Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
Αρχική Αποψεις 24/6/2022: Η μέρα που άλλαξε την ανθρωπότητα

24/6/2022: Η μέρα που άλλαξε την ανθρωπότητα

Τελευταία νέα από την Ουάσιγκτον. Οι χειρότεροι φόβοι των Αμερικάνων επιβεβαιωθήκαν σήμερα 24/06/2022.  Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τον νόμο για την προστασία αμβλώσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Με αυτή την απάνθρωπη απόφαση σταμάτησε η προστασία χιλιάδων γυναικών και ατόμων με μήτρα που ίσχυε 50 χρόνια. Με λύπη, πόνο, θλίψη, θυμό και μουδιασμένο σώμα έχω να δηλώσω ότι η σημερινή μέρα και η απόφαση που πάρθηκε θα γραφτεί για ΠΑΝΤΑ στις πιο μελάνες σελίδες της ιστορίας όσο αφορά τα ανθρώπινα και γυναικεία δικαιώματα καθώς και τις αμέτρητες επιπτώσεις σε εκατομμύρια γυναίκες και άτομα με μήτρα. Από την άλλη, ο θυμός με πνίγει, καθώς η απόφαση αυτή θεωρείται ένα χαρμόσυνο νέο από υπερσυντηρητικούς, ακροδεξιούς και θρησκευτικούς (απ)ανθρώπους.

Αναρωτιέμαι ετυμολογικά και όχι φιλοσοφικά τι σημαίνει η λέξη ΑΝΘΡΩΠΟΣ?

Ψάχνοντας, λοιπόν, βρήκα την εξής ετυμολογία της λέξης: Η ανάλυση ἄνδρ-ωπος «αυτός που έχει όψη ή πρόσωπο άνδρα» είναι αυτή που τείνει να γίνει περισσότερο αποδεκτή στη σύγχρονη γλωσσολογία. Το αρχαίο ουσιαστικό ἀνήρ, ἀνδρός σήμαινε συγχρόνως «άνδρας, άνθρωπος», πράγμα που αποτελεί κοινό τόπο για πολλές σύγχρονες γλώσσες (λ.χ. αγγλ. man, γαλ. homme, γερμ. Mann «άνδρας» – man «κάποιος (άνθρωπος)», ισπ. hombre, ιταλ. uomo κ.α.), που όλα συνδυάζουν τις σημασίες «άνδρας, άνθρωπος», αντανακλώντας έτσι το γνωσιακό σύστημα των ομιλητών. Με βάση αυτό αντιλαμβάνομαι ότι η δομή της λέξης «άνθρωπος» έχει ΜΟΝΟ σεξιστικές ρίζες. Νομίζω με βάση αυτή την ετυμολογία δίνεται απάντηση και στην επόμενη ερώτησή μου «Τι σόι άνθρωπος είναι κάποιο για να υποστηρίζει την ύπαρξη αυτών των νόμων?» Η απάντηση δεν είναι άλλη πέρα από το ΣΕΞΙΣΤΗΣ.

Αυτό που συνέβη σήμερα είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλα μας. Η απάντηση «Δεν συμβαίνει στην χώρα μου» δεν είναι απάντηση – ούτε άποψη, ούτε τοποθέτηση. Δεν δέχεται χώρο για συζήτηση. Οι ΗΠΑ δεν είναι σε άλλο πλανήτη. Η απόφαση αυτή αφορά ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Μιλάμε για την επιτομή της «στέρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Οι επιπτώσεις είναι αμέτρητες, πέρα από τις ψυχολογικές στις οποίες και θα αναφερθώ. Η απόφαση αυτή επηρεάζει όλες τις γυναίκες και όλα τα άτομα με μήτρα. Σκεφτείτε πόσα άτομα που θεωρούνται «μειονότητα» θα επηρεαστούν από αυτό. Άτομα με μειωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στον ψυχισμό των ατόμων με μήτρα?

Αυστηρή, μακροχρόνια ψυχολογική έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι άνθρωποι στους οποίους αρνούνται οι αμβλώσεις είναι πιο πιθανό να βιώσουν υψηλότερα επίπεδα άγχους, χαμηλότερη αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή και χαμηλότερη αυτοεκτίμηση σε σύγκριση με εκείνους που μπορούν να κάνουν αμβλώσεις, δήλωσε ο Worrell Πρόεδρος της Αμερικάνικης Κοινότητας Ψυχολόγων.

Οι έρευνες δηλώνουν ότι: η ικανότητα κάποιου να ελέγχει το πότε και το εάν θα έχει παιδί συνδέεται συχνά με την κοινωνικοοικονομική του θέση. Επομένως, οι νόμοι που περιορίζουν την πρόσβαση σε ασφαλείς, νόμιμες αμβλώσεις είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν όσα άτομα ζουν σε συνθήκες φτώχειας, μαύρα άτομα και μειονότητες σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου, καθώς και όσα άτομα ζουν σε αγροτικές ή ιατρικά υπο-εξυπηρετημένες περιοχές . Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η προσθήκη φραγμών στην πρόσβαση στις υπηρεσίες άμβλωσης μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης ακόμα και της αυτοκτονίας. Ο αριθμός των μη ασφαλών αμβλώσεων είναι πιθανό να αυξηθεί όταν οι νόμοι περιορίζουν την πρόσβαση στην περίθαλψη αναπαραγωγικής υγείας. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή μεταξύ της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης και της διαπροσωπικής βίαςο λόγος δεν είναι διότι κάνουμε διάκριση στο αναφαίρετο δικαίωμα μιας γυναίκας να αποφασίζει τι θέλει να κάνει με το σώμα της αλλά διότι η ψυχολογική επιστήμη υπογραμμίζει ότι η αδυναμία να επιτύχει μια γυναίκα την άμβλωση αυξάνει τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής κακοποίησης μεταξύ εκείνων που αναγκάζονται να παραμείνουν σε επαφή με βίαιους συντρόφους, θέτοντας τους σε ψυχικό και σωματικό κίνδυνο. Ενώ, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα αγωνίας, ανεξάρτητα από το αν ένα άτομο με μήτρα κάνει άμβλωση ή όχι, η έρευνα ορόσημο γνωστή ως μελέτη Turnaway διαπίστωσε ότι τα άτομα με μήτρα που αρνήθηκαν την έκτρωση δυσκολευτήκαν πολύ με θέματα ψυχικής υγείας.  Ωστόσο, υπάρχουν και οι σωματικές και οικονομικές βλάβες από την απαγόρευση της έκτρωσης. Τα άτομα με μήτρα που τους απαγορεύτηκε να κάνουν έκτρωση και γέννησαν ανέφεραν περισσότερους χρόνιους πονοκεφάλους ή ημικρανίες, πόνο στις αρθρώσεις και υπέρταση κύησης σε σύγκριση με εκείνα που έκαναν έκτρωση. Επιπλέον, η απαγόρευση έκτρωσης έχει απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, όπως εκλαμψία και αιμορραγία μετά τον τοκετό και επιβαρύνσεις που περιλάμβαναν μεγαλύτερη έκθεση στην ενδοοικογενειακή βία και αυξημένη φτώχεια.

Αυτός ο νόμος μας αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται περισσότερο για το έμβρυο πάρα για τα τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα παιδί στην ζωή του άμα γεννηθεί, ενώ η μητέρα του δεν ήθελε να το γεννήσει (για όποιο λόγο – δεν έχει ο λόγος σημασία). Έρευνες σε επίπεδο πληθυσμού υποδηλώνουν ότι ο περιορισμός της νόμιμης πρόσβασης στην άμβλωση επηρεάζει αρνητικά την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Μια ολοκληρωμένη οικονομική ανάλυση έδειξε ότι η θέσπιση νόμων κατά των αμβλώσεων αύξησε σημαντικά τα ποσοστά παιδικής κακοποίησης. Ομοίως, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πιο περιοριστικές πολιτικές για τις αμβλώσεις σε πολιτειακό επίπεδο συνδέονται με τη φτωχότερη ευημερία των βρεφών και των παιδιών σε σχέση με την υγεία. Η πρόσβαση σε ασφαλείς υπηρεσίες αμβλώσεων είναι ένα βασικό εργαλείο δημόσιας υγείας για την προώθηση της ευημερίας των ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου. ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ μόνο τις γυναίκες, την τρανς κοινότητα και τα non-binary άτομα, αφορά όλους τους ανθρώπους – ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΑ/ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ – ΤΕΡΜΑ ΟΙ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ.  Να πρέπει να αναπτύξουμε επιχειρήματα για ένα θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης που ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΑ/ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ- ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΟΛΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.

ΓΡΑΨΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ τοποθετήστε το σχόλιό σας!
Παρακαλώ τοποθετήστε το όνομά σας εδώ

Most Recent

Most Popular

Recent Comments