Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνία Φεμιναζί? NOT!

Φεμιναζί? NOT!

ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

Οι φεμιναζί είναι ένα μυθικό τέρας πλασμένο για να τρομάζει τα κορίτσια και τα αγόρια για να μην αμφισβητούν την πατριαρχική τάξη και νοοτροπία.

Είναι δημιούργημα σεξιστών ανθρώπων που νομίζουν ότι οποιοδήποτε δικό τους ξεβόλεμα είναι «φασισμός». Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Από τη μία, λόγω των προνομίων τους (male privilege), θεωρούν την κριτική προς τους ίδιους το χειρότερο πράγματα που μπορεί να συμβεί και ανάλογο του Ολοκαυτώματος. Από την άλλη έχουν πλήρη άγνοια για την ιδεολογία του φασισμού και την καταπίεση αλλά και εξολόθρευση ομάδων που κατασκευάστηκαν ως κατώτερες. Το να εξισώνεις ένα κίνημα ισότητας με τον φασισμό σημαίνει όχι μόνο ότι βλέπεις την ισότητα ως απειλή αλλά και ότι δεν δίνεις την απαραίτητη βαρύτητα στις συνέπειες του ναζισμού.

Ιστορική αναδρομή

Ο όρος φεμιναζι εμφανίστηκε στην δεκαετία του 90’ στην pop κουλτούρα από έναν γνωστό μισογύνη τον Λιμπαο δε ένα βραδινό τηλεοπτικό show. Ο Λιμπαο θεωρούσε ότι η ισότητα των φύλων θα καταστρέψει τον Δυτικό κόσμο και έγραψε και ένα βιβλίο για αυτό με τίτλο «Πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα». Ο ίδιος ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τον όρο αυτό γιατί θεωρούσε ότι οι αμβλώσεις, δηλαδή ο τερματισμός κύησης, που υποστηρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση οι φεμινιστ@ , ήταν το σύγχρονο ολοκαύτωμα.

Οι σύγχρονοι μισογύνηδες ανακάλυψαν τον όρο το 2015 μέσω της εφαρμογής LinkedIn όπου είχε αρχίσει να χρησιμοποιείται. Άτομα διέδωσαν τον όρο και όλοι οι μισογύνηδες τον λάτρεψαν και άρχισαν να τον χρησιμοποιούν θεωρώντας ότι βρήκαν την κατάλληλη προσβολή για  τ@ θεωρητικά «υπερβολικ@» φεμινιστ@. Αλλά μαζί με τ@ φεμινιστ@ προσβάλουν και τα θύματα του ολοκαυτώματος ξεπλένοντας τον ναζισμο. Είναι τραγικό να αντιστοιχείς ένα κίνημα για ίσα ανθρώπινα δικαιώματα με τον φασισμό.

Οι φεμιναζί δεν υπάρχουν γιατί ποτέ καμία φεμινίστρια δεν προώθησε την ιδέα μιας αντρικής γενοκτονίας, δεν τους στέρησε ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε εισέβαλε σε καμία χώρα. Καμία φεμινίστρια δεν έχει καν δολοφονήσει άντρες στο όνομα του φεμινισμού, αντιθέτως γυναίκες έχουν δολοφονηθεί επειδή δήλωναν ή θεωρούνταν φεμινίστριες. Αν οι σεξιστές έχουν την ψευδαίσθηση ότι χάνουν δικαιώματα που είχαν αυτό συμβαίνει γιατί τώρα πλέον αναγκάζονται να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους και να υποστούν τις συνέπειες ενώ είχαν συνηθίσει να ζουν σε έναν κόσμο που θεωρούσαν δικαίωμά τους να είναι μισογύνηδες, να παρενοχλούν και να κακοποιούν γυναίκες. Αν σήμερα μπορούν να χάσουν τη δουλειά τους για κάποια δημόσιο μισογυνική δήλωση αυτό είναι μια εξέλιξη προς τη σωστή πλευρά. Δεν έπρεπε να την είχαν ποτέ. Δεν χάνουν δικαιώματα, χάνουν έδαφος, έδαφος που δεν τους ανήκε ποτέ γιατί το έκλεψαν από τις γυναίκες.

Νιώθουν απειλή που χάνουν αυτό το έδαφος και περνάνε στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι τους στερούν τα δικά τους δικαιώματα.

Δεν είναι “φεμιναζί” καν οι λιγοστές εκείνες φεμινίστριες που δηλώνουν ειρωνικά μίσανδρες. Ακόμα κι αν πραγματικά μισούσαν τους άντρες αυτό δεν είναι το ίδιο με τους άντρες που μισούν τις γυναίκες. Πρώτον, γιατί οι γυναίκες ζουν σε ένα σύστημα που μπορεί να έχουν υποστεί αφάνταστη κακοποίηση, εξευτελισμό και υποβιβασμό από άντρες και να έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας ενώ ποτέ δεν συμβαίνει το αντίστροφο. Και δεύτερον, γιατί το μίσος του καταπιεστή δεν μπορεί ποτέ να εξισωθεί με την αγανάκτηση του καταπιεσμένου. Το υποτιθέμενο μίσος των γυναικών δεν είναι σε θέση να καταπιέσει τους άντρες δομικά, γιατί πολύ απλά καμία γυναίκα δεν έχει την πολιτισμική και συστημική εξουσία να το κάνει.

Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα που αντιπαθεί τους άντρες; Να μην απαντάει στα μηνύματά τους; Αντιθέτως το μίσος των ανδρών για τις γυναίκες έχεις ως αποτέλεσμα θανάτους, βιασμούς και στέρηση δικαιωμάτων και ευκαιριών επί αιώνες.
Δεν υπάρχουν “φεμιναζί”. Υπάρχουν απλά φεμινίστριες/ες περισσότερο ή λιγότερο μπουχτισμένες με την πατριαρχία, φεμινίστριες/ες με λιγότερη ή περισσότερη υπομονή και ψυχραιμία, φεμινίστριες/ες με λιγότερη ή περισσότερη επιμονή να βρουν το δίκιο τους και φεμινίστριες/ες που έχουν κουραστεί τις διαμάχες, φεμινίστριες/ες που έχουν περισσότερο κουράγιο και φεμινίστριες/ες που το έχουν χάσει επειδή εξαντλήθηκαν από τις συνεχείς τιμωρίες που τους επιβάλλει η κοινωνία επειδή απλά μιλάνε για τον σεξισμό που βιώνουν. Και είναι όλες valid, γιατί όλοι  ζούμε στην πατριαρχία και ο καθένας και η καθεμία  κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί. (via:avmag.gr)

Συγνώμη αλλά Οι “Φεμιναζί” δεν υπάρχουν!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments