Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Συνεντεύξεις Η ανακύκλωση ρούχων είναι η "τελευταία λέξη" της μόδας

Η ανακύκλωση ρούχων είναι η “τελευταία λέξη” της μόδας

Πηγή fox24.grΣυντάκτης: Σοφία Πούρη

Μιλήσαμε με τα κορίτσια του project, την Μαρία Αργυροπούλου, την Φανή Παπαδόπουλου και την Μαίρη Παπά-Νοβακίδου και απάντησαν στις ερωτήσεις μας για το νέο τους εγχείρημα.

To No Mercy Project είναι μία νέα, μικρή επιχείρηση με second hand ρούχα. 3 κορίτσια με κοινή αγάπη για την μόδα αλλά και κοινές ιδέες για την ηθική μόδα, τον βιγκανισμό και την οικολογία ένωσαν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας ένα eshop με second hand ρούχα όλων των εποχών, με επιλογές για γυναίκες αλλά και άνδρες.

Πως και πότε γεννήθηκε η ιδέα του συγκεκριμένου project?

Πριν από τρία χρόνια αρχίσαμε να ενημερωνόμαστε σχετικά με την ηθική και οικολογική μόδα. Ελαττώσαμε κατά πολύ τις αγορές μας από fast fashion εταιρίες και αρχίσαμε να ψαχνόμαστε στην αγορά του second hand. Μας φάνηκε τρομερά ενδιαφέρον το να δίνεις ζωή σε κάτι που θα κατέληγε στην χωματερή και είδαμε πόσα οφέλη έχει για το περιβάλλον αυτός ο τρόπος κατανάλωσης. Επίσης πολλά από τα ρούχα είναι μοναδικά καθώς ανήκουν σε διάφορες δεκαετίες. Έτσι λοιπόν πήραμε την πρωτοβουλία να κάνουμε ένα μπαζάρ για να πουλήσουμε τα δικά μας ρούχα μιας και ήταν άπειρα αφού είμαστε τρεις κοπέλες. Κάποια από τα έσοδα τα δωρίσαμε σε ένα καταφύγιο ζώων. Αυτή η πρωτοβουλία μας πήγε τόσο καλά από όλες τις απόψεις, που μας μπήκε το μικρόβιο να το κάνουμε επαγγελματικά, όπως και έγινε! Πλέον έχουμε την δική μας μικρή επιχείρηση με second hand ρούχα για όλα τα φύλα και όλους τους σωματότυπους.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο ξεκίνημα;

Κάθε ξεκίνημα και δύσκολο! Μέχρι να βρούμε τα πατήματα μας δυσκολευτήκαμε αρκετά αλλά πήραμε τόσο support από τον κόσμο που ήταν το κίνητρο μας για να συνεχίσουμε μέχρι και σήμερα. Σταθήκαμε τυχερές γιατί πλέον τα ρούχα από δεύτερο χέρι έχουν γίνει η πρώτη επιλογή αρκετών ατόμων. Τέλος, πολύ σημαντικό κομμάτι μιας επιχείρησης είναι η υγιής συνεργασία κάτι που το έχουμε πετύχει διότι έχουμε και οι τρεις κοινή ιδεολογία και όραμα.

Μπορεί να υπάρξει ηθική μόδα στις μέρες μας;

Φυσικά και μπορεί να υπάρξει ηθικός τρόπος αγορών με το να επιλέγεις ηθικές εταιρίες! Μπορεί αυτές να είναι λίγο ακριβότερες αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα ρούχα αυτά δεν είναι αναλώσιμα και πέραν αυτού δεν είναι ηθικός μόνο ο τρόπος παραγωγής τους αλλά και οι συνθήκες εργασίας των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία τους.

Γιατί το ρούχο σου έχει να σου πει μια ιστορία. Αυτή η χαμηλή τιμή, σε κάποιον κοστίζει ακριβά.

Αποδεδειγμένα τέτοιες εταιρίες ( fast fashion) έχουν στη δούλεψη τους μικρά παιδιά και γυναίκες που το μεγαλύτερο ποσοστό τους έχει κακοποιηθεί σωματικά, ψυχικά, μέχρι και σεξουαλικά. Επίσης η αμοιβή τους δεν είναι καθόλου δίκαιη. Οι τρόποι και οι λύσεις για να μπορέσεις να ντυθείς όσο πιο ηθικά γίνεται είναι ευτυχώς αρκετοί στις μέρες μας. Εάν λοιπόν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αγοράσεις ρούχα από ηθικές εταιρίες τότε πολύ εύκολα μπορείς να βρεις διαχρονικά ρούχα σε second hand μαγαζιά και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσεις ακόμη και στο περιβάλλον καθώς η «ανακύκλωση» τους μόνο καλό μπορεί να κάνει γιατί φορώντας το παρελθόν, φροντίζεις για το μέλλον.

Θεωρείτε πως υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την μόδα και τις συνθήκες στις οποίες παράγονται τα fast fashion ρούχα;

Δυστυχώς στις περισσότερες εταιρίες δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, πληροφόρηση και κανένα στοιχείο για το που έχουν ραφτεί τα ρούχα που έχει γίνει η παραγωγή τους και από που έχουν προμηθευτεί τα υφάσματα τις κλωστές τους και τα λοιπά . Οπότε σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται και οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων – σκλάβων πίσω από αυτές τις βιομηχανίες ! Δεν αναφερόμαστε μόνο σε ηθικούς μισθούς τους οποίους πρέπει να παίρνει ένας εργαζόμενος, σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βίαιες συμπεριφορές, άλλα και στην έκθεση επικίνδυνων συνθηκών εργασίας μέχρι και σε επικίνδυνα χημικά πολλές φορές. Κάποια από τα γεγονότα που έχουν γίνει γνωστά είναι τα παρακάτω. Σύμφωνα με τον Guardian από τις 700+ γυναίκες που ερωτήθηκαν, το 43% έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο εργασιακό τους περιβάλλον στο Βιετνάμ. Ας μιλήσουμε όμως και για την παιδική εργασία. Πολλές εταιρίες υπόσχονται στους γονείς ένα καλύτερο αύριο για εκείνους και τα παιδιά τους μα στην πραγματικότητα υποβάλλουν τα παιδιά σε συνθήκες σκλαβιάς!

Οι λόγοι που τα επιλέγουν συνήθως είναι για τα μικρά τους σώματα, την τυφλή υποταγή τους και τους ακόμη χαμηλότερους μισθούς. Το 2013 στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές την Τάκα, στο κτήριο Ράνα Πλάζα οι όροφοι που υπήρχαν ξεπερνούσαν το όριο αυτών που επιτρεπόταν ώστε να θεωρηθεί το κτήριο ασφαλές! Ακόμη και μετά από παράπονα και διαμαρτυρίες των εργαζομένων οι οποίοι φοβόντουσαν να μπουν στο κτήριο καθώς ήταν εμφανές πως είχε θέματα όπως ρωγμές κ.α το μόνο που κατάφεραν είναι να τους απειλήσουν πως θα απολυθούν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτηρίου και υπήρξαν χιλιάδες νεκροί και τραυματίες. Δυστυχώς αυτά δεν είναι τα μόνα παραδείγματα αλλά τα γνωστότερα σε μας. Εν έτη 2022 λοιπόν δε γίνεται να κλείνουμε τα μάτια σε ανθρώπους που μας χρειάζονται , οι επιλογές μας κοστίζουν ζωές .

Ο στόχος μας δεν είναι το κλείσιμο αυτών των εταιριών. Στόχος είναι να σταματήσει ο κόσμος να είναι απαθής σε αυτό το θέμα και να αρχίσουν περισσότεροι άνθρωποι να στηρίζουν την ηθική μόδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι βιομηχανίες να αναγκαστούν να προσαρμοστούν και να παρέχουν στους εργαζόμενους τους καλύτερες συνθήκες εργασίας!

Τι ρούχα θα βρεί κάποι@ στο site σας;

Θα βρείτε ρούχα όλων των εποχών. Ακολουθούμε τη μόδα και αγαπάμε τα ρούχα της δεκαετίας του ΄90 και του ’00, την εποχή στην οποία μεγαλώσαμε. Επίσης, θα βρείτε ρούχα μεταποιημένα (από εμάς) και κάποια vintage κομμάτια. Τα ρούχα μας είναι από δεύτερο χέρι. Κάποια είναι αφόρετα και κάποια ελαφρώς χρησιμοποιημένα, άλλα όλα σε πολύ καλή κατάσταση.

Στόχος μας είναι τα ρούχα από δεύτερο χέρι να γίνουν η πρώτη σας επιλογή. Θέλουμε να καταρρίψουμε τα στερεότυπα, ότι τα ρούχα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα κιλά, φύλο και ηλικία. Να σταματήσει να θεωρείται ταμπού η αγορά μεταχειρισμένων ρούχων, αλλά αντιθέτως η υπερβολική κατανάλωση και η στήριξη fast fashion εταιριών, οι οποίες “κακοποιούν” το περιβάλλον και τους εργαζομένους τους.

Θεωρείτε πως υπάρχει ενημέρωση σχετικά με την μόδα και τις συνθήκες στις οποίες παράγονται τα fast fashion ρούχα;

Δυστυχώς στις περισσότερες εταιρίες δεν υπάρχει καμία ενημέρωση, πληροφόρηση και κανένα στοιχείο για το που έχουν ραφτεί τα ρούχα που έχει γίνει η παραγωγή τους και από που έχουν προμηθευτεί τα υφάσματα τις κλωστές τους και τα λοιπά . Οπότε σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται και οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων – σκλάβων πίσω από αυτές τις βιομηχανίες ! Δεν αναφερόμαστε μόνο σε ηθικούς μισθούς τους οποίους πρέπει να παίρνει ένας εργαζόμενος, σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις, βίαιες συμπεριφορές, άλλα και στην έκθεση επικίνδυνων συνθηκών εργασίας μέχρι και σε επικίνδυνα χημικά πολλές φορές. Κάποια από τα γεγονότα που έχουν γίνει γνωστά είναι τα παρακάτω. Σύμφωνα με τον Guardian από τις 700+ γυναίκες που ερωτήθηκαν, το 43% έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο εργασιακό τους περιβάλλον στο Βιετνάμ. Ας μιλήσουμε όμως και για την παιδική εργασία. Πολλές εταιρίες υπόσχονται στους γονείς ένα καλύτερο αύριο για εκείνους και τα παιδιά τους μα στην πραγματικότητα υποβάλλουν τα παιδιά σε συνθήκες σκλαβιάς! Οι λόγοι που τα επιλέγουν συνήθως είναι για τα μικρά τους σώματα, την τυφλή υποταγή τους και τους ακόμη χαμηλότερους μισθούς. Το 2013 στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές την Τάκα, στο κτήριο Ράνα Πλάζα οι όροφοι που υπήρχαν ξεπερνούσαν το όριο αυτών που επιτρεπόταν ώστε να θεωρηθεί το κτήριο ασφαλές! Ακόμη και μετά από παράπονα και διαμαρτυρίες των εργαζομένων οι οποίοι φοβόντουσαν να μπουν στο κτήριο καθώς ήταν εμφανές πως είχε θέματα όπως ρωγμές κ.α το μόνο που κατάφεραν είναι να τους απειλήσουν πως θα απολυθούν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτηρίου και υπήρξαν χιλιάδες νεκροί και τραυματίες. Δυστυχώς αυτά δεν είναι τα μόνα παραδείγματα αλλά τα γνωστότερα σε μας. Εν έτη 2022 λοιπόν δε γίνεται να κλείνουμε τα μάτια σε ανθρώπους που μας χρειάζονται , οι επιλογές μας κοστίζουν ζωές .

Ο στόχος μας δεν είναι το κλείσιμο αυτών των εταιριών. Στόχος είναι να σταματήσει ο κόσμος να είναι απαθής σε αυτό το θέμα και να αρχίσουν περισσότεροι άνθρωποι να στηρίζουν την ηθική μόδα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, οι βιομηχανίες να αναγκαστούν να προσαρμοστούν και να παρέχουν στους εργαζόμενους τους καλύτερες συνθήκες εργασίας!

Τι σχόλια έχετε λάβει μέχρι στιγμής;

Τα σχόλια που λαμβάνουμε από το ξεκίνημα μας έως και τώρα έχουν να κάνουν συνήθως με τα μεγέθη των ρούχων καθώς δυστυχώς δεν υπάρχει ορατότητα σε όλα τα size ώστε να μπορούν να είναι ικανοποιημέν@ ολ@, οπότε έχουμε αντιληφθεί κι εμείς πως υπάρχει μεγάλη δυσλειτουργία σε αυτό το κομμάτι! Θεωρούμε πως κανένα ρούχο δεν έχει και δεν θα έπρεπε να έχει φύλο, ηλικία και συγκεκριμένο size, έτσι δουλεύουμε με τρόπο κατά τον οποίο καταρρίπτονται όλα αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα. Ακόμη, λόγω του ότι δεν υπάρχει ενημέρωση ειδικά στη χώρα μας για την second hand αγορά, δεχόμαστε κατά καιρούς και αρκετές ερωτήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με την υγιεινή των ρούχων από δεύτερο χέρι και από πού προέρχονται. Τέλος πολλά άτομα θεωρούν πως τα second hand ρούχα έχουν γκάμα με όλα τα μεγέθη και σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως αυτά τα ρούχα είναι μοναδικά και το κάθε κομμάτι συνήθως υπάρχει μόνο στο νούμερο που θα ανεβάσουμε. Σε ελάχιστες περιπτώσεις θα βρεις ρούχα από δεύτερο χέρι σε διάφορα νούμερα!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τα μελλοντικά μας σχέδια αλλάζουν μέρα με τη μέρα, βασικός μας στόχος είναι να καταφέρνουμε να εξελίσσουμε όσο περισσότερο γίνεται όλη αυτή την ιδέα να γινόμαστε ολοένα και πιο δημιουργικές! Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως πολλά από τα ρούχα μας είναι μεταποιημένα από ενάς, οπότε επάνω σε αυτό το κομμάτι θα θέλαμε να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο και σύντομα να έχουμε και ένα δικό μας brand πάντα ηθικά και οικολογικά φτιαγμένο. Στο άμεσο μέλλον ως στόχο έχουμε να δημιουργήσουμε σίγουρα και ένα χώρο στον οποίο θα μπορείτε να μας επισκεφθείτε!

Eshop: nomercyproject.com

Ανακαλύψτε το Νo Mercy Project στα social media

Facebook

Instagram

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments