Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Συνεντεύξεις Aς μιλήσουμε με την Μάγδα για ηθική μόδα

Aς μιλήσουμε με την Μάγδα για ηθική μόδα

Η Μάγδα είναι sustainable fashion influencer, μια νέα κοπέλα που αγαπάει την μόδα και είναι πάντα στιλάτη με όλες της, τις επιλογές να είναι ηθικές και βιώσιμες! Κάτι που μας βάζει σε σκέψεις για τις καταναλωτικές μας επιλογές…

Επίσης είναι και co-founder του 1ου περιοδικού βιώσιμης & ηθικής μόδας στην Ελλάδα, του FAS.MA!
Όποτε καταλαβαίνετε ότι έχουμε να πούμε πολλά…

Λοιπον Μάγδα:

Ποιο ήταν το ερέθισμα που σε έκανε να ευαισθητοποιηθείς σχετικά με την βιώσιμη μόδα και να ν’ αλλάξεις καταναλωτική συμπεριφορά;

Η μόδα ήταν πάντα κάτι που αγαπούσα και μου κινούσε το ενδιαφέρον από μικρή ηλικία. Η αφορμή για εμένα να στραφώ, συγκεκριμένα, στο κομμάτι της ηθικής μόδας ήταν όταν είδα το ντοκιμαντέρ “The True Cost”, ένα ντοκιμαντέρ το οποίο παρουσιάζει την σκληρή πραγματικότητα πίσω από τη βιομηχανία της γρήγορης μόδας, την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλεί αλλά και την κακή μεταχείριση των εργαζομένων, που κατά 80% είναι γυναίκες.

Αυτό το θέμα με άγγιξε πολύ, ίσως γιατί ήμουν ασυνείδητα και εγώ μέρος του προβλήματος, και έτσι θεώρησα ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Και ούσα εκ φύσεως ανήσυχο πνεύμα, θεώρησα ότι θα μπορούσα να κάνω κι εγώ κάτι για να συμβάλλω σε αυτό.

Το FΛS.MΛ ( fashion manifesto) είναι το πρώτο online περιοδικό βιώσιμης- ηθικής μόδας στην Ελλάδα, πως ξεκίνησε η ιδέα;

Το περιοδικό μας ονομάζεται FAS.MA (FAShion MAnifesto) που στην ουσία υποδηλώνει τη δημιουργία ενός νέου «μανιφέστου», νέων κανόνων και τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την μόδα και τον εαυτό μας. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας, πάνω σε μια έξαρση δημιουργικότητας και εσωτερικής αναζήτησης για το ποιες είναι πραγματικά οι αξίες μας.

Το FAS.MA είναι το πρώτο ηλεκτρονικό περιοδικό ηθικής και βιώσιμης μόδας στην Ελλάδα, διατίθεται δωρεάν προς όλους σε ηλετρονική μορφή και κάθε τεύχος αναρτάται στο site www.fashionmanifesto.gr, κάθε 3 μήνες. Στόχος του FAS.MA είναι να ενημερώσει με έναν σύγχρονο τρόπο για τη βιώσιμη μόδα, αναδεικνύοντας ηθικά και βιώσιμα brands από την Ελλάδα και το εξωτερικό και προτείνοντας βιώσιμες styling λύσεις στο ελληνικό κοινό.

Tι ανταπόκριση έχεις λάβει από το κοινό; Ποιες είναι οι πιο συχνές απορίες σχετικά με την ηθική μόδα;

Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του κοινού για το θέμα της ηθικής μόδας ήταν μεγάλο, και με χαροποίησε πολύ γιατί δεν το περίμενα σε τέτοιο βαθμό. Η πιο συχνή απορία που λαμβάνω σε μηνύματα, είναι προτάσεις για οικονομικές ηθικές εταιρείες. Αυτό είναι απόλυτα λογικό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία βιώνει μια τόσο δύσκολη οικονομική κατάσταση τα τελευταία χρόνια.

Η απάντησή μου στην ερώτηση είναι αυτή: αν κάποιος αναζητά ηθικές εταιρείες με τιμές fast fashion, απλά δεν υπάρχουν, γιατί αυτό σημαίνει ότι ορισμένα από τα μέλη της παραγωγής δεν έχουν αμειφθεί δίκαια. Αυτό που προτείνω σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η λύση του thrifting, που είναι οικονομική, απόλυτα ηθική και υποστηρίζει τη λογική του “reuse”.

Τι θα απαντούσες σε όσους λένε ότι η ηθική μόδα είναι πολυτέλεια και το fast fashion μονόδρομος, λόγω του περιορισμένου budget ή χρόνου;

Όσον αφορά το περιορισμένο budget, απαντάω συνήθως δύο πράγματα. Πρώτον, να αντιμετωπίζουμε περισσότερο τα ρούχα μας ως μια επένδυση που θα κρατήσει χρόνια (20 χρόνια+) οπότε αντί να παίρνουμε πολλά και οικονομικά να επενδύουμε σε λίγα, ποιοτικά, ευκολοφόρετα και διαχρονικά. Δεύτερον, σε όσους πραγματικά δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, προτείνω την λύση του thrifting (ρούχα από δεύτερο χέρι) η οποία είναι η πιο οικολογική και δίνει άπειρες επιλογές. Δεν θεωρώ ότι ο χρόνος είναι σοβαρός περιορισμός.

Πλέον με το ίντερνετ μπορεί οποιοσδήποτε με ένα κλικ να μάθει όσες πληροφορίες θέλει, να ενημερωθεί και να ανακαλύψει εναλλακτικές ethical λύσεις, αφιερώνοντας σχεδόν τον ίδιο χρόνο που θα αφιέρωνε κάνοντας scroll στο e-shop ενός fast fashion μαγαζιού.

Για σένα τι πρεσβεύει η μόδα γενικότερα;

Για εμένα, πλέον, η μόδα είναι πολλά περισσότερα από όμορφα ρούχα και υφάσματα. Σημαίνει το να φοράς με αυτοπεποίθηση τις αξίες σου και να τις υποστηρίζεις.

Ποιό ήταν το τελευταίο προϊόν που αγόρασες και με τι κριτήρια το επέλεξες;

Το τελευταίο προϊόν που αγόρασα ήταν ένα γαλάζιο πουκάμισο σε στενή γραμμή. Το επέλεξα γιατί θέλω αυτόν τον καιρό να αναβαθμίσω το workwear κομμάτι της ντουλάπας μου και το γαλάζιο πουκάμισο είναι ένα ρούχο εύχρηστο, που το φοράς πρωί-βράδυ και ταιριάζει με τα υπόλοιπα χρώματα των ρούχων μου.

Tι θα συμβούλευες στις γυναίκες που θέλουν να διαμορφώσουν το στυλ τους από την αρχή, αποκλειστικά με βιώσιμα προϊόντα; Είναι εφικτό;

Δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο και μάλιστα τίθεται κάπως ενάντια στην έννοια της βιώσιμης μόδας. Γιατί να αντικαταστήσει κάποιος μια μπλούζα που έχει αγοράσει από fast fashion εταιρεία, με μία νέα από μια βιώσιμη εταιρεία, αχρηστεύοντας έτσι ένα ρούχο χωρίς ουσιαστικό λόγο;

Το σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσει τη μπλούζα αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν είναι «κακό» να ψωνίζουμε fast fashion, αρκεί να μην κάνουμε υπερβολές και πολύ περιττές αγορές. Φυσικά και είναι εφικτό να δημιουργήσεις μια 100% sustainable ντουλάπα, αν και εφόσον έχεις την οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν χρειάζεται πίεση ούτε ακραίες αλλαγές. Όλα γίνονται βήμα βήμα και μπορεί η μετάβαση να χρειαστεί χρόνια.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνει ο μέσος καταναλωτής όταν ψωνίζει;

Ότι αγοράζει τυφλά ακολουθώντας μόνο το συναίσθημά του και τα trends. Το λέω από προσωπική εμπειρία, γιατί παλαιότερα λόγω του ενθουσιασμού μου για τη μόδα έκανα αλόγιστες αγορές, που εν τέλη έμεναν στο ράφι. Επίσης, είναι κάπως ειρωνικό διότι οι σπουδές μου είναι πάνω στο μάρκετινγκ, όπου ουσιαστικά μαθαίνουμε πώς να επηρεάζουμε συναισθηματικά τον καταναλωτή ώστε να αγοράσει. Και παρ’ όλα αυτά, ενώ τα γνωρίζω, ήμουν η πρώτη που επηρεαζόταν.

Είναι δύσκολο στη σημερινή εποχή μας με τόσες ωραίες εικόνες και διαφημίσεις, να αντισταθείς στις αγορές. Το θέμα είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω, να λειτουργείς με τη λογική και να λες:

– «Το χρειάζομαι πραγματικά; Είναι κάτι που θα μείνει για χρόνια στη ντουλάπα μου;»

Πώς μπορούμε, εμείς οι καταναλωτές , να πετύχουμε ανακύκλωση των ρούχων και να το προωθήσουμε στις πολυεθνικές για να πετύχουμε την αλλαγή;

Η ανακύκλωση είναι ένα μόνο από τα ζητούμενα για να λέμε ότι η μόδα είναι βιώσιμη, υπάρχουν όμως και άλλα εξίσου σημαντικά. Για παράδειγμα, η διακοπή της ρίψης χημικών ουσιών στο νερό, η δημιουργία λιγότερων ρούχων από συνθετικά υλικά και περισσότερων από φυσικά, η ηθική μεταχείριση και ο σεβασμός των εργαζομένων κλπ.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε ως καταναλωτές, είναι να αντιδρούμε σε αυτά τα προβλήματα, να εκφράζουμε την κριτική μας στις εταιρείες αυτές και να απαιτούμε πλήρη (ή έστω μεγαλύτερη) διαφάνεια στις διαδικασίες παραγωγής τους.

 Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Όσον αφορά αυτό που κάνω σχετικά με τη βιώσιμη μόδα, το οποίο είναι κάτι που αγαπώ πολύ, στόχος μου είναι να το εξελίξω, να προσεγγίσω όλο και περισσότερα άτομα μέσω του περιεχομένου που δημιουργώ, να τα ενημερώσω, να τους προτείνω λύσεις και να τα βοηθήσω να κάνουν σταδιακά την αλλαγή στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη μόδα και τα ρούχα.

Μαρίλη Μπουφίδου
Ότι μπορείς να κάνεις σήμερα, άστο για αύριο!

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments