότερη εκδοχή που αναγνωρίζει μετριοπαθή και εξτρεμιστικά ρεύματα εντός του Ισλάμ, ενώ φοβάται για την τρομοκρατία στην Ευρώπη και την αλλοίωση του Δυτικού πολιτισμού.
Για το τέλος
Συμπερασματικά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η έλλειψη γνώσης για το Ισλάμ, φαίνεται να αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την άνοδο της Ισλαμοφοβίας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με ιδεολογικά ρεύματα που κυριαρχούν ανά περίοδο.
Σε λίγο καιρό θα ξαναέχουμε προσφυγικό κύμα στην Ελλάδα και τότε πρέπει να θυμηθείς ότι ο πρόσφυγας δεν είναι τρομοκράτης, αλλά ένας άνθρωπος που κυνηγάει το όνειρο για μια καλύτερη ζωή. Την τρομοκρατία δεν μπορείς να την ελέγξεις, την απανθρωπιά όμως ναι…