Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Κοινωνία Ενάντια στην κυβέρνηση των υποκλοπών

Ενάντια στην κυβέρνηση των υποκλοπών

Το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα – με επίκεντρο την παρακολούθηση της κινητής συσκευής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ – Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών – έχει προκαλέσει έναν σάλο αντιδράσεων. Ο Μητσοτάκης, από την άλλη πλευρά, βαφτίζει τις παρακολουθήσεις ως “νόμιμες επισυνδέσεις”, ενώ κρύβεται πίσω από την εθνικιστική και ρατσιστική του προπαγάνδα περί “σκοτεινών δυνάμεων” και “εχθρών της πατρίδας”. Το σκάνδαλο αυτό δεν απασχολεί μόνο την χώρα μας, αλλά συζητιέται εκτενώς και στην διεθνή πολιτική σκηνή.

Το συμβάν αυτό ήταν η τελική απόδειξη ότι η κυβέρνηση της χώρας είναι μια κυβέρνηση διαφθοράς και μεγάλης κρίσης. Ο πρωθυπουργός αρχίζει και απελπίζεται, διότι δεν μπορεί πλέον ούτε να ανταπεξέλθει στις κρίσεις που έρχονται από πολλαπλά μέτωπα ούτε προσπαθεί να επανορθώσει για την εγκληματική πολιτική του. Οι εκλογές φαίνεται να πλησιάζουν πολύ νωρίτερα από την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Ο κόσμος είναι εξοργισμένος με μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε συνεχή σήψη. Μια κυβέρνηση ακρίβειας, φτώχειας και περικοπών. Μια κυβέρνηση επαναπροωθήσεων που δεν την ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Μια κυβέρνηση η οποία μετατρέπει τους ελάχιστους πράσινους χώρους που έχουν μείνει στην χώρα σε κέντρα επενδύσεων για τους ιδιώτες.

Συνδέουμε, λοιπόν, όλα αυτά τα ζητήματα και οργανώνουμε την αντίστασή μας συλλογικά στην διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί Πέμπτη, 25 Αυγούστου, στις 19:00 στο Σύνταγμα, τη μέρα της συνεδρίασης της Βουλής για τις υποκλοπές της ΕΥΠ. Το κάλεσμα έχουν βγάλει 15 οργανώσεις από την ριζοσπαστική, αντικαπιταλιστική και επαναστατική αριστερά.

Ακολουθεί το κοινό δελτίο τύπου των 15 οργανώσεων:

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα Πέμπτη 25/8*, 7μμ, τη μέρα της συνεδρίασης της Βουλής για τις υποκλοπές της ΕΥΠ

Να εκφραστεί η οργή ενάντια στην απόπειρα της κυβέρνησης να συγκαλύψει αυτό το τεράστιο σκάνδαλο βαφτίζοντας το «νόμιμες επισυνδέσεις»

Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ένα καθαρό δείγμα ότι δεν έχει τέλος ο αντιδημοκρατικός κατήφορος και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης της ΝΔ. Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει ένα τεράστιο σκάνδαλο παρακολουθήσεων χιλιάδων πολιτών, δημοσιογράφων, αγωνιστών, πολιτικών προσώπων, για το οποίο έχει βγει στην επιφάνεια μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δεν υπάρχει καμία ελευθερία και δικαίωμα που να μην έχει καταπατήσει η κυβέρνηση επιστρατεύοντας τον σκοτεινό μηχανισμό της ΕΥΠ, παράλληλα με την αστυνομοκρατία και την επίθεση σε θεμελιώδεις ελευθερίες, τη διαδήλωση και την απεργία.

Η κυβέρνηση βουλιάζει μέσα στα αδιέξοδα της κρίσης του συστήματος με την ακρίβεια στην ενέργεια και τα τρόφιμα να απειλούν τις ζωές μας, με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την κλιματική κρίση, τις πυρκαγιές και τη ξηρασία στην Ευρώπη, το ρατσισμό με τις απροκάλυπτες δολοφονίες προσφύγων στα σύνορα.  

Το «βαθύ κράτος» της ΕΥΠ  δεν εκδημοκρατίζεται αλλά χρειάζεται ξεθεμελίωμα. Είναι υποκριτική η στάση του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για «επανίδρυση της ελληνικής δημοκρατίας», ενώ έχει ο ίδιος επανειλημμένα υπηρετήσει, θωρακίσει, χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς του σημερινού καθεστώτος.

Μόνο η μαζική λαϊκή κινητοποίηση και οι αγώνες των εργαζομένων, του κινήματος για τις λαϊκές ελευθερίες και της νεολαίας, μπορούν να υπερασπιστούν τις δημοκρατικές ελευθερίες και να ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη προοπτική με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και της κοινωνίας, και όχι τις προτεραιότητες του κέρδους, του κεφαλαίου, των Τραπεζιτών της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ.

Είναι ώρα σύγκρουσης για να ξηλώσουμε όλο το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης και του συστήματος κατά του εργατικού, του λαϊκού και του φοιτητικού κινήματος  και να ξεδιπλώσουμε τους αγώνες για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των υποκλοπών, της ακρίβειας, της καταστολής, του ρατσισμού, της καταστροφής του περιβάλλοντος. Να κλιμακώσουμε την αντίσταση των εργαζόμενων και της νεολαίας για να μην φορτωθούν στις πλάτες μας τα βάρη της κρίσης, για να ανατραπεί συνολικά η πολιτική του κεφαλαίου και της Ε.Ε. που λεηλατεί τα δικαιώματά μας.

Στο συλλαλητήριο μέχρι τώρα καλούν οι οργανώσεις της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς:

 • Αναμέτρηση/ οργάνωση για μία νέα κομμουνιστική αριστερά
 • ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
 • ΑΡΑΝ-Αριστερή Ανασύνθεση
 • ΑΡΑΣ-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση
 • ΑΡΙΣ-Αριστερή Συσπείρωση
 • Αριστερό Ρεύμα
 • ΔΕΑ-Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
 • ΕΕΚ-Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα
 • ΕΚΚΕ
 • Λαϊκή Ενότητα
 • ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
 • ΟΚΔΕ
 • ΟΚΔΕ-Σπάρτακος
 • ΣΕΚ-Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
 • Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

*Την Δευτέρα 22/8 συνεδριάζει η Διάσκεψη προέδρων της Βουλής που θα καταλήξει οριστικά στη μέρα.

Ακολουθεί ανακοίνωση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος:

Κάτω η κυβέρνηση των υποκλοπών
Συλλαλητήριο, Πέμπτη 25 Αυγούστου, 7 μ.μ., Σύνταγμα Μέρα Συνεδρίασης στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις  

H κυβέρνηση των «άριστων» και του «επιτελικού κράτους» αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η ΕΥΠ κάνει παρακολουθήσεις βαφτίζοντάς τες «νόµιµες επισυνδέσεις»(!) Η έκτακτη συζήτηση στη Βουλή για το καραµπινάτο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ χρειάζεται να γίνει αφετηρία για να ξεδιπλωθούνε αγώνες για να διώξουµε εδώ και τώρα την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στα µάτια εκατοµµυρίων εργαζοµένων και νέων αποκαλύπτεται η εικόνα του δύσοσµου οχετού του «βαθέως κράτους» που φτάνει να παρακολουθεί τον Ανδρουλάκη, τον αρχηγό ενός κόµµατος που κυβέρνησε τα περισσότερα χρόνια της µεταπολίτευσης. Ο κόσµος που δεν κατάπιε τα ψέµατα της Ν∆ και την εθνικιστική κινδυνολογία του Μητσοτάκη είναι ο ίδιος που συνέχισε αδιάκοπα να δίνει µάχες για να σταµατήσει τις επιθέσεις µε την αβάσταχτη ακρίβεια στην ενέργεια και στα τρόφιµα, την φτώχεια, τις περικοπές στην υγεία και την παιδεία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την καταστροφή του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων, την κάλυψη του σεξιστή Λιγνάδη, τα δολοφονικά κυνηγητά των προσφύγων στα σύνορα και την αστυνοµική καταστολή από τα Εξάρχεια µέχρι τον Έβρο.

Ετούτη η πολιτική κρίση που βαθαίνει έχει την σφραγίδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήµατος που καταστρέφει τις ζωές εκατοµµυρίων σε όλο τον Πλανήτη, µε τον πληθωρισµό και την ακρίβεια, την πείνα, την κλιµατική κρίση, τους πολέµους, την πανδηµία. Η Ν∆ µόνο παραπέρα συµφορές και καταστροφές µπορεί να εξασφαλίσει για χάρη των κερδών µιας µικρής µειοψηφίας καπιταλιστών.

Είναι ώρα να χτίσουµε την εργατική εναλλακτική πέρα από τους συµβιβασµούς της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης µε ένα δυνατό κίνηµα απεργιών, καταλήψεων και διαδηλώσεων που θα ξηλώσει όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης των υποκλοπών. Για να υπερασπίσουµε τις ζωές µας και το βιοτικό επίπεδο. Για να υπερασπίσουµε τις δηµοκρατικές ελευθερίες και να ξηλώσουµε όλο το οικοδόµηµα της καταστολής των κινητοποιήσεων, των παρακολουθήσεων, των αντισυνδικαλιστών νόµων και της πανεπιστηµιακής αστυνοµίας. Για να ανοίξουµε το δρόµο για µια κοινωνία που θα καθορίζει τις αποφάσεις για την οικονοµία και τη πολιτική µε κριτήριο τις ανάγκες της πλειοψηφίας των εργαζόµενων και όχι του κέρδους.

Καλούµε τα συνδικάτα, τις οργανώσεις της αριστεράς, τις πρωτοβουλίες των κινηµάτων να δώσουµε µαζί αυτή τη µάχη, ξεκινώντας από την οργάνωση συλλαλητηρίου στο Σύνταγµα, τη µέρα συνεδρίασης στη βουλή για τις υποκλοπές, την Πέµπτη 25 Αυγούστου.

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Aria
Περήφανη τσούλα Είμαι too much. Γι΄αυτό και είμαι υπέροχη!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments