Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνία Επέτειος πολυτεχνείου: Η αφορμή να βρεις που ανήκεις πολιτικά

Επέτειος πολυτεχνείου: Η αφορμή να βρεις που ανήκεις πολιτικά

Η επέτειος του πολυτεχνείου είναι η καταλληλότερη στιγμή για να αναπτύξετε ή να δημιουργήσετε την κοινωνικοπολιτική και ταξική σας συνείδηση.

Το Πολυτεχνείο είναι πολιτική επιμόρφωση.

Για πολλούς πολίτες η επέτειος του Πολυτεχνείου είναι μία μέρα που ξέρουν ότι η πόλη τους θα έχει κίνηση, θα πραγματοποιηθούν πορείες, θα κλείσουν οι δρόμοι, άρα θα ταλαιπωρηθούν να φτάσουν στον προορισμό τους. Για δαύτους τους πολίτες θα μιλήσουμε, που η τελευταία ανάμνηση τους από το Πολυτεχνείο είναι η σχολική γιορτή.

Στην πραγματικότητα είναι πολύ ενδιαφέρον να διαβάσετε και να ασχοληθείτε με την ιστορία του Πολυτεχνείου. Οι παππούδες μας και άνθρωποι που είναι τώρα 60+ χρόνων έζησαν την Χούντα. Η γιαγιά μου έλεγε ότι από τις 7 το απόγευμα ήταν όλοι μέσα στα σπίτια και ακόμα και εκεί μιλούσαν σιωπηλά, γιατί και οι τοίχοι έχουν αυτιά, και αν σε βγάλουν κομμουνιστή, είσαι νεκρός. Τόση τρομοκρατία υπήρχε. Το Πολυτεχνείο ήταν η απόλυτη στιγμή αντίστασης. Οι φοιτητές πρωτοστάτησαν και κάλεσαν τον Ελληνικό λαό για συσπείρωση εναντία στη Χούντα.

Αυτοί που το ζήσανε ξέρουν τι σημαίνει Πολυτεχνείο. Τώρα έχει μείνει ένας απόηχος, μια ιστορία του παρελθόντος που κάποιοι προσπαθούν αισχρά να διαστρεβλώσουν λέγοντας ότι δήθεν δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο.

Μερικές σκέψεις

Αξίζει να αφήσετε αυτές τις μέρες να σας παρασύρει το κλίμα της επετείου. Είναι το ίδιο σοβαρό, όπως και η 28η Οκτωβρίου, γιατί υμνούν και τα δύο των αγώνα για την ελευθερία του ανθρώπου.

Το προβληματικό κομμάτι είναι ότι η πρώτη επέτειος με τις παρελάσεις και τις ελληνικές σημαίες έχει συνδεθεί με την δεξιά πολιτική πτέρυγα της χώρας και το Πολυτεχνείο με τις πορείες και τα επεισόδια με την αριστερή. Εκεί χάνεται το νόημα.

Είναι κατανοητό να τρομάζει ο κόσμος με τα επεισόδια, είναι όμως ταυτόχρονα ανησυχητικό που δεν τρομάζει με την εικόνα των όπλων στα χέρια νέων παιδιών,  στη στρατιωτική παρέλαση.

Οι ήρωες του Πολυτεχνείου

Τα βασανιστήρια που συνέβησαν αφήσαν ιστορία. Ο Σπύρος Μουστακλής ήταν το τραγικότερο θύμα αυτής της θηριωδίας.

Συνελήφθη και φυλακίστηκε στα κρατητήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ όπου βασανίστηκε για περισσότερες από 45 ημέρες. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων που του έγιναν, τα χτυπήματα στην καρωτίδα του προκάλεσαν εγκεφαλικό επεισόδιο με αποτέλεσμα να διακομιστεί (με καθυστέρηση πολλών ωρών) στο 401 Γ.Σ.Ν.Α., όπου εισήλθε με το ψευδώνυμο “Μιχαηλίδης” και αιτιολογία εισαγωγής “τρακάρισμα στον Ιππόδρομο”. Από τα χτυπήματα προκλήθηκε ολική παράλυση των δεξιών του άνω και κάτω άκρων.

Δεν συνήλθε πότε και πέθανε πρόωρα σε ηλικία 60 ετών.

Η γυναίκα του Χριστίνα Μουστακλή είπε: Όσοι λένε ότι «μια χούντα μας χρειάζεται» δεν έχουν ζήσει την κτηνωδία των ανθρώπων που έφεραν τη δικτατορία στην Ελλάδα.

Πολλοί άνθρωποι βασανίστηκαν φρικτά και έχασαν την ζωή τους τα χρόνια της Χούντας. Τις μνήμες αυτές δεν πρέπει να τις αφήσουμε να ξεθωριάζουν, διότι το μήνυμά τους είναι διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ.

ΑΘΑΝΑΤΟΙ.

Μαρίλη Μπουφίδου
Ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, άστο για αύριο!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments