Τις τελευταίες μέρες διαδραματίζεται ένα θλιβερό ιστορικό γεγονός: οι Ταλιμπάν κατέλαβαν ξανά το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια. Πως τα κατάφεραν; Ας το δούμε μαζί…
Λίγα λόγια για την αρχή
Η μία περιοχή μετά την άλλη έπεφταν στα χέρια των Ταλιμπάν, χωρίς κάποια ιδιαίτερη ορατή υποστήριξη από τον αφγανικό στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα πολλοί στρατιώτες έκριναν ότι δεν άξιζε πια να πολεμήσουν, ειδικά εφόσον οι Ταλιμπάν τους πρόσφεραν ασφαλή διέλευση. Εκείνοι παρέδωσαν τα όπλα και έφυγαν.
Έχουν οι Ταλιμπάν υποστηρικτές μέσα στις πόλεις και τα χωριά του Αφγανιστάν; Ναι, έχουν.
Οι Ταλιμπάν αυτή την φόρα δεν έχυσαν πολύ αίμα για να πάρουν την εξουσία, έθεσαν τις βάσεις για να το κάνουν παίζοντας πολιτικά παιχνίδια με την Αμερική και την διεφθαρμένη Αφγανική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όταν ανακοίνωσε τον Απρίλιο την απόφασή του να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ικανότητα του αφγανικού στρατού να κρατήσουν την εξουσία. Ήξερε όμως πολύ καλά πως δεν μπορούν.
Από τότε μέχρι σήμερα οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν καταρρεύσει ολοκληρωτικά, χάνοντας τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Οι Ταλιμπάν, με λιγότερους μαχητές και μέχρι πρόσφατα χωρίς καμία θωράκιση ή βαριά όπλα, βρίσκονται τώρα να ελέγχουν την Καμπούλ.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν είχε πολλές προειδοποιήσεις για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων καθώς η κυβέρνηση Τραμπ είχε υπογράψει τη συμφωνία του Φεβρουαρίου 2020, με τους Ταλιμπάν, η οποία καλούσε όλες τις αμερικανικές δυνάμεις και τους συνεργάτες να αποχωρήσουν μέχρι τον Μάιο του 2021.
Ωστόσο, η αφγανική κυβέρνηση δεν κατάφερε να προσαρμόσει τη νέα πραγματικότητα στο στρατό της. Πολλοί αξιωματούχοι κατά βάθος δεν πίστευαν ότι οι Αμερικανοί θα έφευγαν πραγματικά.
Οι ΗΠΑ έχουν στραμμένο το βλέμμα προς την Κίνα και στην ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού, η μέση Ανατολή ξεκίνησε με τον Μπους και επί Ομπάμα ήδη είχαν αρχίσει οι Αμερικάνοι να αναρωτιούνται «Γιατί μένουμε ακόμη στο Αφγανιστάν;»
Με τους Ταλιμπάν να παίρνουν την εξουσία μετά από 20 χρόνια η ιστορία γράφεται ξανά και τα ανθρώπινα δικαιώματα έρχονται σε δεύτερη μοίρα ή εργαλειοποιούνται για αλλότριους σκοπούς.
Τι είναι οι Ταλιμπάν;
Πρόκειται για μια από τις ένοπλες ομάδες που μάχονταν στον εμφύλιο πόλεμο του Αφγανιστάν για τον έλεγχο της χώρας μετά την απόσυρση των Σοβιετικών και την επακόλουθη κατάρρευση της τοπικής κυβέρνησης.
Οι Ταλιμπάν αρχικά άντλησαν υποστηρικτές από τους λεγόμενους μαχητές Μουτζαχεντίν, οι οποίοι με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν εκδιώξει τις Σοβιετικές δυνάμεις στη δεκαετία του 1980.
Μέσα σε δύο έτη, οι Ταλιμπάν είχαν αποκλειστικό έλεγχο σχεδόν στο σύνολο της χώρας, ανακοινώνοντας τη δημιουργία ενός ισλαμιστικού εμιράτου το 1996 με μια σκληρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου, δηλαδή τη Σαρία.
Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ από την Αλ Κάιντα, συμμαχικές δυνάμεις με επικεφαλής τους Αμερικανούς εισέβαλαν στην Καμπούλ δύο μήνες αργότερα, υπό την κάλυψη εκτεταμένων αεροπορικών επιθέσεων.
Οι Ταλιμπάν αποσύρθηκαν σε απόμακρα σημεία του Αφγανιστάν, από όπου ξεκίνησαν αντάρτικο κατά της επίσημης αφγανικής κυβέρνησης και των Δυτικών συμμάχων της.
Η ιδεολογία των Ταλιμπάν
Οι Ταλιμπάν επέβαλαν μια σκληρή εκδοχή της Σαρία. Οι γυναίκες απαγορευόταν να εργάζονται ή να σπουδάζουν και είχαν περιοριστεί κατ’ οίκον, εκτός αν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα. Μία γυναίκα χωρίς την συνοδεία κάποιου άντρα δεν μπορεί να ψωνίσει στην αγορά. Πολλά μικρά κορίτσια έχουν αναγκαστεί να παριστάνουν το αγόρι προκείμενου να μπορούν να ψωνίσουν και να δουλέψουν, για να φροντίσουν τις οικογένειες του, αν δεν υπήρχε άνδρας στο σπίτι.
Οι δημόσιες εκτελέσεις και διαπομπεύσεις ήταν συνήθεις, απαγορεύτηκαν οι Δυτικές κινηματογραφικές ταινίες και τα βιβλία, ενώ πολλά έργα τέχνης κηρύχθηκαν βλάσφημα βάσει του Ισλάμ και κατεστράφησαν.
Γυναίκα στο Αφγανιστάν σημαίνει δεν είμαι άνθρωπος
Για τους Ταλιμπάν οι γυναίκες δεν είναι τίποτα άλλο από αναπαραγωγικές μηχανες και δούλες. Αν είσαι γυναίκα στο Αφγανιστάν θα πρέπει να υπομένεις ξυλοδαρμούς, εξευτελισμούς, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που ανήλικα κορίτσια παντρεύονται με ηλικιωμένους Ταλιμπάν.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το εξώφυλλο του TIME που απεικονίζει ένα 15χρονο Αφγανό κορίτσι, το οποίο, όταν κατάφερε να δραπετεύσει από το σπίτι της ο Ταλιμπάν άνδρας της έκοψε την μύτη και τα αυτιά και την άφησε να πεθάνει;
Τι θα γίνει με τους πρόσφυγες;
Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε ένα νέο προσφυγικό – μεταναστευτικό ρεύμα μέσω Τουρκίας και απασχολεί όλη την Ευρώπη, όχι μόνο εμάς. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι οι προσφυγές να φτάσουν στον Έβρο θα γίνει σε περίπου 5 μήνες από τώρα. Στην Ελλάδα κυριαρχεί από τα ΜΜΕ ένα ευρύτερο αντιμεταναστευτικό-ρατσιστικό κλίμα που έχει κατακλύσει τον δημόσιο διάλογο με την γνωστή νοοτροπία που μας χαρακτηρίζει.
Ο Οσάμα μπιν Λάντεν από κάπου μας βλέπει και γελάει δυνατά.
Με πληροφορίες από BBC.