Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική SEX Είμαι ασέξουαλ και μ΄αρέσει να είμαι σέξυ

Είμαι ασέξουαλ και μ΄αρέσει να είμαι σέξυ

Η ασεξουαλικότητα δεν είναι τόσο μονοδιάστατη όσο νομίζεις

Οι έννοιες της ασεξουαλικότητας και αντίστοιχα της αρομαντικότητας είναι σχετικά νέες στην κοσμοθεωρία του 21ου αιώνα, αν και έχουν υπάρξει από την αρχή της ιστορίας της ανθρωπότητας. Γι΄αυτόν τον λόγο, δεν υπάρχει γενική ή επαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πάνω στα θέματα αυτά. Αυτή η ανεπάρκεια ενημέρωσης έχει αφήσει ένα τεράστιο περιθώριο για παρερμηνείες σχετικά με τις έννοιες αυτές και, ταυτόχρονα, έχει οδηγήσει σε ημιμάθεια. Κι όπως ελπίζω να γνωρίζουμε όλα μας, η ημιμάθεια συνεπάγεται προκατάληψη, στερεότυπα και στίγμα.

Επικρατεί μια γιγάντια παρερμηνεία ότι υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος τρόπος για να είναι ένα άτομο ασέξουαλ/αφυλόφιλο (ή και αρομαντικό). Ειδικότερα, θεωρείται από την κοινή γνώμη ότι η ασεξουαλικότητα και η αρομαντικότητα σχετίζονται με την απόλυτη απουσία σεξουαλικής και αντίστοιχα ρομαντικής έλξης. Αυτή μπορεί να ήταν, πράγματι, η αρχική σημασία αυτών των όρων, αλλά όπως έχουμε ξαναπεί, οι όροι σεξουαλικοτήτων και ταυτοτήτων φύλου έχουν αλλάξει και αλλάζουν με τον καιρό αφού οι γνώσεις μας πάνω στα ζητήματα αυτά επεκτείνονται συνεχώς. Εκτός από αυτό, κάτι που πολλά ξεχνούν είναι ότι η ασεξουαλικότητα και η αρομαντικότητα αποτελούν φάσματα.

Η έννοια “φάσμα” δηλώνει ότι μιλάμε για μια ποικιλομορφία και ρευστότητα πραγμάτων. Κι εάν η σεξουαλικότητα, η ρομαντικότητα και η ταυτότητα φύλου είναι κάτι, αυτό είναι ρευστές. Όπως, ακριβώς, υπάρχει μια πληθώρα και ποικιλομορφία τρόπων για να είναι ένα άτομο αμφιφυλόφιλο, πολυφυλόφιλο, ομνιφυλόφιλο, πανφυλόφιλο και άλλες σεξουαλικότητες, υπάρχει μια πληθώρα διαφορετικών τρόπων για να είναι ένα άτομο ασέξουαλ/αφυλόφιλο.

Επιπροσθέτως, η ασεξουαλικότητα είναι ένας όρος ομπρέλα ο οποίος περιλαμβάνει πολλές άλλες σεξουαλικές ταυτότητες μέσα.

Υπάρχουν άτομα τα οποία είναι ημιφυλόφιλα/demisexual, τα οποία νιώθουν σεξουαλική έλξη μόνο εάν πρώτα νιώσουν ρομαντική έλξη προς το άλλο άτομο/τα άλλα άτομα. Υπάρχουν άτομα τα οποία είναι γκριφυλόφιλα/greysexual, τα οποία μερικές φορές νιώθουν σεξουαλική έλξη και άλλες φορές νιώθουν λίγη έως καθόλου σεξουαλική έλξη. Η σεξουαλικότητα αυτή κινείται ανάμεσα στην ασεξουαλικότητα και άλλες σεξουαλικότητες και φάσματα σεξουαλικότητας.

Αλλά και τα άτομα τα οποία αυτοπροσδιορίζονται ως ασέξουαλ/αφυλόφιλα βιώνουν την απουσία σεξουαλικής έλξης με διαφορετικούς τρόπους. Μερικά ασέξουαλ άτομα νιώθουν μηδενική σεξουαλική έλξη και δεν επιθυμούν να συνευρεθούν ποτέ σεξουαλικά με άλλο/α άτομο/α. Μερικά άλλα μπορεί να νιώθουν, επίσης, μηδενική σεξουαλική έλξη, αλλά να θέλουν να κάνουν σεξ με ένα άτομο που τους αρέσει ως προσωπικότητα ή/και αισθητικά ή που με το οποίο έχουν βαθειά συναισθηματική σύνδεση ή/και ρομαντική έλξη ή απλώς επειδή θέλουν να προσφέρουν απόλαυση στον παρτενέρ/στα παρτενέρ τους. Μερικά ασέξουαλ άτομα νιώθουν λίγη ή ορισμένη σεξουαλική έλξη και μπορεί να θέλουν ή και να μην θέλουν να συνευρεθούν σεξουαλικά με κάποιο/α. Άλλα ασέξουαλ άτομα μπορεί να μην νιώθουν σεξουαλική έλξη σε γενικό πλαίσιο και να βρουν κάποιο/α άτομο/α με το οποίο/τα οποία θέλουν να κάνουν σεξ για ίση σεξουαλική απόλαυση. Άλλα μπορεί να ένιωθαν μεγάλη σεξουαλική έλξη στο παρελθόν, αλλά σε κάποιο σημείο να ένιωσαν απόλυτη απουσία της.

Πιστεύω ότι έγινε φανερό ότι υπάρχουν άπειροι τρόποι για να νιώθει κάποιο ασέξουαλ και ότι κάθε ασέξουαλ άτομο είναι διαφορετικό. Κάθε ασέξουαλ εμπειρία είναι ξεχωριστή και άξια αναγνώρισης και αποδοχής.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο κομμάτι αυτής της συζήτησης είναι και αυτό της σεξουαλικής έκφρασης. Τι είναι η σεξουαλική έκφραση; Λοιπόν, η σεξουαλική έκφραση συνδέεται άμεσα με τον τρόπο και πιο συγκεκριμένα τις συμπεριφορές μέσω των οποίων το άτομο έρχεται σε επαφή με την σεξουαλική του πλευρά και διάσταση, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του, τις αισθήσεις και τις φαντασιώσεις, πώς τις εκφράζει και τις εξωτερικεύει.

Κι εδώ βρισκόμαστε αντιμέτωπα με μια άλλη σημαντική πτυχή της ασέξουαλ εμπειρίας που πρέπει όλα μας να εμπεδώσουμε:

Τα ασέξουαλ/αφυλόφιλα άτομα έχουν σεξουαλική έκφραση.

Αυτή η σεξουαλική έκφραση μπορεί να έχει χίλιες δυο μορφές και εξωτερικεύσεις. Μπορεί να είναι η απόλυτη αποχή από ο,τιδήποτε σεξουαλικό – όταν λέμε αποχή δεν εννοούμε ότι επιλέγουν να απέχουν από το σεξ, αλλά ότι δεν αισθάνονται κάποια σεξουαλική ανάγκη ή/και επιθυμία μέσα τους. Μπορεί να είναι το ντύσιμό τους μέσω του οποίου θέλουν να εκφράσουν την σεξουαλική τους διάσταση – κι εδώ υπενθυμίζουμε ότι όλα μας έχουμε το δικαίωμα στην αυτοσεξουαλικοποίηση (με άλλα λόγια εμείς τα ίδια να σεξουαλικοποιούμε το εαυτό μας και να εκφραζόμαστε σεξουαλικά για εμάς τα ίδια), αλλά τα άτομα γύρω μας δεν έχουν δικαίωμα να μας σεξουαλικοποιούν χωρίς την συναίνεσή μας. Μπορεί να είναι η κινησιολογία ή/και οι εκφράσεις του λόγου. Μπορεί να είναι η σεξουαλική συνεύρεση για αισθησιακούς λόγους ή και για να δώσει το άτομο απόλαυση στο/α παρτενέρ του. Μπορεί να είναι τα kinks ή/και τα φετίχ του. Τα ασέξουαλ άτομα μπορούν να τα βιώσουν όλα αυτά. Η σεξουαλικότητά τους δεν προσδιορίζει ολόκληρο το είναι τους. Όπως όλοι οι άνθρωποι, και τα ασέξουαλ άτομα είναι περίπλοκα και πολυδιάστατα και διαφορετικά με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Πολλά ασέξουαλ άτομα κάνουν σεξ και συμμετέχουν σε διάφορες σεξουαλικές πρακτικές όπως και πολλά άτομα άλλων σεξουαλικοτήτων.

Πολλά ασέξουαλ άτομα είναι και σεξεργατά. Η σεξουαλικότητά τους δεν τα περιορίζει από το να ασκήσουν το επάγγελμα αυτό.

Πολλά ασέξουαλ άτομα έχουν μια πληθώρα kinks που σε πρώτη ματιά, ενδεχομένως, να σόκαραν τα allosexual άτομα (τα άτομα που νιώθουν σεξουαλική έλξη προς κάποιο/α φύλο/α, το αντίθετο του ασέξουαλ). Στην πραγματικότητα, πολλά ασέξουαλ άτομα έχουν μεγαλύτερη επαφή με την σεξουαλική τους πλευρά και την σεξουαλική τους διάσταση σε σύγκριση με τα allosexual. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όντας στο ασέξουαλ φάσμα, τα ασέξουαλ άτομα ψάχνουν και διαμορφώνουν μια εντονότερη και βαθύτερη σχέση με το σεξ απαλλαγμένη από την περιοριστική ερμηνεία του σεξ που επικρατεί στην κοινωνία. Δίνουν στο εαυτό τους το χώρο να εκφραστούν, να βγουν από καλούπια, να προκαλέσουν τις κοινωνικές νόρμες και να χτίσουν μια αυθεντική σχέση με το είναι τους, το πνεύμα τους, το σώμα τους, την σεξουαλικότητά τους και με τους άλλους ανθρώπους. Η ασέξουαλ ταυτότητα έχει πολλά επίπεδα και πολλές πτυχές.

Άρα, όπως είδαμε, η ασεξουαλικότητα είναι πολυπρισματική και ρευστή. Κάθε ασέξουαλ άτομο έχει την δικιά του ξεχωριστή εμπειρία με αυτήν την ταυτότητα. Επομένως, ας μην θεωρήσουμε αυτόματα ότι ένα ασέξουαλ άτομο απλώς δεν νιώθει σεξουαλική έλξη προς κανένα φύλο. Οι πιθανότητες είναι άπειρες. Μπορεί να μην θέλει να κάνει σεξ, μπορεί κα να θέλει υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Μπορεί να του αρέσουν τα σεξουαλικά παιχνίδια, μπορεί και να μην τα απολαμβάνει καθόλου. Είναι απολύτως υποκειμενικό και προσωπικό ζήτημα.

Ως ασέξουαλ άτομο, προσωπικά, επιθυμώ να συνευρεθώ σεξουαλικά με κάποιο/α άλλο/α άτομο/α αφού προκύψει ρομαντική έλξη – όντας κοντά στην έννοια demisexual – και μ’αρέσει να ντύνομαι και να εκφράζομαι με σέξυ τρόπο, έχω φαντασιώσεις, φλερτάρω, συνδέομαι με τα άλλα άτομα σεξουαλικά και ρομαντικά. Τίποτα από αυτά δεν με καθιστά λιγότερο ασέξουαλ. Τα ασέξουαλ άτομα μπορούν να νιώθουν σέξυ.

Ποια είναι η δικιά σου εμπειρία με την ασεξουαλικότητα;

10 παρερμηνείες για την ασεξουαλικότητα

Aria
Περήφανη τσούλα Είμαι too much. Γι΄αυτό και είμαι υπέροχη!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments