Μακάρι να μην χρειαζόταν ποτέ να γράψω αυτό το άρθρο…Το όνομα Ελένη Τοπαλούδη γράφτηκε για πάντα στην ιστορία, με χιλιάδες καρδιές να χτυπάνε δυνατά στην ημέρα της δίκης της, στις 13 Μαΐου 2020.
Για όσους δεν γνωρίζετε, η Ελένη ήταν μια κοπέλα 21 ετών. Μια κοινή κοπέλα όπως όλες. Φοιτήτρια Μεσογειακών σπουδών στο τέταρτο έτος. Η καταγωγή της ήταν από το Διδυμότειχο Έβρου και τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα έζησε στην Ρόδο, λόγω σπουδών. Εκεί όπου δολοφονήθηκε, στις 28 Νοεμβρίου το 2018.
Βιάστηκε, ομαδικώς, από δύο “λεβέντες” και έπειτα την δολοφόνησαν πετώντας την στην θάλασσα, με αποτέλεσμα η αιτία θανάτου της να είναι ο πνιγμός. Και όλα αυτά γιατί;
Γιατί τόλμησε να πει όχι!
Αυτοί οι δύο άντρες πίστεψαν πως είχαν εξουσία επάνω στο σώμα της
Κανένας δεν έχει δικαίωμα επάνω στην Ελένη και σε καμία “Ελένη”…δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν!
Είναι γεγονός ότι 1 στις 3 γυναίκες, κάποια στιγμή στην ζωή τους, θα έρθουν αντιμέτωπες με την σεξουαλική παρενόχληση. Από τον σύντροφό τους, από έναν γνωστό, από έναν περαστικό και μπορεί ακόμα και από οικογενειακό πρόσωπο.
Μην νιώσεις ένοχη. Δεν φταίνε ούτε τα ρούχα σου, ούτε οι επιλογές σου, ούτε η συμπεριφορά σου, ούτε ο τρόπος ζωή σου, σε αυτό που σου συνέβη.
Το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και ο βιασμός είναι από τα πιο αισχρά εγκλήματα. Ο βιαστής έχει την αρρωστημένη αντίληψη ότι έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει σε ένα άλλο σώμα.
Όταν μία γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού ή παρενόχλησης δημιουργείται, αμέσως, σε ανθρώπους με “ρηχά” μυαλά η απορία: τι ρούχα φορούσε το θύμα και μήπως αυτό την κρίνει ένοχη, αντί να επικεντρωθούν στη ρίζα του κακού.
Όπως έγινε και με την ιστορία της Ελένης, που πολλοί έκριναν τον τρόπο ζωής της.
Μέχρι και στο δικαστήριο, ακούστηκε η φράση από τον δικηγόρο του Κούκουρα, «Εγώ στηθόδεσμo δεν είδα, βιασμό χωρίς στηθόδεσμο, δεν μπορώ να φανταστώ».
Αυτό ήταν αφορμή να εξοργίσει τη φεμινιστική κοινότητα και να απαντήσουν αμέσως, δυναμικά. Πήραν, λοιπόν, τα σουτιέν στο χέρι με πανό και σύνθημα «Βιασμό χωρίς στηθόδεσμο δεν έχετε δει! Πόλεμο με στηθόδεσμο μήπως έχετε δει;» και περίμεναν τον δικηγόρο, να του τα πετάξουν. Η δράση δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί η αστυνομία τον φυγάδεψε από την πίσω πόρτα, έτσι ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι.
Δεν θέλουμε να είμαστε γενναίες, ελεύθερες θέλουμε να είμαστε!
Δεν γίνεται να περιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας, τις κινήσεις μας και την ένδυσή μας. Δεν θα μας στερήσουν την ελευθερία μας! Δεν θα μας κάνουν να ζούμε σαν φυλακισμένες! Και γυμνή να βγεις έξω, έχεις δικαίωμα στο όχι. Δεν μπορεί να σε ακουμπήσει κάνεις, παρά την θέλησή σου! Έχουμε δικαίωμα να κυκλοφορούμε, χωρίς να φοβόμαστε!
Η Ελένη, κατά τύχη, δεν είμαι εγώ, εσύ, η κόρη σου, η αδερφή σου…Δεν μας κάνουν χάρη που μας αφήνουν να ζούμε. Ούτε είμαστε εδώ για να αδειάσουν το “πακέτο” τους, “αλλιώς έχει βιασμό”, όπως ακούστηκε στην συχνότητα του ΣΚΑΪ, από έναν παίχτη reality. Έχουμε πόλεμο με την κουλτούρα του βιασμού, ούτως ώστε να μην θρηνήσουμε καμιά άλλη Ελένη. Καμιά να μην έρθει αντιμέτωπη με τον βιασμό. Να μην υπάρξει άλλη γυναικοκτονία.
Οι δολοφόνοι της Ελένης, σήμερα, είναι στη φυλακή. Καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και 15 χρόνια έκαστος, για ομαδικό βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς ελαφρυντικά. “Να είστε άντρες με μπέσα, μην γίνεστε βιαστές”, όπως δήλωσε η μητέρα της Ελένης.
Η Ελένη δεν ήθελε να γίνει ηρωίδα, ήθελε απλά να ζει ανάμεσα μας. Όμως έγινε!
Καμία ανοχή.
Καμία μόνη.
Καμία λιγότερη από εμάς.
Ξανά & ξανά.