Υπογράφει ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος
Για πολλούς, οι κοπέλες στην κοινωνία μας έχουν εκπορνευθεί.
Υποστηρίζουν πως δεν πληρώνονται με χρήματα αλλά με τα likes στο instagram και δεν σέβονται καθόλου τον άντρα που είναι μαζί, αν ανεβάζουν «προκλητικές» φωτογραφίες καθώς κάτι τέτοιο πιστεύουν είναι ανήθικο. Ισχύουν όλα αυτά;
Μάλλον όχι.
Σε μια σεξιστική κοινωνία που επικρατεί η πατριαρχία, το σώμα της γυναίκας σεξουαλικοποιείται συνεχώς. Δηλαδή αντιμετωπίζεται ως σεξουαλικό αντικείμενο.
Ταυτόχρονα, υπάρχει η αίσθηση ότι οτιδήποτε κάνει μια γυναίκα, βάφεται, ντύνεται, αθλείται, βγάζει φωτογραφίες, γίνεται για την προσοχή, το ενδιαφέρον, την αρέσκεια των ανδρών.
Δηλαδή αν μια γυναίκα ετοιμαστεί για να πάει κάπου, όλοι νομίζουν ότι το κάνει για να κερδίσει τον σεβασμό των ανδρών, όχι επειδή θέλει να νιώθει ωραία για εκείνη.
Κάτι που δεν ισχύει και δεν θα ισχύσει ποτέ, καθώς ό,τι κάνει κάθε άνθρωπος το κάνει για τον εαυτό του και όχι για τους άλλους (εκτός από τους σεξιστές). Το ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι διαχυτική, ή έχει μια πιο εκδηλωτική ενδυμασία, δεν σημαίνει ότι θέλει να γίνει sexualised.
Φοράει ό,τι θέλει επειδή νιώθει άνετα/ωραία στα ρούχα της. Νιώθει ωραία με το σώμα της και με τον εαυτό της, και αν αυτό είναι κάτι που θέλει να αναδείξει μπορεί να το κάνει και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να την παρενοχλήσει σεξουαλικά ή να της επιβληθεί για το τι θα φορέσει.
Ο κάθε ένας φοράει τα ρούχα τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε ωραίοι προφανώς και το να μας κάνουν κοπλιμέντα για την εμφάνιση ή το σώμα μας είναι κάτι το πολύ όμορφο και το δεχόμαστε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ντυνόμαστε με κάποιο τρόπο για την προσοχή ή την αρέσκεια άλλων.
Τα άτομα που αντικειμενοποιούν τη γυναίκα αντιφάσκουν, όταν δεν εκφράζουν καμία ενόχληση για τις φωτογραφίες ανδρών με κοιλιακούς ή με εσώρουχα. Επομένως μάλλον δεν φταίνε τα ρούχα, αλλά ο μισογυνισμός.
Δεν γίνεται να αποκαλούμε ένα ρούχο «προκλητικό». Προκαλεί ποιον, να κάνει τί; Δεν δίνει κανένα ρούχο το δικαίωμα σε κάποιον να αγγίξει μια γυναίκα. Η συναίνεσή της το κάνει. Υπάρχουν προκλητικές συμπεριφορές, εκφράσεις που μπορούν να εγείρουν αντίδρασης ή ανταπόκρισης.
Όχι προκλητικά ρούχα.
Επομένως θαρρώ, είναι κατανοητό ότι όλη αυτή η νοοτροπία στηρίζεται σε σεξιστικά κατάλοιπα πατριαρχικής ηθικής και αναπαράγουν κουλτούρες και την αντίληψη του slut shaming.
The fact that a woman is sexual doesn’t mean she wants to get sexual with you!